Testując potencjalne możliwości przeróbek CMC i przy okazji testując i wystawiając cierpliwość czytających te moje "niskopoziomowe" wywody na niemała, jak obawiam się, próbę, chciałbym otworzyć nowy wątek.
Gdyby dodać do CMC (a perspektywicznie myśląc, raczej do SDCMC) obsługę większej liczby patternów ponad limit 100, to z uwagi na system dziesiętny komunikacji tego kompozera z użytkownikiem (który nie warto zmieniać w mojej ocenie), powstaje problem, jak reprezentować wartości przekraczające ten limit, pamiętając o ograniczeniach fizycznych ekranu (najlepiej nie wychodzić więc z tą liczbą ponad przydzielone, jak dotąd, dwie kolumny).
Nie jest też zupełnie jasne jaką powinien przyjąć formę sposób wprowadzania takich (>99) wartości z klawiatury.
W tym względzie należy zwrócić uwagę, że w CMC kompozer reaguje pozytywnie (sprawdza czy w granicy dopuszczalnych wartości i akcepuje) na parę cyfr wprowadzonych z klawiatury łacznie, a nie na pojedyńczą cyfrę z większej liczby, wprowadzane kolejno.
Stąd uważam, że problem wydaje się nie taki oczywisty do rozwiązania. Dlatego chciałem pewne rozwiązanie zaproponować i poddać ocenie, albo przeczytać jakiś pomysł na inne, lepsze, rozwiązanie tego problemu (czyli wprowadzenia liczby >99 w CMC i jej reprezentacji wizualnej, najlepiej w dwóch kolumnach i najlepiej żeby to było wciąż w systemie dziesiętnym :) ).
Mi przyszło na myśl następujące rozwiązanie:
Wizualnie liczbę >99 w systemie dziesiętnym na dwóch kolumnach można przedstawić w CMC następująco: wyciągamy modulo 100 z tej liczby (inaczej pisząc, to jest część dziesiętna i jednostek tej liczby i to idzie do wyświetlenia). Informacja o tym, że wartość przekracza >99 jest natomiast umieszczona na kolorze jednej z cyfr tej wyświetlanej części liczby, a oczywiście reprezentującej ją całą.
Czyli, przykład dla jasności: jeśli zadaniem jest wyświetlić liczbę 123, to wyświetlamy 23 i podświetlamy (to jest ta informacja na kolorze, o której napisałem wyżej) cyfrę 3 z "23".
Gdybyśmy potrzebowali wyświetlić wartość 223, to podświetlenie wypadło by na cyfrę 2 z "23".
Propozycja jak można rozwiązać wprowadzenie z klawiatury wartości >99:
1.) cntr+1 (lub +2) , 2.) spacja, 3.) dziesiętna część, 4.) część jednostek całej liczby.
Wyjaśnię skąd w propozycji jaką przedkładam dwa pierwsze kroki:
kombinacje typu shift+1 odpadają, bo mają już swoje inne przeznaczenie (w SDCMC jest to wyłączanie | włączanie kanałów).
Niestety cntr+1 nie pozostawia śladu w systetemowym $2FC (764), stąd wspomaganie spacją w drugim kroku.
Przygotowałem przeróbkę CMC wg tych założeń (poza tym że krok drugi ( spacja ) jest potraktowany bardziej "liberalnie" - może to być w tej uproszczonej wersji, każdy inny klawisz poza cyfrą, a limit liczby jaką można wprowadzić to 127) żeby ewentualnie sprawdzić jak praktycznie się to ma szansę sprawdzać. Ale generalnie do niczego się ta przeróbka innego nie nadaje niż tylko do tych specyficznych zastosowań (testów tych rozwiązań), bo wpisywanie czegoś do patternów >99 powoduje zwis przy wyjściu z takiego patternu (nie ma potrzeby na tą chwilę tego prostować).
No coż, może nie jest to specjalnie ciekawe zagadnienie do rozważań, ale jeśli kogoś zainteresuje ten problem i zechciałby podzielić się spostrzeżeniami, pomysłami może, to będę za to wdzięczny.
Jeśli będę miał jakieś jeszcze inne praktyczne problemy do roztrzygnięcia także w przyszłości (różnie może być), to być może w tym wątku będę jeszcze dopytywał o zdanie i opinie.