Propozycja, pomysl.
Brakuje mi jednej rzeczy, ktora ulatwilaby bardzo odnajdywanie zapomnianych perelek z kaset (i nie tylko). Czesto trafiaja mi sie kasety, bez opisu, zwlaszcza z uzytkami, ktore po zaladowaniu trudno okreslic czym sa. Otwiera sie jakas winietka z enigmatyczną nazwą np. Copier 2.0, albo sam prompt z jakimis opcjami do wyboru. Trudno powiedziec czy takie cos jest juz w bazie programow i pod jaka nazwa, a nigdy nie chce mi sie przetrzasac archiwum i recznie szukac. Tak samo niektore demka - nie wiadomo jaka wlasciwie maja nazwe i czy juz sa znane, a jestem pewien, ze cos niespotykanego na pewno bym znalazl, np. jakies zapomniane i nieznane uzytki z DDRu, itp.
W tym momencie idealnie byloby, gdyby stworzyc centralna baze sum kontrolnych md5 (chocby w postaci pliku tekstowego) znanych plikow - jakie sa w roznych zbiorach. Super uprosci to proces zgrywania i wyluskiwania nowych, nieznanych programow, lub kolejnych wersji/mutacji.
Z grubsza widze to tak:
1. zgrywam tajemnicze pliki z kaset (do ATR-ów troche mniej sie przyda to rozwiazanie)
2. generuje hashe dla tych plikow
3. sciagam plik z aktualnymi sumami dla zebranego juz softu
4. szukam mojego hasza - jesli go nie ma, wiem ze to cos nowego, lub ze jest to
nieznana wczesniej wersja, jesli jest to od razu widze co to i pod jaka nazwa figuruje.
Idac dalej, gdyby wygenerowac taki plik np. dla zawartosci pigwy i go opublikowac to momentalnie daloby sie rowniez sprawdzic dumpy cartow, romow, etc.
Zrobienie tego pod linem to doslownie chwila roboty -np. md5sum, a i dla "grzyba" tez sa fajne narzedzia, np. pakiet md5deep.
Dolaczam przykladowy plik wygenerowany dla xexow zawartych w archiwum utils z atarionline - w pliku pierwsza pozycja to dlugosc, potem hasz danego pliku i jego nazwa ze sciezka.
A z czasem mozna pomyslec o bazie mysql z mini aplikacja w php, ktora po wklejeniu hasza od razu zwraca, czy takie cos jest, w ilu wersjach, gdzie, etc.
Post's attachmentsutils-xex-sumy-md5 140.01 kb, liczba pobrań: 3 (od 2014-09-28)
Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.