1 Ostatnio edytowany przez zijacek (2012-10-14 09:40:12)

Witam.

Ostatnio bawiłem się w samodzielny montaż SIO2SD. Urządzenie złożyłem i teraz trwa walka z jego uruchomieniem. W zasadzie to mam proste pytanie, na które może odpowiedzieć każdy posiadacz tego adaptera.
Jak on się zachowuje po włączeniu zasilania bez karty SD?
Pytam o to, bo nie wiem czego się spodziewać. W moim wypadku świeci się wyświetlacz, ale nie ma na nim żadnej treści. Po włożeniu karty po ok. 2 sekundach zapala się zielona diodka sygnalizująca prawdopodobnie jej obecność, ale na wyświetlaczu wciąż pusto. Na kartę coś tam wgrywałem, ale na razie zanim zacznę walkę z zawartością karty muszę mieć pewność, że urządzenie w ogóle pracuje, a póki co nie wygląda na to, żeby tak było.

dzięki

P.S.
Płytka w wersji 2.0, soft najnowszy (sio2sd_all_v3.1rc2.bin) fusebity ustawione wg opisu (H:0xC3 ; L:0x3F). Programowanie zrobione pomyślnie za pomocą STK200/300 podłączonego do SIO2SD).

2 Ostatnio edytowany przez larek (2012-10-14 09:50:19)

Zależy od wersji firmware, która masz w urządzeniu.  W nowszych wersjach oprogramowania konfigurator jest nagrany na karcie SD, więc bez karty wyświetli się np.:
SIO2SD vers. 3.1
no SD/MMC card

W starych wersjach firmware'u konfigurator jest w pamięci, więc bez karty SD to on się wczyta i uruchomi, a na wyświetlaczu chyba będzie komunikat o braku karty (nie pamiętam dokładnie, bo nie mam już sio2sd ze starą wersją)

Raczej w żadnym wypadku po włączeniu nie może mieć miejsca sytuacja, że nic się nie wyświetla.

------
edit:

A, widzę, że podałeś wersję oprogramowania - więc po włączeniu bez karty SD pojawi się komunikat, jak wyżej.

3

Ok, dzięki.
Teraz wiem, że muszę szukać problemu w urządzeniu, bo tak to nie wiadomo na czym się stoi.

4

A czy to normalne, że podczas wczytywania ze sio2sd na ekranie telewizora pojawiają się w tle kropki? Prędkość wczytywania zadziwiająca. Ogólnie urządzenie jest rewelacyjne. Szybko wczytuje się lista. Ładuje się cała, więc można ściągnąć z atarionline całe archiwum gier i sceny, wgrać i używać. REWELACJA. Wielki szacunek dla wynalazcy. Te kropki oczywiście w niczym nie przeszkadzają, ale dla porządku pytam czy to normalne zachowanie.

5

Nie, to nie jest normalne.

6

make photo or video if you can

ATARI 800XE with u1mb, stereo, covox, ramdisk hell led, ultra video 1.0 XE.
SIO2SD, SIDE3, sio2usb, sio splitter, dragon cart, lantronix mss-100, fujinet (lotharek), rverter, A8PicoCart, BT-100, XC12 (T2000), XC12 (SUPER TURBO, TURBO D), both with internal speakers
my youtube channel

7 Ostatnio edytowany przez zijacek (2012-10-24 22:49:15)

Problem dotyczy zarówno SIO2SD jak i SIO2IDE, więc obstawiam, że to mój 65XE. W weekend sprawdzałem SIO2SD na dwóch 800XL i...  No własnie, nie pamiętam, ale chyba tego nie było. Póki co nie sprawdzę, bo nie mam do nich obecnie dostępu.

Zdjęcie mogę dać o ile, jak to pięknie ująłeś potrafię :). Może poprzez linka się uda.

Zaznaczam, że dzieje się to tylko przy transmisji danych.

Post's attachments

DSCF6756_1.JPG 139.47 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

8

Problem kropek nie jest już aktualny. Okazało się, że wina była po stronie prowizorycznego kabla (a raczej plątaniny kabelków) SIO zrobionego na czas testów. Po wrzuceniu wszystkiego w obudowy z gniazdami SIO i użyciu kabla SIO-SIO od stacji dysków wszystko działa idealnie.