No i nie ma tak słodko... po pierwszych sukcesach i radościach, zaczęło się wrzucanie softu i już szybko wyszedł
na jaw pierwszy ZONK :/
Prawdopodobnie coś z NVRAMem. Objawy są dziwne:
Niby ustawienia nvramu pamięta, typu: ustawienia wyświetlania, język klawki czy systemu, format daty, itd..
Mogę je sobie resetować, zmieniać, ustawiać i jest wszystko ok... ustawienia są zapamiętywane...
ale ... za cholerę komp nie pamięta samej daty i czasu . Nie tylko po wyłączeniu kompa, ale już po
zwykłym lekkim resecie z klawki :> W nvram ma wbita datę: 15/31/2107 i godz. 31:63:62 .. mogę ją zmienić,
ale po resecie wraca.
Jak wyłączę wszystko ładowane przy starcie i uruchamia się tylko czysty Control Panel bez ani jednego
CPX;a to w CP wyświetla jeszcze inną datę, nie z NVRAMu ale chyba datę zrobienia ControlPanelu(?) tj.08/03/93
Poprzedni właściciel twierdził, że wymieniał NVRAM, chociaż zaczął się zastanawiać czy w tym egzemplarzu
rzeczywiście wymienił ;) ale czy padnięta bateria by się tak zachowywała żeby jedne ustawienia trzymać
a inne nie? Ktoś widział takie objawy? Co to może być?
Załączniki:
1nvram.jpg - tak mi wyświetla datę/godz. CP
2nvram.jpg - taką datę/godz. wyświetla mi Clock.cpx
3nvram.jpg - tak ustawiam nową aktualną datę/godz.
4nvram.jpg - tak wyświetla CP ustawioną datę, po resecie jest znów jak w 1nvram.jpg
5nvramCP.jpg - tak wyświetla datę/godz. goły CP
Nvram-settings.jpg - te ustawienia mogę dowolnie zmieniać i są zapamiętywane!