Hmm, jak czytam ten regulamin to on rzeczywiście jest elastyczny, jak żaden dotąd. Gdzie tu widzicie optymalizacje tylko pod jedną maszynę?
xxl napisał/a:"- Jeśli gra wykorzystuje rozszerzony ram to musi istnieć możliwość wyboru banków używanej pamięci (wbudowana "wybieraczka", lub zewnętrzny program, lub / i zewnętrzny plik do ręcznej edycji)"
Całkiem realna sytuacja - mam sobie ramdysk na nim jakies dane. Odpalam na chwilę grę (która wcale nie potrzebuje całego dostępnego ext. ramu). Wychodzę z gry, zaglądam do ramdysk-u, a tu dupa, gra wpier*oliła się w te same banki. Dalej bezsensowny zapis?
xxl napisał/a:"- Praca może korzystać z legalnych / nielegalnych instrukcji 6502c, może wymagać, lub opcjonalnie używać 65c816 (tryby 8, lub 16 bit pod DracOS, bez liniowego ramu '816 powyżej $0FFFF, zegar standardowy). Program może korzystać z maksymalnie 62 banków pamięci z rozszerzenia 1MB (portb). Jeśli praca wykorzystuje procedyry XL OS, to odwołania muszą zostać zrealizowane legalnie poprzez tablicę skoków."
No nie wiem co powiedzieć. Po to jest chyba tablica skoków, żeby z niej korzystać? Bo nawet samo Atari wpadlo na pomysł, że w różnych wersjach OS ROM pewne procedury mogą się przesunąć? Tak wam bardzo przeszkadza, że nie można skoczyć bezpośrednio? Albo te dwa nieszczęsne banki z 1MB - łapka w górę kto pisze pracę, która potrzebuje całych 1MB? No i pierwszy raz od jakiegoś czasu dopuszczone nielegale... Odkąd jeżdżę na zloty, pierwszy raz coś takiego widzę.
xxl napisał/a:"- Praca może korzystać z VBXE. Wymagana jest możliwość wyboru strony pamięci na której karta jest zainstalowana, wymagana jest detekcja rdzenia i zgłoszenie przez program informacji o ewentualnej niezgodności z wymaganiami. Jeżeli w czasie prezentacji ma zostać użyty rdzeń inny niż 1.22a, lub GTIA v1.05a to należy go dołączyć do paczki z pracą."
O ile mi wiadomo VBXE nie w każdym kompie jest wpięte w ten sam obszar pamięci. Więc co, gracz ma je sobie przelutowywac pod grę, czy też może ją zdissasemblować i zmienić adres? (taki jak i banki ext ramu). A co do wykrywania rdzenia - w binarce MazezaM umiesz wykryć obecność xBios, ale wersji rdzenia VBXE już nie ? :P
ciagle masz ochote?
xxl napisał/a:"- Organizatorowi przysługuje prawo selekcji dopuszczanych do konkursu prac."
Niby jesteśmy dorosłymi ludźmi, ale w teorii mogą się znaleźć prace poniżej pewnego poziomu kultury, np. z chamskimi wjazdami. Też mają być puszczone? Ten zapis IMO służy tylko przed zabezpieczeniem się na takie ewentualności. I tylko takie - można go co najwyżej sprecyzować.
Więc kompletnie nie rozumiem, niech mnie ktoś uświadomi - co jest złego w tych zapisach? W jaki konkretny sposób ograniczają twórców?
Jak ktoś chce zrobić grę na "czyste" XL/XE to nic mu nie zabrania. Jak potrzebuje dodatkwych rozszerzeń - tez je ma.
PS: Mnie akurat ten Nowy_PorzadekTM przeraża - to jest robienie na siłę z Atari C64.
grzybson/SSG^NG