Czesc, poniewaz kilkakrotnie zostałem wezwany do tablicy :) to odpowiem w tej chwili na Problem nr 2.
Jeśli chcesz, żeby pendrive był widoczny w TOSie to musza byc partycje nie większe niz 512MB i FAT16. Tak, dziala odpalanie reczne (nawet z dyskeitki na MST bez twardego dysku) w takiej kolejności USB.PRG, STORAGE.PRG, oraz NETUS000.PRG, ten ostatni jest przeznaczony dla procesorów 68K czyli taki jak masz w STE. NETUSBEE.PRG jest dla TT i Falcona czyli procesorów 68030.
Dodam, ze ja robie partycję np 500MB uzywajac HDDRIVER-a, tam ustawiam opcje TOS & Windows Compatybility, nie wiem czy zadziala zrobione partycje pod winzgrozą.
ad. 1. Na temat klientów FTP, najlepszy jest LITCHI, ale uzywam także aFTP wersja dla STinga jest druga dla MiNTNetu w twoim wypadku niepotrzebna. Dodam, ze NEWSIE testowałem i napewno dziala, ale robiłem to na F030.
W przypadku ST najlepsze rozwiązania to właśnie UIPTool, najnowsza wersja dziala jak FTP, tzn uruchomisz klienta FTP pod windowsem (np Total commander) i możesz kopiować pliki w obie strony z i do PC.
Falcon CT63, CTPCI + Radeon 9250, napęd MO Fujitsu 230 MB oraz naped Syquest 230 MB, Nagrywarka Yamaha CDRW 2100, Napęd DVD-ROM, Netusbee, Skaner EPSON GT8000/Falcon 030, Ram 14 MB, karta CF 16 GB/Hades 060, CD-ROM, Nagrywarka Yamaha CDR, karta sieciowa, napęd Syquest 44 MB/Atari TT 030; 10 MB ST-Ramu, 64 MB TT-Ramu, Zewnętrzny naped CD-ROM, napęd MO Fujitsu 230 MB, karta graficzna MEGA Vision 300 Netusbee/Atari Jaguar + Skunkboard, Atari 65 XE + SIDE