Wady, zalety, co lepsze, co polecacie?
Fight! ;)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Bałagan » dd-wrt vs. OpenWrt
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Wady, zalety, co lepsze, co polecacie?
Fight! ;)
Tomato jest najlepsze. Bo mam je ja i jest najlepsze.
Tomato odpada, bo nie wspiera mego routera. Router to Dlink DIR-300.
Od pół roku używam na NETGEAR WNDR3700v2 OpenWRT Gargoyle 1.4.1. Przez ten czas nie zaliczyłem żadnej zwiechy i nie musiałem w żadnej sytuacji wykonać restartu routera. Po doinstalowaniu odpowiedniego modułu uruchomiłem udostępnianie drukarki podpiętej do rutera po USB. Generalnie po instalacji i konfiguracji zapomniałem że mam router :-)
A może ktoś będzie mi w stanie powiedzieć, który FW wspiera w normalny sposób funkcje repeatera? Mam niepotrzebny Netgear WNR2000 v.2, który chciałbym wykorzystać do zwiększenia zasięgu swojej sieci bezprzewodowej. To co jest w nim oryginalnie, nie daje się zmusić do pracy z modemem wi-fi Sagemcom od tepsy (neostrada). Albo ja czegoś nie wiem....
Nie ma w nim? Teraz nawet w pudełkach od zapałek jest taka opcja.
Edit: W instrukcji na str. 42 mówią, że się da.
osobiscie przyzwyczajony jestem do kompilowania openwrt, ale czy on sie mocno rozni od dd-wrt? no moze nieco interface www usera.
@dely: opcja naturalnie jest.... Każą mi podać adres MAC zdalnego routera, co czynię, ale kiszka - nie łączą się. Moim zdaniem nieco to dziwne, powinno się chyba wybierać sieć/kanał, którą ma "powielać".... Mylę się? Słyszałem gdzieś, że żeby to działało, to routery muszą być tej samej firmy...
U mnie wygląda to tak, że modem Sagemcom jest podłączony do TPSA, ma w sobie router wi-fi. Wszystko śmiga. Ale zasięg dwie kondygnacje niżej jest baardzo słaby. Stąd pomysł na repeating... Ale może powinienem podłączyć po prostu jakiś dobry router z zewnętrznymi antenami i dać anteny o większym zysku. Jednak to dodatkowy koszt, a Netgear się kurzy....
Miałem kiedyś Asusa WL-500GP v1, w pewnym momencie zostałem zmuszony wrzucić inny soft i był to OpenWRT najłatwiej było na nim ustawić VLANy - port WAN został uszkodzony przez burzę, ale po zmianie VLANów można było robić co się chce z każdym innym portem.
Tak jak już napisano - dobra konfiguracja na OpenWRT i zapominamy, że mamy router. Tak było w moim przypadku - mój niestety wyzionął ducha po kolejnym roku czasu.
Co do www - nie konfigurowałem większości opcji przez www tylko przez CLI. W ten sposób niestety też nie są wtedy w www widoczne niektóre opcje - np jak robiłem rezerwacje DHCP to w www nie było widoczne.
Co do Repeater i funkcji WDS, która to działa podobnie.
Producenci niestety są tutaj troszkę uparci i nie każdy sprzęt zmusi się do pracy z innym, przerobiłem to na chyba z 50 modelach.
WDS - działa tylko i wyłącznie na urządzeniach tej samej firmy a i często na tylko tych samych modelach z identycznym firmware, w każdym razie tak było na Planetach. Tutaj był plus dla tych lipnych Planetów, że po konfiguracji śmigały przez ponad rok czasu bezawaryjnie - później do celu dotarła normalna sieć kablowa.
Repeater - to jest bardzo uparta funkcja, udało mi się ją zmusić do pracy na kilku urządzeniach i albo jest to kwestia firmware, producenta, modelu lub jeszcze innych dziwnych rzeczy. Są też specjalne urządzenia tylko i wyłącznie do tych celów ale to inna bajka.
Jak Ci się uda repeatera zmusić do pracy to z chęcią bym o tym poczytał.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Bałagan » dd-wrt vs. OpenWrt
Wygenerowano w 0.018 sekund, wykonano 60 zapytań