No dobra... wiosnę czuć w powietrzu, marazm zimowy trochę minął, więc sądzę że pora zacząć się wygrzebywać z zimowych zaległości... w kolejce się nazbierało wiele zaległych materiałów, ale może zacznę od tych które mi łatwo będzie wrzucić i nie będe musiał wiele pisać na ich temat, na pierwszy ogień pójdzie zatem kaseta która wpadła mi w ręce przez przypadek, a którą to została udostępniona przez szanownego forumowicza o pseudonimie forumowicza "Kacper". Czy kaseta pochodzi z epoki czy też jest wytworem z czasów mniej przeszłych trudno mi powiedzieć... zarówno sposób nagrania jak i jakość nagrania sugerują że nie powstała ona tak dawno temu jakby mogło się wydawać, jednak oczywiście mogę mylić, zatem bez zbędnych słów dalszego komentarza i dywagacji zacznę od prezentacji samej wkładki, która to wygląda tak:
Czy zawartość kasety jest jakaś super ciekawa lub porywająca? Dla większości z was pewnie nie, ot kolejna składanka zapisana w formacie Turbo 2000/2001/F/KSO. Jednak pośród tych gier znalazło się kilka pozycji pod którymi podpisał się niejaki "Mroova" i "Tiger Soft" z Płocka. Nie widziałem wcześniej żadnych wersji gier podpisanych przez któregokolwiek z Pańów, ale ja pewnie po prostu zbyt mało widziałem, oto przykładowe ekrany widoczne podczas ładowania niektórych pozycji:
I teraz już szybkie podsumowanie, dla zainteresowanych wrzucam zgraną kasetę w formatach CAS/HEX/XEX:
Kacper 2K1 Turbo Tape
^^^ w powyższym archiwum znajdziecie:
.
├── scripts
├── strona_a
│ ├── cas
│ ├── hex
│ └── xex
└── strona_b
├── cas
├── hex
└── xex
Tak jak wspominałem zawartość kasety w 3 formatach; CAS, HEX, XEX. Po co dodałem wersję HEX? Jest to związane z katalogiem 'scripts', w którym to oprócz "a8cas-util" autorstwa FUJI-ego, znajdziecie też prosty skrypt w Python (extract_t2k.py), który umożliwia konwersję pliku .HEX wygenerowanego przez a8cas-util do postaci XEX/BIN. To prymitywne narzędzie może się przydać w przypadku gdy chcemy dokonać konwersji pliku zapisanego na taśmie do postaci binarnej... to nieco ułatwia przetwarzanie takich taśm i nie trzeba już się męczyć z programami kopiującymi które odpalamy na realnym sprzęcie czy też emulatorze, po poprawnej konwersji pliku WAV --> HEX bez problemu możemy dokonać dalszej konwersji plików HEX do postaci binarnej. Skrypt pisałem/testowałem/odpalałem pod Linux, ale chyba nie powinno być problemu z użyciem go również pod windows. Do kompletu w katalogu scripts znajduje się również prosty BASH-owy skrypt automatyzujący przetwarzanie/konwersję wszystkich plików z aktualnego katalogu (t2k.sh). Nie wiem czy komukolwiek to się przyda, bo to wszystko powstało bardzo szybko bez głębszego zastanawiania się, ale pomogło mi na optymalizację pracy z obrazami kaset w "Turbo 2000/F|KSO", ale skoro już powstało to postanowiłem to udostępnić w takiej formie jakiej jest, może komuś się również przyda. Miałem to co prawda rozbudować o obsługę Blizzard czy innych turbo z którymi miałem styczność, ale uznałem że zrobię to dopiero w chwili kiedy znowu w ręce wpadną mi jakieś kasety zapisane w innych formatach. Szkoda mi czasu na dodawanie funkcjonalności na zapas. Skrypt jest prymitywny i nie sprawdza poprawności pliku .HEX, zakładam że świadomy użytkownik sam przygotuje i dostarczy poprawny plik .HEX ... Pliki .HEX zostały dołączone do archiwum w celu przetestowania działania skryptu. Być może ktoś zechce go rozbudować o dodatkową funkcjonalność lub przystosować do swoich potrzeb.
Dla zainteresowanych jeszcze dodaję archiwum zawierające źródłowe pliki .WAV zgrane z kasety, z których to nastąpiła konwersja za pomocą a8cas-util do plików HEX, z których to potem powstały pliki .CAS i .XEX:
Kacper 2K1 Turbo Tape - source WAVE files
na sam koniec jeszcze spis zawartości obu stron w formie tekstowej...
zawartość strony A:
01) Arkanoid
02) Space Lobsters
03) Ballblazer
04) Amaurote
05) World Karate Championchip
06) Mr.Do!
07) Mirax Force
08) Kissin'Kousins
09) Blue Max 2001
10) BMX Simulator
11) The Warsaw Tetris
12) Twilight World
13) Star Wars (Ian Copeland, Zeppelin Games)
14) Spy vs Spy II
15) Molecue Man
16) Joe Blade
17) Spelunker
zawartość strony B:
01) Fighter Pilot
02) Chimera
03) S.T.O.R.M
04) Jump
05) Electrician
06) Landscape
07) Star Raiders II
08) Boulder Dash
09) Gremlins
10) Super Cobra
11) Archon
12) Gyruss
13) Behind Jaggi Lines
14) Moon Patrol
15) Caverns of Khafka
16) Jungle Hunt
17) Atari Tennis
18) Iron Roadway
19) River Raid
20) Pengo
21) Alley Cat
22) Colossus Chess 3.0
23) Fort Apocaplypse
24) Tapper
25) Donkey Kong Junior
26) Pole Position
I chyba to wszystko co chciałem napisać o tej kasecie. Ufff. Kolejny punkt z listy "to do" mogę wykreślić ;) Kaseta już została zgrana i przetworzona dość dawno temu, jednak dopiero teraz znalazłem czas i siły aby się ogarnąć i wyprodukować ten post.