Pisząc o MAX232 pokazałeś, że nie wiesz o czym piszesz. Potrzebny jest układ firmy FTDI, np. FT232 lub podobny, bo to jest urządzenie USB. I on jest znacznie droższy. Nie wiem w jakim sklepie kupuje Lotharek, ale sprowadzanie części np. z Chin w ogromnej części wypadków się nie opłaca - koszt transportu przebije ewentualne zyski. Lepiej kupić drożej na miejscu, zwłaszcza, że kupuje się to powiedzmy w liczbie 100-200 sztuk, a nie w tysiącach. Bo koszt odprawy celnej również nie jest mały.
A dlaczego sprzedaje na zlotach taniej? Przeczytaj uważnie to co napisałem w poprzednim poście i się zastanów... Ja tego tu otwarcie nie napiszę (pomyśl jakie koszty mu odchodzą ;) ). A wtyczka za 10 zł to jest z drukarki 3D, a nie z formy wtryskowej, która kosztuje grube tysiące złotych i to w Chinach.
Możemy się tu sprzeczać dalej, ale ja i tak wiem swoje. Zrób taniej, konkurencja podobno dobrze robi. I zobaczymy, czy starczy Ci czasu na produkcję, czy będziesz chciał zainwestować sporo kasy w nią, poświęcić wolny czas na to, lub zostawić robotę etatową i zająć się tylko tym, tak jak ja zrobiłem. Takie dyskusje prowadzą tylko do tego, że odechciewa się robić cokolwiek dla sceny Atari w PL. Ja rozumiem, że dla wielu z Was cena jest zbyt wysoka, bo zarobki w PL są niskie. Każdy może kupić sobie scalak taniej i sobie zrobić, czyż nie? Zaoszczędzi na tym a i radocha będzie ogromna. Tyle, że ja już miałem niejednokrotnie kontakt od takich osób z przesłaniem typu: "Duddie, pomóż, zrobiłem i mi nie działa!"
Arguing with an engineer is a lot like wrestling in the mud with a pig, after a couple of hours you realize the pig likes it...