Pełna zgoda :)
niewiedza buduje, wiedza rujnuje
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Rapidus a klasyczne cartridge z grami
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
hehe, ilosc uzytkownikow w zaden sposob nie wplywa na mozliwosci urzadzenia
Powinieneś znać ten temat nader boleśnie ;)
Co dziwne, gdy podłączyłem kartridż pośrednio przez gniazdo w IDE Plus, zadziałał on i odpalił się bez problemu, niezależnie od tego, czy był uruchomiony BIOS Rapidusa, czy został wyłączony w U1MB. Kartridże odpalają się też na dowolnym z profili dopałki, łącznie z najszybszym. Byłem w stanie uruchomić na tym profilu demo "Control" z SIC!-a, działają też zwykłe kartridże. To samo dzieje się też u Pina.
No właśnie, rzecz raczej nie sprowadza się do softu (czyli loadera rdzenia). Nie wiem, jak jest z kartami 16k, ale karty 8k powinny działać bez problemu, gdyż bez problemu działa SpartaDOS X (niezależnie od tego, czy jest wbudowana, wpinana przez PBI, CART/ECI czy jak - zawsze zachowuje się jak kart).
Byłem w stanie uruchomić na tym profilu demo "Control" z SIC!-a, działają też zwykłe kartridże. To samo dzieje się też u Pina.
U mnie SIC! działa, bez problemu, w trybie Rapidus. Mam na nim co prawda tylko trochę gier, ale większość uruchamiała się bez problemu (River Raid nie odpalił w trybie Rapidus, ale odpalił w Warp XE). Tylko przy starych grach typu Blue Max, Mrs. Pac Man itp. Rapidus się nie bootuje.
Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Wymieniłem 74LS08 na 74N08 I carty już działają. Swoją drogą, to powinno się znaleźć w instrukcji montażu w sekcji Troubleshooting.
U mnie niestety podmianka na 74F08 nie pomogła.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Rapidus a klasyczne cartridge z grami
Wygenerowano w 0.021 sekund, wykonano 46 zapytań