larek napisał/a:Blizzard wzorowo współpracował z magnetofonem i stacją dysków. Do przenoszenia programów w jedną i drugą stronę służył "The Boss I". Oczywiście musiał być uruchomiony spod jakiegoś DOS-a i bez cartridge'a Blizzarda. Obsługę turbo miał "w sobie". Nie pamiętam, czy kopier ten działał ze Sparta DOS, a taki jest w SIDE.
Program jest dostępny tu: http://atarionline.pl/v01/index.php?ct= … The_Boss_I
Jest tu wersja ATR, więc chyba ta z DOS-em.
No właśnie kojarzę jeszcze z czasów szkolnych, że się dało (kolega miał stację i blizzarda). Ale to było tak dawno, że
pewny nie jestem. Może napiszę dlaczego się tak na to uparłem.
W czasach podstawówki dawno, dawno temu, po pierwszym kontakcie z grami w moim przypadku , przyszedł czas na przepisywanie listingów z Bajtka, IKS, itd. Tak uczyłem się programowania.
Przez przypadek niedawno udało mi się pożyczyć (piwnicowe 'skarby') magnetofon z blizzardem i 2 kartami (wspomnianymi). Pożyczyłem też 1 kasetę: "Atari blizzard Nauka z komputerem".
Jako "wyzwanie" postawiłem sobie przegranie tego na dyskietkę , bo właściciel obiecał, że jak mi się to uda to będę mógł stać się właścicielem tej kasety (zbieram takie rzeczy aby ocalić przed śmietnikiem).
Jako, że mam chwilę (żona i dzieci są poza domem) zabrałem się za "wyzwanie" - tak wiem , są lepsze rzeczy do roboty.ale sentyment do pierwszego komputera pozostał do dziś (Atari 800 XL)
Niestety kolegi "na osiedlu" nie mam, aby podskoczyć po dyskietkę z DOS'em i nagranym "The Boss I".
Oczywiście źle do tego problemu podszedłem, teraz już wiem że trzeba mieć fizycznie dyskietkę a nie próbować
radzić sobie z SIDE 1 (stąd odpalałem TT Dos 1.2.xex aby sformatować dyskietkę).
Czytałem coś kiedyś o uruchomieniu spod SIDE 1 obrazów atr, ale obowiązki rodzinne do tej pory uniemożliwiły mi próby.
Został mi 1 dzień na ewentualne kolejne podejście, może istnieje gdzieś w sieci paczka pod SIDE 1z dosami /toolami (mam wersję rozszerzoną - ale nigdy nie miałem czasu na sprawdzenie większych możliwości niż uruchamienie plików *.xex)
Podsumowując bez 'fizycznej' dyskietki z The Boss 1 nie da dam rady prawda (mając SIDE 1)?