Witajcie.
Zgodnie z obietnicami, zamieszczam opis partycjonowania karty CF dla Atari Side: FAT32 posłuży do ładowania gier przez Side Loader, a FAT16 do wymiany danych z PC.
Potrzebne będa:
* Interfejs SIO2PC i AspeQt (lub SIO2SD)
* APT_Tools_SDFS.atr ze strony FJC.
W powyższym atr jest FATFS.SYS i stamtąd go skopiujemy, można go też wyciągnąć z toolkit_rev_c.atr ze strony SDX.
Film na Vimeo:
http://vimeo.com/116447661
Postępując jak na filmie:
Partycjonujemy kartę FDISK-iem na Atari. Moja karta ma 128MB (naprawdę mi wystarcza), W pierwszej kolejności inicjalizujemy kartę i dodajemy APT i partycję dla SDX. Jeśli chcemy skasować zawartość karty i utworzyć partycje od nowa wybieramy z menu Disk -> Initialize, jeśli chcemy dodać partycje czy dowiązanie dajemy Disk -> Open. Jeśli karta jest pusta, FDISK zapyta czy tworzyć partycje. Ważne: nie tworzymy FAT16/32 w FDISKU atarowym (trzeba wybrać odpowiednią opcję). Zrobimy to w następnym kroku w fdisku pod Linuksem.
Edit: FAT16 o rozmiarze mniejszym niż 32MB, większych sterownik fatfs.sys v0.7 nie obsługuje.
Formatujemy partycję SDX i FAT. FAT32 musi mieć powyżej 32MB, żeby mkfs,fat nie krzyczał, że ma za mało klastrów na utworzenie systemu plików. Dla starego Side Loadera dobrze aby FAT32 był przed FAT16, inaczej loader znajdzie FAT16 i nie będzie wiedział co z nim zrobić.
Dodajemy FAT16 jako "External" w atarowym fdisku i przypisujemy mu literę.
Odpalamy FATFS.SYS i przechodzimy na D2:. Budowanie indeksu plików (oczekiwanie po DIR) może chwile potrwać, ale powinniśmy się cieszyć zawartością partycji FAT16 pod SDX (read only). FAT32 służy do odpalania gier z loadera.
Kopiowanie danych z PC do SDX jest dzięki temu dużo szybsze i wygodniejsze.
Mam nadzieję, że się przyda ;)