Zapewniam Cię iż idea odtwarzania sampli na GTIA nie jest nowa, eksperymentowała z nią całkiem spora grupka ludzi w zamierzchłych czasach, a ja odtwarzanie sampli na GTIA robiłem sobie około '93 roku... byłem zainspirowany grami które ze spectrum-owskiego beep-era (np. Tim Folin i jego utwory z lat '80), wydawały całkiem ciekawe dźwięki :) A to wszystko zaczęło się dzięki kolegom spectrum-owcom z giełdy, którzy potrafili katować nas swoimi piskami :]
Wcześniej napisałem sobie np. program do czytania spectrum-owskich taśm na magnetofonie przerobionym na Turbo 2000 :) Chodziłem do zaprzyjaźnionych spectrum-owców i prosiłem aby nagrywali mi obrazki ze swoich gier ;) wybierałem takie w których brak atrybutów nie przeszkadzał zbytnio w wyświetleniu grafiki na Atari :)
Skończyło się jednak na fazie eksperymentów i odtwarzaniu sampli na GTIA, ponieważ doszedłem do wniosku że przeniesienie player-ów ze ZX-Spectrum to dla mnie droga przez mękę, z kilku powodów...
1) moja znajomość ASM Z80 była bardzo wątpliwa, zacząłem nawet pisać jakiś disassembler dla Z80, ale w tamtym czasie to SoTe mnie przegonił i napisał własny, a to z tego powodu że z jakiegoś powodu chciał disassmeblować ROM stacji LDW2000 :) Oczywiście zadziałało na mnie to jak demotywator i porzuciłem dalsze prace :)
2) nie miałem do tego zupełnie cierpliwości, dissaemblowanie, cyklowanie, brrr ;)
3) wszelakie testy wykazywały i moja subiektywna opinia pokazywała że POKEY gra głośniej i wyraźniej :) cały pomysł zarzuciłem, ponieważ stwierdziłem że to droga donikąd.
Było jeszcze parę osób które miały podobne pomysły, ale nikt ich również nie zrealizował, dochodząc do podobnych wniosków co ja :) Dźwięk generowany przez GTIA od tej pory wykorzystywałem jedynie do generowania różnego rodzaju key-clicków i innych wkurzających beep-ów.
dopiero XXL po latach usiadł i wykazał się ogromną cierpliwością i zrobił to co było wiadome że da się zrobić ;) tzn. przeniósł playery ze spectrum :)
... a ja w tamtym okresie zacząłem inne eksperymenty z POKEY-em, a ich owocem po latach było mini-demko Digital Trash z 1995 roku. Dla dociekliwych dodam tylko, że w głównej części nie ma typowego ORA #$10, STA AUDCTLx ;-)