1

Witam, chętnie kupię SIO2PC takie zamknięte w całości we wtyczce SIO do podłączenia kabla USB. Pozdrawiam.

QUICK SHOT II TURBO z uszkodzonym TURBO :)

2

Można je kupić u Lotharka: http://lotharek.pl/product.php?pid=98

Napisz do niego na lotharek małpa lotharek kropka pl.

Powszechnie wiadomo, że kamień potrafi myśleć. Na tym fakcie opiera się cała elektronika.

Terry Pratchett - Równoumagicznienie

3

U niego wychodzi prawie stówka! To trochę drogo.

4 Ostatnio edytowany przez voy (2015-10-22 14:57:55)

Nie wiem, czy uda się kupić taniej poza jego sklepem.

Powszechnie wiadomo, że kamień potrafi myśleć. Na tym fakcie opiera się cała elektronika.

Terry Pratchett - Równoumagicznienie

5

Co za różnica. Nawet jak obniży do 60 zł to dalej uważam że cena jest ogromna.

6

Schemat masz gdziekolwiek, możesz zrobić USB przez kontroler MAX232 albo na port serial.

.: miejsce na twoją reklamę :.

7

Widziałem że tam filozofii nie ma. Koszt budowy mógłby się zamknąć w 20 zł za kompletny kabel na USB.

8

Dziękuję bardzo za wskazówki koledzy,  jednak sprzęt kupiłem u Lotharka, co firma to firma. Jestem zadowolony. Pozdrawiam

QUICK SHOT II TURBO z uszkodzonym TURBO :)

9

Rufus: zatem powinieneś mu zrobić Lotharkowi konkurencję, skoro jesteś tak dobrze zorientowany ;) Chętnie Ci zapłacę 20zł za SIO2PC z wyjściem USB ;)

10

20 to nie, ale 30-40 za SIO2PC bym dał.

.: miejsce na twoją reklamę :.

11

20 zł to koszt części. Za tyle czyli za darmo to nikt nie będzie sprzedawał. Jak Skrzyp napisał te 4 dyszki to by była rozsądna cena.

12

Więc zacznij za tyle robić ;) Mamy podobno wolny rynek.

13

Śmieszą mnie te wywody o koszcie produkcji. Może tak powiedzieć ktoś, kto nigdy niczego komercyjnie nie wyprodukował. Koszt samego układu to ok. 15 zł przy zakupie hurtowym (należy wziąć pod uwagę niskoseryjność produkcji tego typu urządzeń), koszt płytki pewnie ok. 10 zł licząc z polutowaniem (też zależy od ilości), wtyk SIO - trudnodostępne dobro i raczej drogie, a produkcja na formach wtryskowych jest bardzo droga. Ponieważ z Lotharkiem wyprodukowaliśmy takie wtyczki, mogę powiedzieć, że koszt pojedynczej wtyczki, wliczając w to formę i projekt to jakieś (z grubsza licząc) 15 zł. Do tego pewnie z 5 zł na inne elementy. Już mamy 45 zł. A gdzie marża? Tylko mi nie mówcie, że może być 5 zł, bo nie może - firmy takie jak moja czy Lotharka muszą zarobić na ZUS, utrzymać się, zapłacić podatki i księgową. Niestety, niszowość zjawiska robi swoje. Być może, gdyby się sprzedawało takie urządzenie w tysiącach sztuk miesięcznie, to marża mogłaby wynosić 5 zł. A tak jest znacznie wyższa. No i do tego jeszcze zdzierskie prowizje eBay/Allegro/Paypal, które wynoszą ok. 10% od ceny wyrobu. Teraz wiecie, dlaczego SIO2USB musi kosztować 20 EUR?

Arguing with an engineer is a lot like wrestling in the mud with a pig, after a couple of hours you realize the pig likes it...

14

Kolego piszesz bzdury. Lotharek na imprezach retro sprzedawał to urządzenie po około 60 zł więc robił to z dobroci serca?
Nie wiem o jakim układzie piszesz, bo 15 zł to cena dużo wyższa niż astronomiczna. Wg mojej wiedzy potrzebne są dwa scalaczki. Jeden to MAX232 kosztujący 25 gr a drugi to konwerter USB-RS232TTL kosztujący 1 zł. Do tego dochodzi kilka kondensatorów, styków do wtyczki SIO, no i sama wtyczka za 10 zł. Płytka dwustronna to koszt około 5-10 zł (uzależniony od ilości).
20 zł to koszt części x lekkim zapasem.
Duddie nie próbuj nikomu wmawiać że Lotharek kupuje części w najdroższym sklepie i stąd ma tak wysokie ceny.
Wiem że nikt nie sra do swojego gniazda ale to już przesada.

15

Pisząc o MAX232 pokazałeś, że nie wiesz o czym piszesz. Potrzebny jest układ firmy FTDI, np. FT232 lub podobny, bo to jest urządzenie USB. I on jest znacznie droższy. Nie wiem w jakim sklepie kupuje Lotharek, ale sprowadzanie części np. z Chin w ogromnej części wypadków się nie opłaca - koszt transportu przebije ewentualne zyski. Lepiej kupić drożej na miejscu, zwłaszcza, że kupuje się to powiedzmy w liczbie 100-200 sztuk, a nie w tysiącach. Bo koszt odprawy celnej również nie jest mały.
A dlaczego sprzedaje na zlotach taniej? Przeczytaj uważnie to co napisałem w poprzednim poście i się zastanów... Ja tego tu otwarcie nie napiszę (pomyśl jakie koszty mu odchodzą ;) ). A wtyczka za 10 zł to jest z drukarki 3D, a nie z formy wtryskowej, która kosztuje grube tysiące złotych i to w Chinach.
Możemy się tu sprzeczać dalej, ale ja i tak wiem swoje. Zrób taniej, konkurencja podobno dobrze robi. I zobaczymy, czy starczy Ci czasu na produkcję, czy będziesz chciał zainwestować sporo kasy w nią, poświęcić wolny czas na to, lub zostawić robotę etatową i zająć się tylko tym, tak jak ja zrobiłem. Takie dyskusje prowadzą tylko do tego, że odechciewa się robić cokolwiek dla sceny Atari w PL. Ja rozumiem, że dla wielu z Was cena jest zbyt wysoka, bo zarobki w PL są niskie. Każdy może kupić sobie scalak taniej i sobie zrobić, czyż nie? Zaoszczędzi na tym a i radocha będzie ogromna. Tyle, że ja już miałem niejednokrotnie kontakt od takich osób z przesłaniem typu: "Duddie, pomóż, zrobiłem i mi nie działa!"

Arguing with an engineer is a lot like wrestling in the mud with a pig, after a couple of hours you realize the pig likes it...

16

To że nie czytasz zez zrozumieniem to tylko Twój problem.
Napisałeś takie coś

Duddie napisał/a:

Pisząc o MAX232 pokazałeś, że nie wiesz o czym piszesz. Potrzebny jest układ firmy FTDI, np. FT232

Wcześniej napisałem takie coś

Rufus napisał/a:

Nie wiem o jakim układzie piszesz, bo 15 zł to cena dużo wyższa niż astronomiczna. Wg mojej wiedzy potrzebne są dwa scalaczki. Jeden to MAX232 kosztujący 25 gr a drugi to konwerter USB-RS232TTL kosztujący 1 zł.

MAX232 nie jest potrzebny tylko magiczny scalaczek, kowerter USB-RS232TTL za 1 zł (słownie jeden złoty).

20 zł to aż za nadto na wszystkie części.

Rufus: nie zapominaj o VAT i CIT.

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

18

W sklepach kupuje się bez VATu więc będę uważał, bo jeszcze sprzedawca części elektronicznych będzie miał problem ze skarbówką :D
VAT wszyscy płacą ale CIT to już prawie nikt. To jakiś chory podatek.

CITu nie zapłacisz tylko jeśli wykażesz koszty. Nie wiem jakie koszty może wykazać Lotharek, ale nie wydaje mi się aby zmniejszały mu podstawę CITu do 0.

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

20

Gdyby nikt nie płacił CIT, to czemu tyle spółek powstaje na Cyprze i czemu mamy tyle spółek komandytowo akcyjno z o.o. ?

BTW kupię SIO2PC za 40 zł.

21

FT232RL za 500 do 1000 sztuk kosztuje 10,89 zł netto za sztukę. To daje 5445 plus VAT za zamówienie. W sumie tanio.
Za sztukę z VAT to 21,14 zł. Płytka do SMD, lutowanie, wtyczka, piny, inne podzespoły, kabelek, gniazdo USB.
Czas, utrzymanie sklepu, zarobek żeby nie siedzieć nad tym tylko dla satysfakcji i nerwów drugiej połowy.
Ostatecznie amortyzacja lutownicy. ;)

22

MAX232 nie jest potrzebny tylko magiczny scalaczek, kowerter USB-RS232TTL za 1 zł (słownie jeden złoty).

Pokaż mi za 1 zł taki scalaczek. Ty nie masz pojęcia, jak działa SIO2PC i SIO2USB i mylisz sprawy. Zresztą, już słyszałem, że pokrywy też są za drogie, bo w Białymstoku firma od blistrów zrobi po 1 zł. Tylko ktoś, kto to pisał, napisał co mu się wydaje, a nie jak jest naprawdę i to bez zapoznania się z tematem. 1 zł kosztuje mały blister z materiału niepolerowanego o grubości 0.3 mm i to przy zamówieniu co najmniej 100 tysięcy sztuk. Bez pudełka, nadruku itp. No i jest to koszt samego blistra, nie obejmujący kosztów przygotowania produkcji, które naprawdę są gigantyczne. Z mojej strony EOT.

23

Ktoś, kto nie płaci ZUSu, podatkó i tym podobnych rzeczy może uważać, że wszystko da się zrobić TANIO. Rufus - jak widzę, drukujesz wtyczki w 3D i opylasz je po 10zł bez pinów. Piszesz - piny są po x groszy, ale dolicz koszt wysyłki/pójścia do sklepu. Według opinii bezrobotnego - wtyczki nie są dobrze dopasowane.
A teraz clu sprawy: rozumiem, że wystawiasz fakturę VAT? Abs kosztuje 169zł z VAT http://centrumdruku3d.pl/baza-materialow-do-druku-3d/ - i to dla klientów z zewnątrz. Oczywiście, można kupić taniej. Ze szpuli wydrukujesz około 60-100 wtyczek, teoretycznie - policzmy 50, dla równego rachunku. 169zł/50=3,38zł (z VATem). W takim razie poproszę o 5 wtyczek po 4zł z VATem na fakturę plus koszt wysyłki listem poleconym do mnie - te 62 grosze (brutto) z nawiązką powinny pokryć koszt wyprodukowania, nie rozumiem, czemu liczysz sobie aż po 10zł? Bo przecież da się tanio i logicznie.
Aha, poproszę też listę pasujących pinów i ewentualne wsparcie przy montażu - zakładam, że insrtrukcja montażu pinów jest zawarta przy każdej wtyczce, łącznie ze sposobem montażu kabla. I komplet do skręcenia jest? (śrubka plus nakrętka)?

Sikor umarł...

24

Scalaczek jest ogólnie dostępny i nie jest on firmy FTDI.
http://www.thoralt.de/gfx/sio2usb_03.png

SIKOR - ciebie tu jeszcze nie było. Ależ teraz zabłysnąłeś. ABS kosztuje 169 zł? Widziałem jeszcze drożej. Czemu tam nie podałeś linku? Widziałem też za 45 zł (prawie 4x taniej). Tylko czemu piszesz że koszt materiału to niecałe 4 zł i tyle ma kosztować wtyczka? Jak wsiadasz do PKSu i jedziesz 10km to czemu kierowcy nie powiesz że płacisz 30gr za bilet bo tylko tyle spali paliwa (w końcu wiezie 30 innych osób)? Takie durne myślenie to tylko u ciebie.
Koszt materiału to jedno a koszt drukarki (3 tyś zł) przy zarobku 5 zł na wtyczce oznacza minimum 600 wydruków wtyczkek aby wyjść na zero!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Gdzie amortyzacja drukarki, gdzie jakiś symboliczny zarobek?
Kup drukarkę i drukuj za 4 zł (albo i taniej) i wystawiaj na to faktury.

Najlepiej jak nie będziesz się udzielał.

25

@Rufus: Ja po prostu podsumowałem Twoje wyliczenia dotyczące innych. Drukarka za 3 tysiące? Widziałem za 1600. Ale widziałem też za 25000. Przecież Ty innym liczysz koszty produkcji - zrobiłem to samo. Ba, nawet dałem Ci zarobić - prawie 20% narzutu to przecież nieźle jest, no nie?
Rozumiem, że po te 10zł dostanę:
- produkt idealnie dopasowany
- kompletny
- z instrukcją montażu
- gwarancją producenta
- oraz wystawioną fakturą VAT, która jest mi potrzebna

Sikor umarł...