Jak ktoś nie widział:
http://www.atarimuseum.com/videogames/c … board.html
a teraz:Atari STez Ultrasatanem, Atari 65XE+Ultimate1 + SIDE2+ SIO2SD + 1050+LDW Super 2000
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Tydzień na oddanie głosu w FUJICUP! Głosowanie potrwa tylko do 22 lutego 2025...
TURGEN 9.3.1 Najnowsza wersja oprogramowania TURGEN wprowadza kilka istotnych ulepszeń.
FujiCup 2024 - głosowanie Wystartowało głosowanie w tegorocznej edycji konkursu FujiCup.
IX. Basque Tournament of Atari 2600 31 stycznia Euskal Retro Association zorganizowało IX. Baskijski Turniej Atari 2600.
Rogul 1.0f Poprawki i nowe funkcje
atari.area forum » Kolekcjonowanie » Atari 7800 PRO System Keyboard
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jak ktoś nie widział:
A ja osobiście posiadam klawiaturę do Atari 2600. Nie pamiętam tylko jakiej firmy.
Do 2600 ? Ciekawe, do czego miała w sumie służyć. Można prosić o zdjęcie?
..... do czego miała w sumie służyć. Można prosić o zdjęcie?
Nie mam zdjęcia, po południu zrobię to dam je tu.
Wydaje mi się że posiadam ten model który jest w tym linku (ale bez pudełka).
http://www.geekvintage.com/atari-2600-c … yboard.php
Do czego służyła ? A nie wiem..... :)
Mega ciekawostka. Nie dość, że zrobiona przez Spectravideo, to miała w sobie Microsoft Basic w romie.
Koszt na tamte czasy 99$ - sporo - Atari 800XL kosztowało wtedy około 130, także w sumie pewnie niewiele się sprzedało.. To może być biały kruk, wielka rzadkość.
Poniżej fotka mojej klawiatury.
Po prawej stronie 2 wejścia mini jack EAR i MIC
Dzięki, to jeszcze jakiś klon chyba, nieznany mi bliżej producent Universum. Całość designem przypomina jakiś prototyp spektrumny.
BTW. Można by wywalić ten Basic a zaimplementować stos tcp/ip i jakas przegladarke tekstowa typu lynx - do czytania i pisania na forum jak znalazl - to byłby MEGA RETRO TERMINAL internetowy. Na kineskopowym TV lekko rozmazana stronka wyswietlana przez Atari 2600 - no dla mnie bomba :D
nieznany mi bliżej producent Universum.....
Wizualnie mój egzemplarz jest taki sam. Różni się od tej z linku napisem UNIVERSUM, ale po prawej stronie logo CompuMate jest.
A działa to? Może by Ci się jeszcze chciało machnąć skrina jak ten "bej" wygląda po odpaleniu? Ciekaw jestem... bardzo, a w sieci nie znalazłem.
Może by Ci się jeszcze chciało machnąć skrina jak ten "bej" wygląda po odpaleniu? Ciekaw jestem... bardzo, a w sieci nie znalazłem.
Heh...
http://www.atarimania.com/game-atari-26 … _7225.html
====Edyta
W 7800 ciekawostką jest możliwość podłączenia urządzeń SIO z małego Atari...
Dzięki, ciekawe.
Wygląda to jeszcze bardziej szorstko, niż się spodziewałem (MS Basic A2600). A 7800 z np. A1050, czy to zadziała? "NIE, ALE LICZĄ SIĘ DOBRE CHĘCI" - jak powiedziano w pewnym scrollu :)
No, skoro jest kompatybilne SIO - nie widzę powodu, czemu by miało nie zadziałać. Kwestia napisania softu, który to obsłuży :D
laborant napisał/a:Może by Ci się jeszcze chciało machnąć skrina jak ten "bej" wygląda po odpaleniu? Ciekaw jestem... bardzo, a w sieci nie znalazłem.
Heh...
http://www.atarimania.com/game-atari-26 … _7225.html
...
Zrobiłem screenshoty, niestety nie są najlepszej jakości.
Fotki w kolejności :
- konsola Atari 2600 razem z klawiaturą
- ekran po uruchomieniu, (w tle słychać muzykę - po naciśnięciu "any key" znika)
- krotki program - pętla do 100
- działanie programu - szybkie to to nie jest :)
- tryb "music"
- ekran powitalny na innym TV LCD
- konsola z grą DIG DUG wyświetla znacznie lepszy obraz
- fotka karta klawiatury z napisem SPECTRAVIDEO
W porównaniu ze screenshotem basic-a na stronie atarimania, nie są aż tak bardzo szorstkie ..
Super! Dzięki wielkie! Tu już coś faktycznie widać. Ciekawe, jakie były możliwości generowania grafiki i dźwięku w tym basicu. Moze działał tylko w trybie tekstowym, tzn rezultat dzialania programu mozliwy do wyswietlenia tylko jako znaki alfanumeryczne. Czy było polecenie poke? Rodzą się nowe, ciekawe pytania.
Poza tym, - co ciekawe - to w sumie chyba nie był produkt Atari, tylko Spectravideo opracowalo rozszerzenie do konsoli Atari...
No, skoro jest kompatybilne SIO - nie widzę powodu, czemu by miało nie zadziałać. Kwestia napisania softu, który to obsłuży :D
Własnie pytanie, czy ta kompatybilność była czysto teoretyczna, czy szła za tym jakaś praktyczna możliwość użycia.
Musiałby istnieć jakiś cart, z prostym dosem, albo jakiegos rodzaju loaderem, by widział stację po sio. Wątpię, by w romie 7800 miało jakąkolwiek przygotowaną procedurę obsługi takiego urządzenia. Acz zamysł słuszny - unifikacja wielu rodzin produktów za pomocą "wspólnych" peryferiów.
Pomysł mądry, acz prawdopodobnie poza istnieniem samego gniazda sio w klawiaturze nic więcej nie było zrobione. Podobnie jak z szyną PBI w 800xl - idea zacna, ale w praktyce urządzeń (nie licząc konstrukcji amatorskich, jakichś freezerów, czy resetów) żadnych
nie było.
Swoją drogą, w tej klawiaturze musi chyba siedzieć pokey do obslugi sio.
Była zgodność sprzętowa w 100% - a to już dużo. Co do oprogramowania - no cóż, Tramielowi było nie po drodze, jak sądzę...
Innowacyjne i z wizją było INC. Czasy Corp. to wg mnie głównie odgrzewanie tego, co już było. Prawie na pewno skasowali wszystkie projekty rozwojowe 8 bitowcow, w tym dotyczące 7800.
Ale dla Tramiela dwa plusy za:
+ 130XE
+ obudowa serii XE - wzorniczy kanon, do dziś trzyma fason.
Czasy Corp. poszły z innowacja w 16 bitow, 8-bitowce traktowali jak konieczna ale jednak kule u nogi. I mozna ich zrozumiec, z naszej perspektywy szkoda, ale na zgnilłym zachodzie jak sie sprzet starzal to sie wymieniało na nowa generacje ;)
Ale dla Tramiela minus za:
- obudowa seria XE - wzornicze nieporozumienie, to wyglada dobrze w rozmiarze ST, po "miniaturyzacji" słabo, wzorniczy kanon to czasy Inc. seria XL i koncepty tego pana: http://www.designsojourn.com/awesome-ha … -concepts/
Co człowiek, to opinia :)
- właśnie przy ST wygląda to już dość pokracznie, w XE jest zgrabne i adekwatne do wielkości, proporcje są ok, w ST właśnie ze względu na skalę wygląda już średnio fajnie, zwłaszcza w 1040ST, w którym "ukośne żaluzje" wyglądają jak obudowa jakiegoś grzejnika... nowoczesny, ale piecyk :)
Wzorniczy kanon - INC - zgadzam się, ja też jestem wielkim miłośnikiem serii XL i uważam ją za bardzo stylową, tyle, że w tamtych czasach to była już trochę bieda - stylistyka rodem z drogiego sprzętu hifi końca lat 70. Obecnie to wraca i jest super, ale w 85 był to po prostu przeżytek, prawie obciach już.
W nowej obudowie XE prezentowało się estetycznie i nowocześnie.
Zresztą weżmy obudowę C-64 II - ona jest już adekwatna do czasów, ale komoda chowała się przy 65XE.
A skoro zeszliśmy na wzornictwo sprzętu, to polecam "link-petardę" w tym temacie:
http://www.digitpress.com/library/inter … lecki.html
PS. Ciekawych artów jest na tym sajcie cała góra - wracam do lektury.
To co w dizajnie ST/XE jest najlepsze, to ikonki przy portach. To była prawdziwa innowacja, do tego są maja one bardzo ładny design - podejrzewam że poszedł za tym jakiś patent, bo konkurencja (nawet Makowa) przez długie lata nie wprowadziła nic podobnego.
Ale dla Tramiela minus za: obudowa seria XE - wzornicze nieporozumienie
Bluźnisz... :(
Pomijając, że mi ST mniej się podoba niż XE, a Wieczorowi na odwrót, to jednak jak na 85 rok to był duży krok jakościowy - ten wzór (ogólnie ST/XE ) w zasadzie wyprzedzał swoje czasy. Wygląda - według mnie - raczej na 1989 niż 85. Macintosh II z 1987 roku dopiero nawiązywał do takiej stylistyki.
Co można porównać jeszcze oprócz komody z tego okresu? Amigę? W miarę ładna, ale bez sensacji, po prostu poprawna obudowa, nie zapadająca specjalnie w pamięć. ZX Spectrum + / 128 (1984/1985) - ma swój design, da się wytrzymać, choć sama klawiatura to jakiś koszmar, drętwo to wygląda. Czarny poza tym, smutny = trumna.
Na tym tle Atari wyglądało naprawdę estetycznie, czysto, technologicznie. Na pewno od razu skoczyła sprzedaż.
Ikonki fakt - bardzo ładne, przyciągające oko, "eleganckie cukierki".
Palmę anty-wzornictwa dzierży SAM-COUPE z 1989. Pamiętam, że zawsze dziwiłem się, "o co chodzi" w tej obudowie. Miałem okazję widzieć go na żywca swego czasu i zapadł mi w pamięć. W zasadzie wizualnie jest to wyrób rzemieślniczy / chałupniczy, praktycznie bez jakiegokolwiek designu. Acz ma miłośników, niszowy sprzęt.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Kolekcjonowanie » Atari 7800 PRO System Keyboard
Wygenerowano w 0.026 sekund, wykonano 70 zapytań