Zdjąłem obudowe żeby zobaczyć co tak hałasuje. To element z głowicą. Na początku po włączeniu idzie maksymalnie do tyłu i tam drży (sory, ale nie wiem jak to inaczej opisać) wydając przy tym ten hałas-charczenie.
Wygląda to tak:
-jak chcę zładować DOS z dyskietki:
włączam stację, na wyświetlaczu na sekundę pokazuje się 04, głowica idzie do tyłu, na wyświetlaczu 00,
głowica przez 2-3 sek. drży(hałasując), potem 10 sek. ciszy, głowica idzie do środka, na wyświetlaczu pokazuje się 39 ....wkładam dyskietkę, włączam komputer,głowica idzie do tyłu, na wyświetlaczu pokazuje się komunikat błędu G5, co 10 sek. głowica drży przez 2-3 sek.(hałasując), przy każdym drżeniu na ekranie pokazuje się komunikat BOOT ERROR.
-przy SpartaDOS:
włączam stację, na wyświetlaczy na sekundę pokazuje się 04, głowica idzie do tyłu, na wyświetlaczu 00,
głowica przez 2-3 sek. drży(hałasując), potem 10 sek. ciszy, głowica idzie do środka, na wyświetlaczu pokazuje się 39 ....włączam komputer ze spartą, głowica w stacji idzie do tyłu, 2-3sek. drży (hałasując), na wyświetlaczu pokazuje się G5, głowica na chwilę idzie do środka, potem wraca do tyłu, co 10 sek. jakieś pięć razy drży i charczy, potem idzie do środka, chwila ciszy, następnie cofa znowu do tyłu, pięć razy co dziesięć sek. drży, wraca do środka a na ekranie pokazuje się komunikat "144 WRITE PROTECTED OR BAD SECTOR" .