Odnośnie legalności softu na Atari to sytuacja wygląda następująco. Niektóre firmy jak np. Mirage udarmowiły swój soft na Atari. Oznacza to że ma on status freeware. Czyli można je spokojnie kopiować powielać itp. Tyle że jedynie niewielka część gierek (ogóolnie softu, ale przecież soft na Atari to głównie gierki :D ) została udarmowiona.
Reszta natomiast dalej jest chroniona prawem autorskim. Tzn. kopiowanie tych gierek, jest nielegalne. Z tym że oczywiście jest tu pewne małe "ale". Można tu wyróżnić bowiem kilka przypadków:
1. Firma która wypuściła daną gierkę już nie istnieje. W tej sytuacji ciężko spodziewać się aby ktoś wytoczył proces za umieszczanie gierek na stronie www, bo w zasadzie nie wiadomo kto ma do niej prawa.
2. Firma upadła, ale została przejęta przez inną firmę. Wówczas nowa firma staje się właścicielem praw autorskich. Czasami zresztą nawet o tym nie wiedząc. Wówczas teoretycznie ktoś mógłby się upomnieć o prawa autorskie. Co jest jednak mało prawdopodobne bo jeśli firma nie zamierza tego softu sprzedawać i czerpać z tego zysku, to nie bedzie przecież ciągać po sądach właścieli wtryn internetowych. Mimo tego zdarzają się jednak wyjątki.
3. Firma istnieje choć już nie zajmuje się softem dla małego Atari (np Activision). Wówczas konsekwencje są takie jak w poprzednim przypadku. Czyli raczej nikt nikogo nie będzie skarżył, ale......
4. Dosyć rzadki przypadek. Firma dalej sprzedaje soft do Atari. Możnaby tu zaliczyć SikorSoft, lub jakieś okazyjne wyprzedaże staroci. Co do Sikora to nie spodziewam się żeby komuś wytaczał proces, ale umieszczanie jego gier na stronie to po prostu psucie interesu, więc moim zdaniem nie powinno się tego robić po prostu z czystej uczciwości.
Więc podsumowując - umieszczanie gier na stronie www (pomijając nieliczne wyjątki) jest nielegalne. Z tym że można zastosować pewien kruczek. Jeśli bowiem ktoś posiada wersję oryginalną to ma również prawo przenieść ją do pliku na PC i odpalać pod emulatorem. Tyle że nie każdy posiada sprzęt potrzebny do przeniesienia softu z Atari na PC. I wówczas taka osoba może sobie taką grę ściągnąc z netu LEGALNIE. W każdym razie, jeśli ktoś chce być kryty może u siebie na stronie zamieścić ostrzeżenie, podobne jak ja umieściłem u mnie.