276

Jacques
Zrobiłem testy na swojej atarce i wszystko działa. Do testów użyłem leadera z postu 270 i za każdym razem odpalałem BN, OS(vbxe) i tą animkę z włączoną transmisją turbo. Testy zrobiłem na SIDE od zakxona oraz na wersji od Lotharka. U mnie wszystko działa. Karta CF to jakiś noname 4GB z allegro kupiony za grosze.

Może znajdzie się ktoś jeszcze kto zrobi takie testy ? (stryker ?)

@swinkamor12: Amiga tak zresztą jak ST jest 32 bitowa bo procesor jest 32 bitowy, int w C jest 32 bitowy, a to po ilu bitach się komunikuje z resztą jest nieistotne.

277

Hmm... A korzystałeś z samodzielnej binarki czy zaprogramowałeś loadera w urządzeniu? Ja próbowałem na SIDE1 od Zaxona i Side2 od Lotharka i te objawy u mnie się powtarzały. W transmisji standardowej bez problemu, hmmm... A Atarka nie jest jakimś prototypem (sorry Pin ;) ), zawsze WSZYSTKO działa ;)

278

loader uruchomiony bez programowania - samodzielny. Atarka ma ultimate, iobord, vbxe2 i ostatnią wersje stereo Lotharkowego

@swinkamor12: Amiga tak zresztą jak ST jest 32 bitowa bo procesor jest 32 bitowy, int w C jest 32 bitowy, a to po ilu bitach się komunikuje z resztą jest nieistotne.

279

A moja ma IO-board, Simplestereo, VBXE2, 1 MB RAM (by Pasiu na płytce Pajero)...  Niech ktoś inny jeszcze może sprawdzi te przykładowe programy.

280

Chciałem to przetestować, ale mam pod ręką tylko 32MB kartę CF która była w komplecie z Canonem A80. 512MB gdzieś się zapodziała.
Sformatowałem ją pod Ubuntu na fat32, nagrałem kilka plików.
Niestety, SDX z SIDE2 zwraca coś o błędnej tablicy partycji a loader nic nie pokazuje, nawet nie jestem pewien, czy dobrze wygląda. Bo screeny kojarzę z bardziej zaawansowanymi efektami graficznymi. Tylko scroll.
Za mała karta na fat32?
Mam prawie "gołe" 65XE z 256kB RAM - ultimate, stereo i gtia czekają na czas na wy/lutowanie, a vbxe jeszcze w usa.

Po chwili.
Znalazłem SIDE1 z kartą 128MB Lexar 8x. Odlutował się uchwyt baterii. Jedno z pierwszych wysłanych, pierwsze uruchomienie dziś... Dolutuję sobie.
SIDE loader wypisał 3 linijki śmieci po starcie z kartą 32MB.
Z kartą 128MB SIDE2 w SDX napisało No HDD, a SIDE1 znowu śmieci.

Znalazłem kartę 512MB. Była włożona w przejściówkę i do IDE Plus, które też pierwszy raz odpaliłem, ale że próbowałem go startować z powyższymi kartami w fat32, to dostałem D3: z błędem 138.

Z przeformatowaną 512-tką pod SIDE2 pojawiła się linijka z datą i informacją o Basicu. Ale dalej tylko 3 linijki śmieci. W treści coś jakby zrzut pamięci fdisk z linuksa. "dos.fs" chyba tam jest m.in.

Co robię źle?

Jak trzeba mogę podpiąć EasyCap (taki na Empii) i nagrać co widać, ew. zrobić obrazy tych kart.
Ale to już nie dziś rano, bo Zoo w Chorzowie czynne od 9 a wypadałoby jeszcze pospać i tam spokojnie po śniadaniu dojechać ze smykami.

281

a nie mówiłem... o tej baterii, zrób fotos zanim przylutujesz, ważna sprawa więc zrób.

282

lemiel
Aby karta cf działała spod SIDE należy ją przygotować fdisk-iem jaki znajduje się w SDX-e.
Fdisk podczas inicjalizacji karty (opcja inicjalize disk) zapyta czy tworzyć partycje APT. To właśnie tą partycje można potem sformatować na PC jako FAT i wgrać na nią dane z poziomu PC które będą widoczne z poziomu side loadera.

283

falsz prawisz :)

przechodze na tumiwisizm

284

To popraw :-)

285

fat32 bedzie widziany przez loader na side2 jakkolwiek go nie zrobimy, pod warunkiem ze stosuje sie do zalecen microsoftu - tj nie mozna (teoretycznie) stworzyc partycji 32mb fat32 - oczywiscie linux umi, a windows odczyta, ale wbrew wlasnym wytycznym
tak czy inaczej wystarczy karte sformatowac na fat lub fat32 pod windowsem i side2 ma to rozpoznac i odczytac
APT to partycja kontener, w ktorej znajduja sie partycje natywne dla atari, a sluzy do zapewnienia kompatybilnosci z pc - nie ma nic wspolnego z fat32 czy fat

przechodze na tumiwisizm

286

Dobra, cytując "Czarne stopy": "moja wuienka". Nie śmiejcie się.

Jak jest za mała karta to mkfs.vfat robi FAT16 pomimo typu partycji "b". Windowsowa maszyna mi pokazała fat16. Windows dopiero 512MB kartę sformatował w FAT32.
Co prawda mkfs.msdos -F32 chyba zrobił co trzeba, ale wypisał coś o niewystarczającej ilości klastrów na karcie 32MB. Chyba o czymś podobnym była dyskusja jak Pin dzielił kartę 32MB na pół. Sprawdzę kiedy indziej jak zadziała w SIDE.
To pomogło dla SIDE2, w SIDE1 dalej krzaki. Ale ono nie aktualizowane, więc podejrzewam, że czeka mnie użycie sio2sd albo ape.
Loader z 22.03 po flashowaniu wczytał np. nie ładowaną wcześniej Lasermanię. Sflashować jedynki z ww. powodu mi się nie udało.

A co do patchowanego przez Willego loadera - u mnie po włączeniu szybkiej transmisji Boogie Nights się nie ładują. Po chwili pojawia się sieczka na ekranie i tak jakby pierwsze nuty muzyczki i dalej sieczka audio również. Nie ma ekranu z wyborem Spacja/Start i Pin Ready. W trybie z wizualizacją nie ma nawet tego. Chyba różowy ekran po kilku mignięciach.
Zybex i ww. Lasermania też się nie ładują. Tanks chyba też. Za dużo więcej nie sprawdzałem. Te gierki z jakiegoś archiwum na 4 dyski - pewnie z tego z AAge.
Reset w Zybexie nie zwrócił uwagi na włączenie handlera Reset.

A co do samego Boogie Nights, to w moim kompie, w którym mam 256kB wykrywa 320kB. A że mam takie rozszerzenie z przełącznikiem zmniejszającym pamięć do 192kB, to w tym położeniu pokazuje poprawną wielkość.

W SIDE1 ten przycisk nie działa tak jak w 2, że po resecie wraca do kartridża? Czy to tylko mam stary firmware?

287

BN wymaga do działania 192KB. Przy wykryciu 256 rozszerza automatycznie do 320 wykorzystując pojemność kondensatorów w zasilaczu.

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

288

Dobre.
Nie pomyślałem żeby je przepisać, ale numerki wolnych bloków były różne, chociaż tylko w drugim rzędzie.
SDX MEM raportuje odpowiednio 11 i 7 wolnych banków.

289

pamięć w bn wykrywana jest przez http://atariki.krap.pl/index.php/Obs%C5 … 4%99ci_RAM
ale to w tym wątku jest temat poboczny.
Wychodzi na to, że jestem jedynym farciarzem któremu działa ten turboloader :-)

290

Warto by zidentyfikować źródło problemu bo wygląda na to, że więcej rzeczy nie działa. Pytanie podstawowe - gdzie on siedzi w pamięci? Pytanie poboczne - czy wyłączacie Basic przed startem? Jaki ROM macie uruchomiony?

291 Ostatnio edytowany przez lemiel (2013-05-20 10:12:40)

Standardowy ROM.
W loaderze paczowanym małe "b" albo Basic OFF w standardowym.
Może on chodzi tylko z Ultimate w komplecie?

I jeszcze nie widziałem wyświetlania wielkości pliku - czy to online czy przy kolejnym uruchomieniu dopiero?

edit:
A może paczowany loader się chrzani jak jest wczytany z loadera a nie z SDX?

292

u mnie loader wille-go działa po wczytaniu z loadera side, wieczorem sprawdzę na atarce gdzie nie mam ultimate

293

Próbowałem na różne sposoby i nie udało mi się uzyskać wspomnianego efektu.
Mógłby ktoś zrobić obraz karty z której się nie ładuje poprawnie i wysłać mi? albo gdzieś uploadować. Chcę wykluczyć problem z filesystemem.  Bo zauważyłem że problem jakby występuje na małych kartach. Niestety najmniejsza jaką udało mi się znaleźć ma 1G.

"tatusiu zobacz, narysowałam tobie takie same coś jak na twojej koszulce" 
https://github.com/willyvmm/mouSTer
jmp $e477

294

hello, i have problem with loading ATR files..
130xe+u1mb, sdx enabled, side with button..

i see video with pressing and holding L key.. for me doesnt work.. i have U1MBv2 and sdx446a_side2

ATARI 800XE with u1mb, stereo, covox, ramdisk hell led, ultra video 1.0 XE.
SIO2SD, SIDE3, sio2usb, sio splitter, dragon cart, lantronix mss-100, fujinet (lotharek), rverter, A8PicoCart, BT-100, XC12 (T2000), XC12 (SUPER TURBO, TURBO D), both with internal speakers
my youtube channel

295

Willy, nie wiem czy na małych kartach, ja mam Sandisk Ultra II 4GB.

296

na atarce bez ultimate posiadającej 1mb w wersji SIMM, bn również działa z turboloaderem z side1 i side2

297

Zrobienia zrzutu pamięci pewnie nie masz możliwości. Dziś nad ranem przyśniła mi się możliwa przyczyna, ale zweryfikowałem to i to nie jest to.

Dziwne jest także to że włączenie/wyłączenie pasków zmienia zachowanie się loadera ...
Zamieniam 'sta COLBK' na 'lda COLBK' - nie powino to chyba mieć najmniejszego wpływu.

jmp $e477

298

Chyba, że COLBK to nie COLBK :D

299

COLBK:             equ    $D01A

jmp $e477

300

Tak sobie myślę... Co w sumie miałaby do tego karta, skoro te raportowane programy ładują się bez problemu w normalnej transmisji SIDE Loadera?