...... Co do XF 551; Dlaczego nie kcesz mnieć nic wspólnego z tą stacją? Po drobnej przeróbce jest całkiem niezła; przeróbce; tzn => 5,25 360kB (+2 index, power) / 3,5" 720kB. Poza tym do Tomsa (720, 710) zakładane są NIETYPICZNE fdd (720kB nie 1.2 "chodzące"na 720kB); więc jeśli padnie napęd w Tomsie to dupa; chyba że znasz na to jakiś magiczny sposób. Nie tyczy się to oczywiście T.360,..... lecz jest to 360, czyli troszkie za mało.
Najlepiej niech wypowie się na ten temat NTP, bo to on właśnie przesuwa głowicę w Tomsie palcem, co oczywiście nie zawsze prowadzi do celu.
Jeśli chodzi o możliwości; TOMS jest zdecydowanie najlepszy - to fakt.
Pin./Allegresse.
Ja się wychowałem na Tomsie!!!!!
Moja atarka jest mocno sTOMSowana!! Moja pierwsza i zarazem ostatnia stacja to jest Toms 710!!!
Jej wbudowany rom dysk ma coś jak dla mnie wspaniałego my dos-a 4.5 z Toms navigatorem! (-wiele osób uważa że jest to syf !! ale ja uważam inaczej!!).
Dla mnie leniucha któremu nie chce się wpisywać długich linijek poleceń idealne! Co do napędów nie mam pojęcia skąd je brali Tomsi! (swego czasu miałem w pececie napęd 720 kilo nie trzy i puł tylko pięć i jedna czwarta!!! Także takie napędy są do spotkania na giełdzie!!! A woli wyjaśnienia : napęd tomsa jak pisałem jest żywcem wzięty z peceta! ? zasilanie - pecetowe kosteczka taka jaką mają dyski twarde cd romy itd. A sama taśma podpięta do napędu również pecetowa! Taka zwykła od fdd! -Tylko wlutowana w płytkę tomsów! Ach Polacy to potrafią!!! Kiedyś zrobię test i podłączę Toms-a do peceta !! I na pewno napiszę co się stało !!!Mam nadzieję że nie pójdzie szary dym peceta się odbuduje gorzej z tomsiakiem! )
Ale dalej z napędami 720 kb był jakiś deficyt!!
Wiem tylko jedno że Toms 360 ukazał się dlatego że urwało im się źródło z 720 kb! Napędem !!! Sami mówili że jest już to koniec!!!
Co do xf-a to jak się człowiek nauczy że przy Tomsie odpalamy komputer i po bardzo krótkiej chwili mamy okno Navigator-a.
Do dnia dzisiejszego pamiętam jak przyszedł do mnie znajomy z xf-ką!
Oj jakie to było dla mnie zaskoczenie podłączyłem stację ( tomsia specjalnie wyłączyłem i nic się nie działo ? nic nie ładował się dos ! dla mnie był to szok!!!). Ale znajomy wyciągnął spokojnie odpowiednią dyskietkę jeszcze raz odpalił system i siedziałem już w dosie! A o transmisji nie wspomnę!!!
Także jak się ktoś wychował na Tomsie to może się rozczarować przy podłączeniu innej stacji!!!
Jednak trudno przejść z wspaniałego produktu na bardzo dobry produkt!!!
Co mogę napisać jeszcze Toms bardzo nie lubi dyskietek hd 1.2 mb!
Kiedyś sprawiłem sobie paczkę Verbatimów gęstych!
Stacja miała takie problemy że cho cho !!!
Także polecam atarmaniakowi Toms-a jako jedyną właściwą stację!
Jak się do niej przyzwyczaisz nie będziesz umiał ( albo tak jak mi nie będzie ci się chciało zabawiać innymi produktami).
Stacje Toms-a mają jedną wadę nie działa na nich track kopier!
Czyli nie kopiują zabezpieczeń!!
Wiem że chłopaki coś kombinowali z wersją tego kopiera dla 710 i 720 ale nigdy go nie ukończyli ani puścili ( czytaj dali kasę jakiemuś kolesiowi bodajże z our 5 oft?? Czy jakoś tak ale była to tylko ponoć pierwsza i ostatnia cześć sumy za ten programik!!!?????
Co do our 5 to jeśli się mylę to przepraszam ale tak jakoś to słyszałem!!!!!!!!)
Mocno sTOMSowany
AS...
:D :)