Helou, czy ktoś z Was kojarzy tytuły gier dla 4 graczy jednocześnie, chodzi mi oczywiście o gry na Atari400/800?
Dzięki z góry.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
TURGEN 9.3.1 Najnowsza wersja oprogramowania TURGEN wprowadza kilka istotnych ulepszeń.
FujiCup 2024 - głosowanie Wystartowało głosowanie w tegorocznej edycji konkursu FujiCup.
IX. Basque Tournament of Atari 2600 31 stycznia Euskal Retro Association zorganizowało IX. Baskijski Turniej Atari 2600.
Rogul 1.0f Poprawki i nowe funkcje
a8rawconv GUI Graficzny interfejs użytkownika (GUI) dla narzędzia a8rawconv
atari.area forum » Software, Gry - 8bit » Gry dla czterech graczy jednocześnie.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Helou, czy ktoś z Was kojarzy tytuły gier dla 4 graczy jednocześnie, chodzi mi oczywiście o gry na Atari400/800?
Dzięki z góry.
MULE rozumiem ale resztę proszę po polsku a nie w suahili ;-)
To moze podawajcie tytuly gier, w ktore moze grac jak najwieksza liczba graczy?
Przykladowo na Atari 800 wyposażonym w seryjne wioselka moze grac 8 osob w Super Breakout.
Jezeli do takiego Atari 800 podlaczymy interfejs typu MultiJoy, to ilu graczy moze grac jednoczesnie?
I nie wiosełka, a paletki.
Computer Monopoly.
@Bluki: chyba jednak wiosełka (bez powodu się to nie pojawiło ;) ) : https://translate.google.com/#en/pl/paddle :)
@jedynymentos: nie wyślesz posta zawierającego same duże litery ;P Stąd dopisek ;)
na 3: Tekblast
na 4 i więcej - to zależy, jak masz multijoya (prosty interfejs do wykonania) - sporo się na to zbierze ;)
Jest wiele turowych, w tym: Hammurabi, Kolony, Kolony 2106, Global War. Wszelkie "pseudo" pinballe robione construction kitt-em, gry typu monopoly, chińczyk (o ile pamiętam po niemiecku) i wiele innych.
Jestem w pracy i nie sprawdzę (blokada wyjścia) - ale sprawdź na atarimanii, czy w wyszukiwaniu nie masz ilości graczy - w opisach są.
@Bluki: chyba jednak wiosełka (bez powodu się to nie pojawiło
@wieczor, podpierasz się tłumaczem Googla? :O
Oj, widzę, że muszę dokładniej to wyjaśnić :)
Oto co podaje słownik pl.bab.la (lub każdy inny przyzwoity słownik angielsko-polski):
paddle {rzeczownik}
płetwa · łopatka · kopystka · rakietka do tenisa stołowego
i dalej:
paddle {rzecz.} [sport.] [Amer.] - rakietka do tenisa stołowego {f.} [sport.]
Nawet tłumacz Google (skądinąd całkiem dobre narzędzie, ale tylko narzędzie) potrafi przetłumaczyć prawidłowo, jeśli będzie wiedział, o co chodzi. Wieloznaczność słów w języku angielskim powoduje, że kontekst jest ważny do tego stopnia, iż nieznajomość tegoż kontekstu może prowadzić do całkowitego niezrozumienia zdania. A więc zapytajmy tłumacza Google tak:
Kupiłem nowe paletki do Ponga
Tłumaczenie: I bought a new paddle for Pong
„Paddle” wymyślono jako manipulatory do gry Atari Pong, a czym jest ta gra użytkownikom tego forum chyba nie trzeba wyjaśniać.
Po prostu tłumaczenie „paddle” jako „wiosełka” jest bezmyślną kalką z języka angielskiego. Jeżeli jeszcze nie przekonałem kogoś to proszę uważnie przyjrzeć się temu zdjęciu:
Widzicie gdzieś wiosła? Proszę zapamiętać:
paddle = paletka
Ja tam się na języku angielskim nie znam... więc się wypowiem ;)
Mnie pasuje nazwa wiosełka (nie wiosła!). Tak jak pasują mi nazwy rower zamiast welocyped lub bicykl, długopis zamiast...
Takie paddle, jak na zdjęciu wyżej, można przyrównać do wiosełek:
Te wiosełka pływacie zakłada się na dłonie aby usprawnić pływanie, a te atarowskie podobnie, też bierzemy w dłonie, tyle że - aby zagrać.
Poza tym paletki kojarzą mi się jednoznacznie z paletkami do ping-ponga... przepraszam - do tenisa stołowego, a nie z manipulatorami. Wiosełka natomiast to wiadomo - wiosełka do Atari :)
Jeśli paletki to tylko "babinkton" :)
Zgodnie z przepisami http://www.pzts.pl/files/www/ogolne/201 … zepisy.pdf w tenisa stołowego gramy rakietkami a nie paletkami ... biedne rybki ... co one zawiniły ? :)
@BartoszP, dobre, dzięki za uświadomienie :)
W takim razie paddle musiałyby być rakietkami, a nie paletkami. Tym bardziej wolę wiosełka :)
I jeszcze taka ciekawostka. To pierwsza wzmianka o "wiosełkach", jaką pamiętam:
żródło: Bajtek 1/1986
To pewnie dlatego, że tam w redakcji sami marynarze...
@Larek, od kiedy to „Bajtek” jest autorytetem językowym?
Poza tym paletki kojarzą mi się jednoznacznie z paletkami do ping-ponga... przepraszam - do tenisa stołowego, a nie z manipulatorami. Wiosełka natomiast to wiadomo - wiosełka do Atari
Dobrze się kojarzą :) . Spójrz na rysunek na manipulatorach. Są tam namalowane wiosła czy jak kto woli wiosełka? A Pong to gra wodna? Bo mnie wydaje się, że Pong jest symulacją tenisa stołowego, a nie wodnego.
Jeszcze raz: „wiosełka” to bezmyślna kalka z języka angielskiego. Ktoś przetłumaczył to słowo w pierwszym znaczeniu w języku angielskim, nie zauważając, a może nie wiedząc, że zastosowanie ma tu definicja tego słowa używana w sporcie. I w takim to znaczeniu firma Atari go użyła (przeznaczone były właśnie do gry Pong).
The Free Dictionary by Farlex
1. An implement with a flat blade at one or both ends, held in the hands without an oarlock and passed through the water to propel a small boat such as a canoe.
2. Any of various implements resembling the paddle of a boat or canoe, as:
a. Sports A light wooden or plastic racket used in playing table tennis, platform tennis, and similar games.
b. A flat board with a handle used to administer physical punishment.
c. A blade or shovellike implement used for stirring or mixing.
3. Medicine A flat electrode that is part of a defibrillator and is put on a patient's chest to deliver an electric shock to the heart.
4. A board on a paddle wheel.
5. A flipper or flattened appendage of certain animals.
6. Botany See pad1.
7. The act of paddling.
Zgodnie z przepisami http://www.pzts.pl/files/www/ogolne/201 … zepisy.pdf w tenisa stołowego gramy rakietkami a nie paletkami ... biedne rybki ... co one zawiniły ? :)
https://pl.wiktionary.org/wiki/paletka
http://sjp.pl/paletka
To pewnie dlatego, że tam w redakcji sami marynarze...
Coś w tym może być, wystarczy przypomnieć Zientarę :)
Wioselka to kalka zgadzam sie. Natomiast nie zgadzam sie ze paletka jest lepszym slowem :) Jest tak samo durna :)
To co proponujesz?
A po co zmieniac. Wioselka mimo ze sa kalka sie przyjely.
@Larek, od kiedy to „Bajtek” jest autorytetem językowym?
Nie jest i nigdy nie był. Podałem tylko prawdopodobne źródło nazwy "wiosełka".
Dobrze się kojarzą :)
W sensie językowym pewnie tak, ale tu nie o to chodzi. Jak ktoś mi powie "przynieś paletki, to zagramy sobie", to muszę się upewnić, jakie paletki ma na myśli. A jak powie "przynieś wiosełka, to zagramy" - od razu będę wiedział, o co chodzi :)
I dlatego jestem za wiosełkami.
To może już lepiej zostać przy oryginale, bo jeśli ktoś jest kajakarzem...
No dobrze, propozycja kompromisowa ;) : manipulator obrotowy potencjometryczny, w skrócie mop :D
W zasadzie to czemu nie po prostu Potencjometry. Nawet jest na to wsparcie w faktach :) i w nazewnictwie układów :)
Może i nie jest to poprawne językowo w 100%, ale wszyscy znają to jako "wiosełka" więc po co to zmieniać?
No dobrze, propozycja kompromisowa ;) : manipulator obrotowy potencjometryczny, w skrócie mop :D
Podoba mi się, mopy będą ok :)
To czy się przyjęły, czy nie, to jest jedno. A to, czy to poprawne, czy nie, to drugie.
Wiosełka to wszyscy ci, co czytali Bajtka, znają. Jednak to tylko przyzwyczajenie, kóre można zmienić. Ponadto ludziom niewtajemniczonym z niczym to się nie skojarzy. a paletka owszem.
Ja proponuję: joystick - rączka (por.: rączka od roweru)
paddle - łapka. (od: muchołapka) No bo co jest narysowane na tym manipulatorze? dwie muchołapki, ew. zakratowane nożyczki.
A ponieważ mi się kojarzy z muchołapką _i_ złożonymi oczami muchy - to dla mnie (mucho)łapka.
Łapki w górę, kto się zgadza?
Mnie tam wiosełka nie przeszkadzają, tak już wszyscy używają i niech tak zostanie i nie wiem o co ten rumor i co to za różnica? Ale dziękuję za odzew co do tytułów, chciałem po prostu rodzinnie w coś pociupać na 4'kę skoro już Ataryna 800 z komplecie z 810 i 410 zawitała. Sikor dzięki za M.U.L.E., z tymi dużymi to dziwne, co to komu przeszkadza ale nie ważne. Co do samej giery to jakoś nigdy do niej mięty nie czułem i nie grałem, grafa mnie odpychała, ale chyba muszę wrócić i ją rozgryźć bo opisy i opinie o niej brzmią ciekawie. Pozdrówka.
Jaki rumor? Dzielimy się jedynie swoimi przemyśleniami w sprawie wiosełek/paletek/mopów/myszołapek ;)
Przepraszamy, że trochę nie w temacie wątku, ale trzeba to było wyjaśnić.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Software, Gry - 8bit » Gry dla czterech graczy jednocześnie.
Wygenerowano w 0.027 sekund, wykonano 62 zapytań