Witam

Od kliku dni próbuję zmusić VBXE (raczej emulator Altirra bo VBXE nie mam) do jednoczesnego wyświetlenia obrazka w overlay i używania mapy kolorów. W skrócie to chcę osiągnąć taki efekt:

- tło w overlay (jako tapeta)
- mapa kolorów dla trybu znakowego graphics 0 basica

Zrobienie tych dwóch rzeczy osobno jest stosunkowo proste (tym bardziej że Rybags na atariage umieścił przykłady http://atariage.com/forums/topic/153863 … -queries/) ale skończyły mi się pomysły na skorzystanie z tych dwóch rzeczy naraz, postępuję niby zgodnie z dokumentacją. Da się w ogóle tak zrobić?

2

Witam na forum.

Taki model działania był pomyślany jako podstawowy w VBXE. Może odwrotnie : myślano o użyciu grafiki z ANTIC / GTIA jako tła i spriteów na overlay jako dodatku, ale to bez znaczenia, dowolna kombinacja jest możliwa.

Proponuję przyjrzeć się kwestii priorytetów pomiędzy overlay a grafiką ANTIC / GTIA. Zależnie od ich ustawienia grafika z ANTIC/GTIA może przykrywać overlay lub być wyświetlana pod overlay. Priorytety osobno ustala się w XDL (priorytet główny, obowiązujący tam, gdzie nie ma mapy koloru) oraz osobno priorytety dla kjażdego z pól mapy. Być może problem leży w tym, że dla ustwionego priorytetu tło znaków w trybie tekstowym przykrywa overlay.

pomidor

3

Dziękuję za pomoc - ogarnięte. Dodatkowo okazało się, że jeszcze paletę nie tak ustawiałem.