ten Ekler to cienki bolek jest w takim razie, bo to x32 wychodzi coś blado:
Rapidus:
Ekler:
czy jest chociaz jeden program, ktorego warto sprawdzic na maksymalnym przyspieszeniu?
raczej nie, bo różnicy dużej nie znajdziesz :D
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Tydzień na oddanie głosu w FUJICUP! Głosowanie potrwa tylko do 22 lutego 2025...
TURGEN 9.3.1 Najnowsza wersja oprogramowania TURGEN wprowadza kilka istotnych ulepszeń.
FujiCup 2024 - głosowanie Wystartowało głosowanie w tegorocznej edycji konkursu FujiCup.
IX. Basque Tournament of Atari 2600 31 stycznia Euskal Retro Association zorganizowało IX. Baskijski Turniej Atari 2600.
Rogul 1.0f Poprawki i nowe funkcje
atari.area forum » Fabryka - 8bit » Atari Éclaire XL / FPGA
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
ten Ekler to cienki bolek jest w takim razie, bo to x32 wychodzi coś blado:
Rapidus:
Ekler:
czy jest chociaz jeden program, ktorego warto sprawdzic na maksymalnym przyspieszeniu?
raczej nie, bo różnicy dużej nie znajdziesz :D
cos Ci sie pomylilo :-) eklery wchodzi tak:
http://www.atari.org.pl/forum/misc.php? … mp;preview
tak ze 4 x szybciej od rapidusa... (w testach jeszcze szybciej ale to nie jest mozliwe, testy pewnie sie "przekrecaja" bo za szybko)
Popatrzyłem na wcześniej opublikowane foto, więc o co kaman? :)
z cyklu 'Mój jest dłuższy od Twojego" ;)
idąc w tę retorykę można by rzec: " ale mój jest biały a twój czarny" :-)
Dawno już nie było konfrontacji PIN vs. XXL hehe. Przypomina mi to czasy wojen na IRC-u
Ale tym razem wojna będzie się odbywać na polu SRATARI. Półgębkiem też nadmienię że Eclaire jest zrealizowane w FPGA, a taka implementacja przez niektórych ortodoksów postrzegana jest jako EMULATOR. No, tak czy inaczej takie porównanie mogłoby być ciekawe, a i oczami wyobraźni już widzę epitety jakimi obrzucają się adwersarze. Atarowanie XXI wieku najwyższy czas zacząć :)
Edit: Urwało mi posta.
z cyklu 'Mój jest dłuższy od Twojego" ;)
jak mawiała obecna Pani Doktor, siostra Pana Y., że h. nie musi być długi, ważne że gruby i żylasty ;)
No właśnie, w pewnym sensie klon CPU na FPGA wygląda mi na tańszą protezę naturalnego następcy 6502c, który notabene nadal jest produkowany. I był to procek brany pod uwagę w przypadku Atari 1090, więc mamy do czynienia z rozwiązaniami z epoki. A nie jakiś tam Ekler ;)
warto rowniez dodac ze turbo x2 x4 x8 x16 x32 ma dwa tryby.
jesli mamy cos docyklowane na ekranie to ekler moze (jesli chcemy) w ramce zwolnic do x1 tak ze obraz bedzie stabilny - zauwazylem na filmikach rapidusa ze tego nie ma i zrywa obraz. wiec ten tryb eklera jest idealny jesli ktos nie moze "pracowac" na atari w standardowej predkosci :D
To cyklowanie dotyczy pracy CPU w liniach 8..247? Ekler ma cykle dostępu dla odświeżania pamięci DRAM wtedy?
Pytałeś, co można na tym sprawdzić. XXL; sprawdź:
Np. Dema/intra: black, black2, vengeance,
Gry: koronis rift, rescue on fractalus, eidolon. Powinno ładnie śmigać ;)
myslalem raczej o dedykowanch programach, gdy koder wie ze ma prawie nieograniczona moc do wykorzystania. puszczanie demek w ktorch niektore efekt dzialaja ok a inne... np. czas dzialania niektorch efektow przy takiej mocy to pol sekundy... innymi slowy te programy na pewno nie dzialaja tak jak sobie tego zyczyl autor :-)
moim zdaniem turbo dla atari to ciekawostka na 5 minut (przesadzam, nawet na minute :) ale dla innych warunek konieczny do (pozostania przy atari?) "pracy" na atari ;-)
moim zdaniem turbo dla atari to ciekawostka na 5 minut (przesadzam, nawet na minute :) ale dla innych warunek konieczny do (pozostania przy atari?) "pracy" na atari ;-)
Dokładnie!!!
Łojezu... :( Zapewne tak jest w niektórych przypadkach. Wczytuję się w ten wątek i oczom nie wierzę.. na serio ludzie się ścigają, kto ma szybsze... 8-bitowe Atari? ;) Nie wiem, pewnie części Kolegów podpadnę, ale jakoś tak wydaje mi się, że "Atari nie jest o tym". :D W zasadzie i tak żadne nie przegoni gamingowego PC-ta, więc "o co kaman"?
Dla mnie najważniejsze jest, aby pojawił się sprzęt, który będzie:
a). łatwo dostępny i kompatybilny z dzisiejszymi standardami peryferiów (USB, microSD, HDMI), bez utraty zgodności z oryginalnymi zabawkami dla Atari (joye, wiosełka, drukarki, stacje... itd.),
b). był dostępny za rozsądną kasę,
c). w miarę możliwości zachował 100% kompatybilność z oryginałem.
Jak dla mnie, to w zasadzie ktoś (nawet Chińczyk) mógłby po prostu wznowić produkcję Atarynek z odtworzonymi scalakami z epoki... ale cóż.. skoro nikomu się nie chce/nie opłaca ich na nowo produkować, to niech już będzie FPGA - byle dało się to kupić i odpalać na tym ciekawe rzeczy.
Tak, mam małe Atari, nie jedno (800, 1200XL, 600XL, 800XL, 65XE, 130XE i od niedawna 1088XEL), ale... znajomi "zarażają" się Atarynkami, a wybór na rynku jest niewielki (nie każdy będzie chciał inwestować czas i $$$ w XEL-a).
niestety (garstka) aktywistow w srodowisku od dluzszego czasu probuje przedefioniowac 8-bit Atari tak ze Twoja opinia nie bedzie zbyt popularna ;-)
na rynku pojawil sie producent zamiennikow ukladow Atarki - poczytaj o POKEY MAX...
a poza tym Ekler wydaje sie byc calkiem zgrabnym "starterem" z kompatbilnoscia 100% co do softu jak urzadzen zewnetrznych (hardłeru) malego atari.
a poza tym Ekler wydaje sie byc calkiem zgrabnym "starterem" z kompatbilnoscia 100% co do softu jak urzadzen zewnetrznych (hardłeru) malego atari.
Czekam na eclaire (wznowienie), ale kompatybilność niestety poniżej 100% (poczytaj o problemach na przykład z fujinet). Na szczęście błędy (w miarę) na bieżąco poprawiane, więc jest coraz lepiej :)
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 8bit » Atari Éclaire XL / FPGA
Wygenerowano w 0.024 sekund, wykonano 66 zapytań