Ciekawa sprawa. Wygląda bardzo interesująco :)
http://www.atari-forum.com/viewtopic.ph … mp;t=25276
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » ACSI to USB
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ciekawa sprawa. Wygląda bardzo interesująco :)
http://www.atari-forum.com/viewtopic.ph … mp;t=25276
fajny projekt,
sieć przez ACSI powinna mniej obciążać procesor
ciekawe jak będzie wyglądać cenowo.
1. Cyprian: jaka sieć? przecież to USB :) Stawiam na to, że to nie obsługuje DMA więc będzie wolne.
2. Cena i sprzęt to najmniejszy problem. Problemem jest oprogramowanie.
na AF autor pisze że oprócz stworzenia urządzenia napisze jeszcze "USB->Ethernet driver"
czemu miało by nie obsługiwać DMA? zapytam go o to
No i jest odpowiedz:
"Re: NEW USB Host Controller via ACSI
Postby alanh » Thu Jul 18, 2013 10:44 pm
No DMA on this board."
Ale o ile dobrze pamietam no duzej predkosci i tak sie nie osiaga na obecnie stosowanych do Atarynek kartach cieciowych. Musialbym poustawiac sobie wszystko w domu (przenosze aktywne urzadzenia do szafy 6U na strychu) aby zrobic testy, ale z tego co kiedys ktos pisal to max 110Kb wyciagnal na NetUSBee.
Irek, teraz podczas odbierania danych zajętość procka jest stuprocentowa, z DMA spadła by do paru procent. Pod czystym TOSem to może mieć znaczenia ale pod MagiC czy MiNT już tak. W sumie to szkoda tego DMA, nie widzę bez tego benefitu tego urządzenia, no chyba że cena.
No moze cena bedzie jakas przystepna, ale nie liczyl bym na cos ponizej 30 funtow.
ale z tego co kiedys ktos pisal to max 110Kb wyciagnal na NetUSBee.
Przepraszam, ale po co szybciej? Image dyskietki to 7 sekund, kilkumegowe uaktualnienie SNDH to niecała minuta. Chyba, że archiwizujesz płyty Blu-ray, to wtedy sorry ;)
Sqard wspomnial o predkosci wiec zapodalem to co pamietalem z jakiegos tu watku.
Te 110KB to ciekawa wartość. Podobną maksymalna osiągałem na 030 z użyciem PARCP na kablu LPT. Może to jakieś odgórne ograniczenie odczytywania danych z 'poza RAM'.
na Falconie NetUSBee działa szybciej 150~250kb/s
Co do ST, to odczyt z Cartridge to 2MB/s, kopiowanie z Cartridge 1.3MB/s. Myślę że niższa prędkość 110kB/s wynika z potrzeby obsługi protokołu danych oraz konfiguracji czipu handshake itp.
110kB wygląda ok, mój pierwszy internet SDI miał zdecydowanie mniej - 112kbit/s
Jookie napisał tutaj http://www.atari-forum.com/viewtopic.ph … 24#p122120 :
"Using the ENC28J60 in NetusBEE would be more complicated, because it uses SPI as the communication interface - it would require another chip which would convert the ROM port signals to SPI interface. The used RTL8019 chip uses paralel FIFO interface, which is easier to connect to ROM port."
SDI to bylo chyba 115,2 kb/s i to ze wzgledu na predkosc portu RS i technike realizacji polaczenia po stronie cetrali. Mniemam iz to jest podobna technologia jak byla uzywania w Dialogu czyli 2B+D czyli ISDN 2 kanaly po 64kbit (128kbit/s) + D 1 kanal 16kbitowy na sygnalizacje.
[OT] ograniczenie SDI wynikało z przepustowości portu COM (115kbit/s), dodatkowo w protokole RS232 na każde 8 bitów danych przypadają min. 2 dodatkowe bity (start, stop), stąd efektywna prędkość transmisji to ok. 80% z tych 115kbit czyli realnie max ok. 11,5KB/s [/OT]
No i jeszcze odlaczanie 1 kanalu w chwili przychodzenia rozmowy lub checi jej wykonania, ale i tak bo bylo dobre bo sie nie tracilo polaczenia. Czasami szfankowal multilink i urzedzenia nie chcialy spowrotem podniesc 2 kanalu. No ale to juz szczegol.
A moja Amiga 1200 z 030/50 i sieciówką na PCMCIA jakieś 550-600KB/s wyciągała...
nic dziwnego skoro miałeś tam 50Mhz
Port PCMCIA to calkiem inne rozwiazanie.
Jury na NetUSBee wyciągał 400kB/s
400kb ale to w trybie 060 pod mintem, jak ktoś ma NetUSBee + usb i podłączy myszkę to myszka "zjada" 100kb ...
Przepraszam, ale po co szybciej? Image dyskietki to 7 sekund, kilkumegowe uaktualnienie SNDH to niecała minuta. Chyba, że archiwizujesz płyty Blu-ray, to wtedy sorry ;)
Dely jak "targasz" film 2gb na Falcona po sieci to naprawdę różnica w szybkości nawet +/- 10kb ma kolosalne znaczenie..
Raczej bym się nie porwał w dzisiejszych czasach na ściąganie 2 GB z prędkością 100 KB/s. Po prostu ściągnąłbym na pececie.
Myslac takimi kategoriami nie powinnismy wogole uzywac Atari, bo wszystko mozna szybciej zrobic na PC.
110Kb
110KB to ciekawa wartość.
to ile to wyciągnie tak ostatecznie? :D
Wartosc ktora podal Adam jest poprawna wartoscia bo chodzilo o KiloBytes a nie jak ja podalem Kilobites.
Falcon + 060 pod mintem spokojnie ma 380-420KB, więc nawet plik 2gb nie stanowi problemu :)
Z tego co zaobserwowałem to o wiele prościej ściągać pliki pow. 100MB na falcona przez sieć niż scsi i cdrw bądź dvd.
Myślę że jak na sprzęt który ma ponad 20lat, 400KB na karcie sieciowej przez port carta to i tak wyczyn!
Falcon + 060 pod mintem spokojnie ma 380-420KB, więc nawet plik 2gb nie stanowi problemu :)
..
Myślę że jak na sprzęt który ma ponad 20lat, 400KB na karcie sieciowej przez port carta to i tak wyczyn!
Hmm, z którego roku jest Falcon? A CT060? Bo na 20 lat mi nie wygląda ;P
Ale fakt, prędkość jest zacna i zupełnie wystarczająca.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » ACSI to USB
Wygenerowano w 0.031 sekund, wykonano 74 zapytań