Witam szanownych Atarowców,
Panowie powiedzcie mi, czy systemy operacyjne na Atari Falcon korzystają z wbudowanego MMU z pełnej wersji 68030 czy można zastosować ubogą wersje?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
TURGEN 9.3.1 Najnowsza wersja oprogramowania TURGEN wprowadza kilka istotnych ulepszeń.
FujiCup 2024 - głosowanie Wystartowało głosowanie w tegorocznej edycji konkursu FujiCup.
IX. Basque Tournament of Atari 2600 31 stycznia Euskal Retro Association zorganizowało IX. Baskijski Turniej Atari 2600.
Rogul 1.0f Poprawki i nowe funkcje
a8rawconv GUI Graficzny interfejs użytkownika (GUI) dla narzędzia a8rawconv
atari.area forum » Fabryka - 16/32bit » procek 68EC030
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Panowie powiedzcie mi, czy systemy operacyjne na Atari Falcon korzystają z wbudowanego MMU z pełnej wersji 68030 czy można zastosować ubogą wersje?
Korzystaja. MMU jest (między innymi) używane do wspierania kompatybilności z ST. Co nie wyklucza że bez MMU nie będzie działać.
Sa też dema wykirzystujące MMU.
Właśnie niedawno sprawdzałem na PAK-u. Z procesorem w wersji EC MiNT uruchamia się normalnie.
Próbowałem instalować starszego Linuxa 68k i wieszał się na starcie instalacji, po wymianie procesora na pełną wersję poszedł dalej. Choć i tak nie zainstalowałem, bo zarówno CosmosEx jak i UltraSatan to są jakieś nieprawidłowe napędy :)
Przy okazji zaciekawiło mnie to, że procesor EC jako pozbawiony MMU wymaga na PAK-u wyłączenia... pamięci cache.
Po założeniu zworki "MMU disable" pulpit się zgłasza, ale nie czyta z dysku, dopiero wstawienie innej zwory "CPU-Cache disable" powoduje prawidłowe działanie dysku. Zworka wyłączająca MMU nie musi być założona.
Linux 68k raczej nie ma wsparcia dla ACSI.
Fragment L68K_FAQ:
"4.3 Atari
---------
SCSI, ACSI, Falcon IDE, serial ports driven by a MFP (i.e. Modem 1 and
Serial 1), keyboard, Atari mouse, parallel printer port, SCC serial port,
RTC clock, floppy disk (DD/HD), native Atari graphics (ST/TT/Falcon).
Note: Linux' Minix FS is compatible to the Minix V2 FS used with MiNT."
" - Festplattentreiber, der den AHDI 3.0-Standard unterstuetzt"
Ale może faktycznie ACSI jest tylko obsługiwane w sensie np. drukarki laserowej.
sprawdziłem TOS 4.04 w Hatari z wyłaczonym MMU, no i działa.
Z tym że z MMU korzysta sporo Demosów, programy do wirtualnej pamięci itd
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 16/32bit » procek 68EC030
Wygenerowano w 0.026 sekund, wykonano 57 zapytań