grzeniu napisał/a:Jak to się ma do The!Cart ?
Megacart i The!Cart to dwie całkiem odmienne koncepcje.
4MB Flash Megacart to "ewolucja" - zastąpienie pamięci EPROM pamiecią FLASH w znanym już od ponad 20 lat typie modułu. Zasada działania samego modułu to nic nowego.
Innowacyjne jest to, że kolekcję gier można przygotować i przetestować na PC-cie.
Poprzedni moduł Bernda to 512K Flash Megacart. Oczywiście więcej pamięci flash to więcej gier.
Np. 4MB starcza na około 200 tytułów.
The!Cart to "rewolucja", zupełnie inne podejście do tematu.
The!Cart emuluje inne moduły. To podobna koncepcja do Easy Flash 3 dla C64, aczkolwiek autorzy The!Cart twierdzą, że wpadli na nią wcześniej ;-).
Autorzy nie zadali sobie trudu (tak jak Bernd) napisania loader-a, który pozwala na startowanie gier w formatach xex, czy atr, natomiast emulują działanie innych typów modułów (łącznie z Megacart, chociaż z ograniczeniem do 2MB).
Tak więc użytkownicy The!Cart mogą korzystać z gotowych obrazów (pliki *.car lub *.bin / *.rom) przeznaczonych dla emulowanych modułów, np. dla AtariMax, czy dla Megacart.
Biorąc pod uwagę wielkość pamięci flash (128MB), The!Cart może zastąpić teoretycznie 128 modułów typu Atarimax 8mbit.
Tyle pochwał, teraz trochę wad:
1) Problemy z kompatybilnością z rozszerzonymi Atarkami.
Moje 65XE z Ultimate 1MB i VBXE nie działa z The!Cart.
Rozszerzenia bazujące na CPLD są dużo bardziej wrażliwe na problemy z sygnałami.
Jeden z deweloperów The!Cart (TFHH) wziął moje Atari pod lupę i znalazł problem z sygnałem S5 generowanym przez Ultimate. Niestety nie mógł nic na to poradzić.
Megacart bazuje na układzie GAL i nie ma z nim takich kłopotów.
2) Jakość wykonania.
Zdjęcie mówi samo za siebie:
Styki nie złocone. Niepasująca, ręcznie docinana obudowa trzyma się na taśmie klejącej.
A szkoda, bo obudowy od Maszczyka są przecież cały czas dostępne w sprzedaży.
3) Oprogramowanie.
Bardzo cenię umiejętności programistyczne Peter-a Dell-a (JAC), znanego przede wszystkim z WUDSN IDE, a także z doskonałych dem prezentowanych na SillyVenture. Dlatego jestem pewien, że to tylko kwestia czasu, aż dopieści on swój software dla The!Cart.
Istnieje tak zwane zaawansowane menu (autorstwa HIAS-a), które pozwala na startowanie emulowanych modulów poprzez wybranie typu modulu i wprowadzenie numeru banku, pod którym zaczyna sie obraz emulowanego modułu. Ten numer banku trzeba sobie wcześniej zanotować.
JAC cały czas pracuje nad uproszczonym menu, które będzie pozwalało na wybór emulowanych modułów na zasadzie "google search".
Na razie każdy użytkownik The!Cart jest "beta testerem", ponieważ oprogramowanie nie jest jeszcze gotowe i zawiera błędy.
Myślę, że warto mieć obydwa moduły.
Specjalnie dla użytkowników The!Cart, dołożyłem do "Megacart Studio" możliwość generacji obrazów dla modułów typu Megacart 2MB. Moduły takie wprawdzie fizycznie nie istnieją, ale The!Cart potrafi je emulować.
Z drugiej strony JAC dołożył do swojego "The!Cart Studio" możliwość generowania obrazów dla modułów typu Megacart 4MB. Można więc powiedzieć, że projekty się wzajemnie uzupełniają.
Przy okazji - wielkie dzięki dla Tomasza Krasuskiego (kr0tki) za emulację Megacart 4MB (i Megacart 2MB) w atari800.
Link do wersji WIN32: http://www.t2e.pl/www/files/2014-01-22/ … winsdl.zip
Również Avery Lee dołożył emulację do emulatora Altirra: http://www.virtualdub.org/beta/Altirra-2.50-test21.zip
Altirra emuluje również pamięć flash, można więc testować w emulatorze programowanie modułów Megacart 4MB.
ATARI 65XE + SIO2BT