251 Ostatnio edytowany przez Dracon (2014-09-18 19:45:54)

@Grey - skoro pytasz, to poważnie odpowiadam - ja ze stRingiem musieliśmy zaiwaniać we własnym zakresie, bo nic nie było wiadomo po tym jak auto pojechało po raz 1.

Piwo skończyło się wcześniej niż piszesz ale to norma jak i nocne kompoty. ;P

*ujowe gierki sprzed 30. lat pokazane w konkursie na poważnie (!) faktycznie mogły dobić niejednego party-zanta. :(

Aby nie było że tylko narzekam: koncert Ultrasyda fajny, poderwał do pląsów nawet osoby postronne w klubie. ;)

Nie pisz o "zamianie" tylko nie rób sV za często, przecież jego nieregularność i nieprzewidywalność leżały u podstawy początków (założeń) idei sillyventure. :)

252 Ostatnio edytowany przez gepard (2014-09-18 20:15:23)

No i zaczyna sie to samo co dokładnie rok temu :/

Mam nieodparte wrażenie że głos Dracona o tym by zwolnić tempo częstotliwości organizowania SV to tak jakby cofnąć się w czasie do wczesnych lat 90-tych i zacząc pisać listy do Atari Magazynu by przeorganizowali redakcję, aby miast miesięcznika wychodził jako kwartalnik, gdyż ktoś tam czuje się zmuszony do comiesięcznej wycieczki do kiosku Ruchu :P  A tymczasem cała reszta atarowców wolałaby tygodnik :-]

gep/lamers^dial

253

Dziennik

254

grey: Tak, ja i Grzybson. Jechaliśmy na koncert tramwajem, ale z własnego wyboru. :) I tak jak mówię, wszystkie atrakcje są fajne, tylko chcę oglądać kompoty w przyzwoitych godzinach. Jeśli hummer złapie gumę, albo dziewczyny się przeziębią - nic się nie stało. Jeśli autorzy prac otrzymują zera od widzów sfrustrowanych dezorganizacją na kompo - to już bieda.
I nie marudź, robisz wydarzenie dla ludzi, to ludzie będą o nim swoje opinie wyrażać. To takie party-kompo. :)

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

255 Ostatnio edytowany przez grey/msb (2014-09-19 16:35:31)

@epi: dołożę wszelkich starań aby w tym roku compo rozpoczęło się wcześniej. zawsze jest taki target, ale rzeczywistość to weryfikuje. nikt celowo niczego nie opóźnia, wręcz przeciwnie - rezygnuję m.in. z crazy konkursów aby wszystkiego nie przeciągać o kolejne godziny :) po takim wielogodzinnym konkursowym maratonie idę spać na 2 godziny. później czeka mnie ogłoszenie wyników, sprzątanie itd. do ok. 22:00 przebywam na party-place... pozostaje ze mnie WRAK człowieka. gdyby nie pomoc takich ludzi jak Gepard, Ajcek, Drygol, AdamK, Skudi, Gosia, Alias, Atom, Piter i paru innych którzy zostają aby pomóc posprzątać mi cały ten bałagan, to już dawno bym się poddał.

Łatwiej rozplanować imprezę, gdzie prac jest do 10 na jeden sprzęt niż 112 na 5-6 :) Jesteśmy bogatsi o doświadczenia, damy radę :) Dziękuję za wszystkie uwagi - te merytoryczne, które mogą pomóc w sprawniejszym zaprezentowaniu wszystkich prac konkursowych :) W tym roku bardziej trzymamy się deadlinów na oddawanie prac, eliminujemy do niezbędnego minimum potrzebę przełączania pomiędzy platformami, a w miarę możliwości lecimy kategoriami na konkretną platformę :)

Silly Venture - breaking the ATARI scene since 2000 ! :)

256

Co moge zaproponowac jeszcze - to juz dla wygody głosujacych - zeby rubryczki na votkach leciały chronologicznie - jak kompoty :) To moze byc oczywiscie trudne, jesli do konca nie wiadomo ze jakies compo odpada (bo moze beda prace albo nie) ale i tak łatwiej leciec po kolei ew. omijajac cos. Ostatnie music compo na YM miało tak wysoki poziom, ze niektorzy oddawali głosy w kategorii MOD, bo nie wierzyli, ze to chip :D

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

257

To się powinno dać zrobić ;) Czas się tym powoli zająć...

258

@Grey, ja wypracowałem sobie tego typu votke i sobie chwalę. U Ciebie mogłaby być składana - w zależności od platformy. Oczywiście to tylko przykład.
Aha, z praktyki - krótka instrukcja na votce bywa przydatna. Na SV istnieje jedno ale - powinna być także po angielsku i opcjonalnie po niemiecku. Powodzenia.

Post's attachments

votka_2014_krzywe.pdf 70.46 kb, liczba pobrań: 14 (od 2014-09-19) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
Sikor umarł...

259

@Sikor: dzięki za hinta :) mógłbyś rozwinąć myśl co do składanej votki ? co do instrukcji odnośnie głosowania to mamy ją po angielsku i po polsku. pomysł z nagrodą dla podpisanej votki bardzo mi się podoba :)

260

@Grey, jak najbardziej: cztery strony wydrukowane (dwustronnie) na format A5, złożone na A6 - tak jak mała, składana ulotka. U mnie by się nie przyjęło (mało prac), ale u Ciebie wydaje mi się idealnym rozwiązaniem: Atari 8-bit, Atari 16/32 bit, Falcon, Konsole - każdy tyop ma swoją stronę. A poszczególne (game/demo/music/itp) już na odpowiedniej stronie. Mając doświadczenia można z grubsza oszacować ilość prac lub wziąć jakąś drukarke na miejsce i wydrukować/złożyć po deadline - znasz wtedy ilość prac (ewentualnie zostawić 2-3 puste nadmiarowe pola).

Sikor umarł...

261

@sikor: acha, kumam. skonsultuję to z mOOniem / MSB, który robi dla mnie większość rzeczy z (szeroko-pojętej) poligrafii :) anyway dziękuję za pomysł. pozdrawiam i mam nadzieję - do zobaczenia na SV2k14.

262

Nie wiem, póki co jeszcze tonę w długach i ciężko z kasą, a nowe wydatki się szykują. Ale oczywiście nie wykluczam.

Sikor umarł...

263

@sikor: trochę osób z Wawy jedzie. byłoby mi niezmiernie miło (przywieź wtedy trochę rzeczy do malucha - na pewno znajdzie się sporo osób chętnych na produkty wydane nakładem Sikor Softu).

264

Myślę, że i na gadżety atarowskie, które kiedyś produkowałeś, znalazłby się zbyt (czapeczki, chyba miałeś też koszulki, nie pamiętam). "Nasi" obkupili się swojego czasu, ale jest sporo gości z zagranicy, którzy pewnie chętnie nabędą, tym bardziej że dla nich to relatywnie niski koszt. Jeśliby zawczasu w podstawowych miejscach gdzie są newsy o SV zrobić anons w celu ustalenia chętnych, to jeszcze do przodu na tym wyjdziesz ;) I ja chętnie kupię bo "swojego czasu" nie miałem sposobności  ;)

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

265

Nawet jeśli - dopiero sobota rano lub piątek po pracy. Jak piszę - nie wykluczam, ale ciężko będzie.

Sikor umarł...

266 Ostatnio edytowany przez grey/msb (2014-09-20 12:18:07)

@sikor: jestem przekonany, że przyjeżdżając na SV2k14 i zabierając swoje "gadżety" na pewno podreperujesz swoje finanse - i ja Ci w tym pomogę (odpowiednio wcześniej ogłoszę to na stronie eventu). zainteresowanie gwarantowane.

Swego czasu sporo pisałem o produktach Sikor Soft na łamach naszego magazynu dyskowego na Falcona. Przeprowadziłem z Tobą nawet wywiad, pamiętasz? :)

267

Pamiętam, tylko zastanawiam się jeszcze nad moją sytuacją osobistą w tej chwili - niektórzy wiedzą ocb ;)

Sikor umarł...

268

@Sikor - czasowo z czego pamiętam, to dasz chyba rady ;)

@All - pojawiały się już dwa razy na SV pomysły, by podzielić kompo na 2 dni. Jest to rozsądne rozwiązanie i nikt wówczas nie będzie przysypiał nad votką ;)- Jest jednakże tylko takie ALE, że prace nie mogą być dostarczane na ostatnią chwilę i muszą być opracowane wg. pewnego prostego i ogólno przyjętego schematu. Nie będziecie wówczas czekać ;)

Co trza:

1. Prace na kompo numer 1 do piątku, do 13:00
2. Prace na kompo numer 2 do soboty do 13:00
3. Format pliku dla małego Atari to 8+3 i (co dla wielu jest niezrozumiałe), oraz (!) nazwy plików wyglądają tak:

MUZYKA.TMC
MUZYKA.DOC

... a nie
MUZYKA.TMC
INFO.TXT

itd.

Np. przy nawale prac muszę ręcznie zmieniać nazwy dla opisówek, a takich dodatkowych czynności za sprawą autorów można doszukać się więcej. Wszystko to powoduje w następstwie OPÓŹNIENIA.

Dobrym rozwiązaniem było też, co sugerował JAC! dla koderów. Jeśli można i się da, to spełnij to wymaganie. Można będzie uniknąć potencjalnych kłopotów z odpaleniem ;)

Kontakt: pin@usdk.pl

269

inne /atrakcje/ dopasowałbym do dwu-dniowych kompotów już zawczasu tak, by nie było nieporozumień. Być może na tym etapie ostatnio temat rozdzielenia kompo legł w gruzach ;)

270 Ostatnio edytowany przez epi (2014-09-21 22:28:36)

Jeśli chodzi o zgłaszanie prac i głosowanie, duża część partyzantów przyjeżdża i tak z pecetami i/lub smarkfonami. Postawienie sieci lokalnej na partyplace to chyba nie jest duży problem. A potem tylko mały serwerek: http://www.partymeister.org/index.php i jazda.

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

271

:)- to spowoduje spadek ilości votek o 60-70% ;)

272

To dobrze. Mniej liczenia, łatwiejsza organizacja.

273

takie głosowanie było na WeCan w Łodzi - efekt mniej niz 20% głosujących - zawsze można w żalu potem podważyć ;)

gep/lamers^dial

274

właśnie dzięki takiemu systemowi głosowania nie głosowaliśmy na Riverwash.

275 Ostatnio edytowany przez grey/msb (2014-09-22 00:14:28)

No i stało się ! Silly Venture 2k14 doczekało się swoich statuetek ! Dzięki kolegom z grupy LAMERS (Drygol & Johny) oprócz nagród za pierwsze miejsce w demo compo (dotyczy wszystkich platform Atari) grupy otrzymają pamiątkową statuetkę ! :) A wygląda ona tak:

http://www.sillyventure.eu/pics/dr4.jpg

Oprócz tego wspomniany duet przekazał na moje ręce następujące nagrody:

SIO 2 SD z gustownym logo LAMERS:

http://www.sillyventure.eu/pics/dr1.jpg

ATARI 65 XE + ZASILACZ

http://www.sillyventure.eu/pics/dr2.jpg

ATARI 130 XE + ZASILACZ

http://www.sillyventure.eu/pics/dr3.jpg

DRYGOL & JOHNY - w imieniu osób biorących udział w konkursach bardzo Wam dziękuję !