Hej, zakupiłem wczoraj ww. Atari wraz z osprzętem, CA-2001, CA12, kilka kaset i kilkadziesiąt dyskietek. Jako, że nigdy wcześniej nie posiadałem Atari dopiero zacząłem szukać w internecie poleceń jak to wszystko uruchomić.
A więc tak, stacja CA-2001 z tyłu ma 4 małe zworki, trzy pierwsze z nich mam w górze, ostatnia przesunięta na dół. Wkładam dyskietkę do stacji, włączam zasilanie, poburczy chwilę, cisza, znowu burczy i na liczniku pokazuje się "39". pali się power i protect. Włączam Atari, pokazuje się "READY" chyba Basica. Klikam "bye" pokazuje się "SELF TEST", resetuje, klikam "dos" i też ""SELF TEST". Próbowałem LOAD"D:", nie działa. Wyskakuje "error 130". Znalazłem też opisy żeby wpisywać LOAD "D:nazwa.programu", a skąd ja mam wiedzieć jak nazywa się program który jest na dyskietce? Jest jakieś polecenie do sprawdzenia tego co jest na dysku? LIST lub DIR jak w DOSie? Nie wiem jak się za to zabrać, bo co nie wpisze to pokazuje mi self test, lub error 130. Może te zworki mam źle ustawione, ale wątpię.
FujiNET firmware v1.5.0 Nowa wersja firmware, która wprowadza szereg ulepszeń i poprawek.
Prima Aprilis Compo 2025 Wystartowała nowa edycja Prima Aprilis Compo, w której obowiązuje jedno wyzwanie - piszemy wyłącznie w Atari BASIC.
maxYMiser FM v1.67 Nowa wersja trackera.
Echa Forevera 23 Wyniki konkursów dla platformy Atari.
Atari Font Maker V1.16.14.4 Narzędzie do projektowania zestawów znaków dla Atari właśnie otrzymało aktualizację