OT zupełny, ale może mi Ktoś pomoże,

dlaczego taki kod nie działa:

<div style="width: 250px; float: left; overflow: auto; border-width: 1px; border-style: solid">Pytanie antybotowe (ANTYSPAM):</div>
<div style="width: 540px; border-width: 1px; border-style: solid">
      <span style="display: block; border-width: 1px; border-style: solid">W jakim języku prowadzona jest strona?</span>
      <span style="display: block; border-width: 1px; border-style: solid">Abrakadabra</span>
</div>

chciałbym, żeby pojawiły się dwie kolumy, pierwszy tekst w lewej, a dwa pozostałe w prawej...

na IE działa, a na FF nei chce zupełnie, nie wiem zachodzę w głowę co jest nie tak i nie mogę nic wymyśleć....

2

Nie dałeś float: left na drugim divie.

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

3

fakt, dz.
z floatem to działa,
ale dlaczego?
ja myślałem, że div opakuje dwa spany i nie trzeba już dawać float,
a z tego wynika, że przeglądarka układa spany po kolei, nie opakowując w diva...
to się chyba nazywa, że spany nie dziedziczą floata po dive...
jakoś nie mogę tego za bardzo pojąć ;)...

4 Ostatnio edytowany przez wieczor (2013-03-30 16:43:05)

Ale spany są w środku - i nie dziedziczą. Float na elemencie mówi, jak on ma się zachować w stosunku do innych elementów na tym samym poziomie. Krótko mówiąc dają float: left na divie mówisz że ma być na lewo. Ale ten pierwszy też ma float:left i był pierwszy więc jest jeszcze bardziej na lewo. IE ma inne założenia by default, w normalnych przeglądarkach musisz to określić - i dobrze, nie ma domysłów.
To nie spany będą na left, a div który je zawiera. Zresztą span nie jest (standardowo) elementem blokowym a formaterem i float go nie dotyczy.

[div 1 - float:left][div 2 -float:left (span)(span) ][div 3 - float:left] <-koniec ekranu
[div 4 - float:left] itp.

Np. jak tym divom ustawisz float:right (obu) to zamienią się kolejnością :) (bo ten pierwszy będzie bardziej na prawo niż ten drugi).

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem