Witam, to mój pierwszy post na Waszym forum.
W moje ręce wpadł dysk Digital Data Deicke HD 64, z tego co zdołałem się zorientować to jest Atari MegaFile 60. Poza wyciętą kratką chłodzenia i etykietką wydrukowaną na drukarce laserowej chyba nie było między nimi różnicy. Problem jest w tym, że moje Atari STe nie wykrywa tego dysku. Mam dyskietkę z oprogramowaniem narzędziowym, firmowanym przez Digital Data Deicke. Przy próbie wykrycia dysku, miga na nim kontrolka ale wyświetla się komunikat, że nie ma żadnego urządzenia DMA o wybranym identyfikatorze (sprawdzałem wszystkie ale reakcja jest tylko na pierwszym). Wszystkie DIP switche są na ON co odpowiada ID=0. Zwierając piny O i P dioda ACT wykonuje jedno dłuższe mignięcie, po czym dwa krótsze, co w/g znalezionego opisu sygnalizuje uszkodzenie firmware kontrolera (zapewne błąd jest stwierdzany na podstawie sumy kontrolnej). Sprawdziłem, że linie danych portu DMA pozostają ustawione jako wejścia (napięcie ok 1,8V) nieżalenie od napięcia na pinie R/W. Czy ktoś byłby mi w stanie zgrać zawartość ROMu z podobnego urządzenia, ew. zweryfikować zawartość ROMu zgranego przeze mnie?
Dysk sprawdzałem na dwóch egzemplarzach STe. Nie mam 100% pewności co do kabla, nie było go przy dysku, więc musiałem go zrobić sam. Zrobiłem go jako 1:1, bo taką informację znalazłem w kilku miejscach. Ma długość ok 50cm, nie jest ekranowany, wykonałem go z 2 kawałków skrętki ethernetowej. Jest tam 8 linii danych, 7 linii sterujących i masa, są w sumie 4 piny masy, więc 16 przewodów jest wystarczające.