Czy ktoś wie co to jest, jakie ma funkcje, jak to obsługiwać?
Już wiem: System Check II v. 2.2
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » diagnostic expansion card?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy ktoś wie co to jest, jakie ma funkcje, jak to obsługiwać?
Już wiem: System Check II v. 2.2
wetknąć i zobaczyć co się stanie ;)
Trochę testerów jest opisanych w "Atari XE Series Service Manual", ale tego testera nie widziałem na oczy. To jakiś nowy wynalazek?
Jakbym miał, to bym "wetknął". Zastanawiam się nad kupnem, niestety brak jakiegokolwiek opisu, dlatego pytam. Raczej jeden z najnowszych "wynalazków".
A co od dołu jest.... pewnie adres www ;)
Czy to nie był projekt na abbuca ?
Z opisu: podłączasz i masz zewnętrzny OS, 512KB zewnętrznej pamięci plus dodatkowo diagnostykę. Ile takie ustrojstwo kosztuje i gdzie można zakupić?
mam starsza wersje - pomaga :-)
Jakbym miał, to bym "wetknął". Zastanawiam się nad kupnem, niestety brak jakiegokolwiek opisu, dlatego pytam. Raczej jeden z najnowszych "wynalazków".
To "coś" wpinasz do gniazda carta i ECI (XE) albo do PBI + zasilanie z portu joysticka (XL).
Karta ma przelotkę złącza do cart-ów.
W zależności od konfiguracji (przełączniki) ATARI widzi swoją pamięć lub pamięc RAM z tego urządzonka (512kB).
Ponadto są 4 wybierane przełącznikami sloty (pamięć Flash programowalna z poziomu ATARI) na alternatywne systemy OS (np. QMEG lub OS ze zmodyfikowanym timingiem dla SIO2BT).
Jednym z takich "zamienników" OS-a jest software diagnostyczny, który pomaga w identyfikacji sprzętowych problemów.
Diagnostyka jest głównym celem, ale płytka w tej wersji (ja mam poprzednią z 64kB RAM) może być też używana jako zewnętrzny przełącznik systemów operacyjnych i zewnętrzne rozszerzenie pamięci.
Jeśli nie chcesz więc modyfikować swojej Atarki (i zainstalować w niej najlepsze możliwe rozszerzenie pamięci Ultimate 1MB), to jest to fajna rzecz.
Z opisu: podłączasz i masz zewnętrzny OS, 512KB zewnętrznej pamięci plus dodatkowo diagnostykę. Ile takie ustrojstwo kosztuje i gdzie można zakupić?
45€ w sklepie ABBUC-a
.. a pytanie, ten OS-diag jest dostępny gdzieś? Bo co stoi na przeszkodzie, by zafleszować coś takiego do U1MB. Chętnie bym to zobaczył.
Proszę bardzo:
http://www.van-radecke.de/SysCheck/Sys-Check_V2_2.zip
Plik nazywa się:
Sys-Check II Firmware V1.4.BIN
Odpaliłem to na szybko w emulatorze i raczej bez sprzętu (SysCheck-a) nic się nie dzieje.
Widziałem takie cos jakiś czas temu na allegro, cena jesli mnie pamiec nie myli ~190pln.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » diagnostic expansion card?
Wygenerowano w 0.022 sekund, wykonano 70 zapytań