Tak więc tak... uruchomiłem 1088XEL, pierwsze testy mam za sobą, generalnie "gra i bucy nawet w stereo" ale, kilka spraw jeszcze przede mną:
- zrezygnowałem z koncepcji pakowania do XEL-a Rapidiusa, więc... wymienię XEL CF-3 "Rapidius edition" na wersję zwykłą... okazało się, że nikt nie ma wolnej "pod ręką", więc cóż.. zamówiłem części - zrobię sam :) - (przy okazji, nigdy bym się nie spodziewał, że najtrudniejszą rzeczą do nabycia są gniazda IDE44 2x22/2mm... jeszcze nie tak dawno, był to standard przemysłowy... ech),
- jeden z kabelków do JOY-a okazał się wadliwy (nie działa linia "fire") i nie daje się skubany naprawić (po zdjęciu osłonek z wtyczek próbowałem "naciągać kabelek", próbowałem dociskać imadełkiem... oj, dość nawet solidnie... ale.. nadal.. kierunki są, ale "fire" niet... szczęśliwie drugi kabelek jest sprawny, a brakujący... sam dorobię, na szczęście jest to trywialne),
- faktycznie, jak już Koledzy wspominali, są "jazdy" ze SIO2SD, co ciekawe, samo wyjęcie SIO2PC, a nawet zmiany ustawień "w BIOS-ie" nie dały znaczącej poprawy... ok, raz nawet udało mi się coś wczytać, ale przeważnie wczytywanie zwisa bardzo szybko... oczywiście prawdziwa stacja 1050 działa wspaniale (niezależnie od obecności, czy braku SIO2PC),
- najważniejsze, dwie sprawy to: obudowa najlepiej w stylu linii XL oraz... VBXE. Obie rzeczy są "in progress" i jestem dobrej myśli. :)
Rzeczy. które nasuwają się po kilku dniach intensywnego katowania "nowej" Atarynki: jest to oczywiście moja najzupełniej subiektywna opinia, ale...
Wydaje mi się, że projekt płyty 1088XEL powoli dojrzewa do "małego" redesignu, tak, aby dogonił obecne czasy i nie był "gorszy" od głupiego RPI, czy innego Orange Pi. Czego IMHO najbardziej brakuje w dzisiejszych czasach? Zastąpienia de facto skomplikowanego CF-3, czytnikiem kart microSD na płycie głównej oraz... przydałoby się wyjście HDMI, jak w prawie każdym SBC-u obecnie dostępnym na rynku. Last, but not least: dodanie ze dwóch portów USB, nie, nie SIO2PC, tylko klawiatura/ew. emulacja joysticków/mysz... najlepiej zamiast PS/2, bo niebawem może okazać się, że stare klawiatury i myszy PS/2 będą trudniejsze do zdobycia, niż oryginalne A8. :)
Co to jest? Co to jest?.... To przecież... Atari! :)