ryzykując bana przez tego dziwnego człowieka na v...
jakimi programami można sobie generować różne atry?
makeatr jest niezły, ale nie ma na przykład sektorów 512B...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Software, Gry - 8bit » ATRy
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
ryzykując bana przez tego dziwnego człowieka na v...
jakimi programami można sobie generować różne atry?
makeatr jest niezły, ale nie ma na przykład sektorów 512B...
może Ktoś oszczędził by mi dwutygodniowego szukania i podesłał dwa atry 180kB? ogólnie nie do końca ten format czaję, domyślam się, że w jednym pierwszy sektor ma 128B (czy 3 pierwsze?)? a drugi ma wszystkie po 256B, ale przy odczycie/zapisie 3 pierwszych obsługiwane jest jedynie 128B?
1. Ściągasz sio2bsd.
2. Rozpakowujesz.
3. Kompilujesz.
4. Robisz linka do sio2bsd o nazwie mkatr.
I masz tool do robienia atrów z 512 bajtami na sektor.
dziękuję, ale nie da rady,
euroland zmiażdżył mnie dyrektywą,
że nie zasłużyłem na obsługę systemów LINUX bo jestem za głupi i do tego nie pracuję ciężko nad europejskimi zagadnieniami...
P.S.
ale mam szalony pomysł, może Ktoś rozumiejący euro-ideały mógłby mi wygenerować i podesłać? ;)
Tak, ale tylko płatne w Euro.
A tak na poważnie, obecnie jest z tym pewien problem. Każde narzędzie do tworzenia ATRów poprzez pakowanie zwykłych plików do tego formatu mniej lub bardziej posysa. Albo są zabugowane, albo brakuje im funkcji, albo jedno i drugie i przy tym nie są rozwijane.
Aktualnie polecałbym Ci plugin do Total Commandera od Pajero, do pobrania ze strony MadTeamu. Plugin potrafi tworzyć ATRy w róznych DOsach i wielkościoach sektorów oraz przeglądać je i kopiować pliki.
Chociaż mam kilka zastrzeżeń do niego, jak np. wrzucanie runtime do %WINDIR%, trochę bugów na poziomie komunikacji z Total Commanderem (może by tak w końcu przepisać to z Delphi do Lazarusa? Ghisler już to zrobił) oraz niepotrzebne wariacje z insalatorem (możnaby spokojnie do ZIPa spakować, co wiąże się z pierwszym probleme).
Ale powinien Ci wystarczyć
@skrzyp: Jaki jest problem z mkatr z sio2bsd?
Edit: Bo może bym naprawił...?
Panie Kolego weź mi jak koniowi o miedzy wytłumacz...
zależy mi na wygenerowaniu trzech ATR, 180kb dwóch typów i 65536 sektorów 512kb... i jak do nich wwalić jakieś pliczki?
jakbyś mógł napisz mi jak to odpalić na slackware 12.2
Aktualnie mamy Slackware 14.2, może by tak upgrade? Szczególnie że możesz mieć problem z glibc.
@mono: Rozmawialiśmy o tym dawno temu co najmniej dwa razy :)
Chociaż mam kilka zastrzeżeń do niego, jak np. wrzucanie runtime do %WINDIR%, trochę bugów na poziomie komunikacji z Total Commanderem (może by tak w końcu przepisać to z Delphi do Lazarusa? Ghisler już to zrobił) oraz niepotrzebne wariacje z insalatorem (możnaby spokojnie do ZIPa spakować, co wiąże się z pierwszym probleme).
To, to pikuś. Raz poszła paczka po kompotach z któregoś zlotu i po opublikowaniu stuffu padła sugestia (ze strony internetu ;) ), że ATR nie działa. No i okazało się po czasie, że to prawda i że tylko SIO2PC to strawi. Finalnie chodziło o bodajże błędne obliczenie ilości 65535 sektorów na "15.9994" MB. Należy to olać i wpisać w okienku "megabajtów" 16 i wówczas taki atr będzie "widoczny" dla SIO2SD.
Inna sprawa, że ten brak z sektorami 512B to ktoś by mógł uzupełnić, i najlepiej by dotyczyło by to plugina do totalcmd, bo jak dla mnie jest to mimo wszystko najlepsze narzędzie do tego rodzaju operacji.
@skrzyp: Bardzo Cię przepraszam, ale nie pamiętam (stary ja i głupi). Przy okazji naświetlisz mi problem i ja poprawię w sio2bsd.
a co za jakieś kumoterstwo za moimi plecami?
to mój wątek, proszę mnie wtajemniczyć!
bezrobotny, a narządy typu aspeqt czy respeqt nie wygenerują ci tego co potrzebujesz? Mają standardowe 1- i 2-stronne formaty 128-bajtowe, 256-bajtowe oraz możliwość podania własnej liczby sektorów z wyborem 128, 256, 512 lub 8196 bajtów. Nie o to chodzi?
gdzie jest strona domowa aspeqt - bo w gogle dużo jakichś śmieci...
Masz pozostałych forumowiczów za idiotów? Jakiś "gorszy sort", który będzie Ci linki wyszukiwał?
to ty powiedziałeś, ja nic takiego nie powiedziałem, pytałem o link, jak nie wiesz, to cisza...
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Software, Gry - 8bit » ATRy
Wygenerowano w 0.020 sekund, wykonano 64 zapytań