@koala: link nie działa, bo część artykułów z AO jest na razie w archiwum i nie wiem, kiedy będzie przywrócona. Pozwoliłem sobie jednak pogrzebać w tych plikach i przerobić go na wersję dopasowaną do BBCode:
"Mały czcionkuje C64
Kolega Rafał "Mały" Nowaczuk zrobił nam ostatnio piękny spis fontów dla Atari. Umożliwia on banalne, naoczne dotarcie do takich czcionek, które są nam potrzebne czy poszukiwane.
Rafał "Mały" Nowaczuk w Ornecie, dawno dawno temu...
Tym razem poprosiłem Rafała o pomoc w zrobieniu podobnej listy, ale dla... czcionek z Commodore 64. Tomasz "TeBe" Biela, który trzyma kolekcję takich czcionek w jednym z katalogów publikowanych wraz z nowymi wersjami edytora graficznego Graph2Font, podpowiedział jaki format mają pliki *.64C: "pierwsze dwa bajty to nagłówek, pewnie adres ładowania, następnie występuje maksymalnie 2048 bajtów. Ich zestaw liczy 256 znaków, niekiedy jest tych znaków mniej niż 256, dlatego plik nie liczy 2048+2 bajty długości; pliki 64c są zmienne co do długości". Mały na tej podstawie napisał kolejny skrypcik generujący listę i oto mamy zbiór fontów C64. Dodatkowe 374 sztuki!
przykładowe czcionki z C64
Proste, a ułatwiające pracę.
Kaz"
@koala: wyciąłem dwa pierwsze bajty i obciąłem drugi kilobajt pliku. Fonty w wersjach lower i upper w załączniku. :)
Post's attachmentsc64lower.fnt 1 kb, liczba pobrań: 2 (od 2015-10-12)
c64upper.fnt 1 kb, liczba pobrań: 2 (od 2015-10-12)
Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
Powszechnie wiadomo, że kamień potrafi myśleć. Na tym fakcie opiera się cała elektronika.
Terry Pratchett - Równoumagicznienie