Mam problem z monitorem kolorowym do ST(e) - Atari SC1224. Co się dzieje? ... ano dzieje się tak, że o ile obraz nie budzi żadnych zastrzeżeń, to podłączenie SC powoduje praktycznie zanik dźwięku jak i na monitorze, tak i na osobnych wyjściach chinch w które to oto zaopatrzony jest komputer STe. Po odłączeniu, lub podłączeniu po csync na innym kablu jakiegokolwiek TV dźwięk wraca.
* Zanik dźwięku dla ścisłości objawia się obniżeniem głośności o około 90%, oraz wycięciem górnych częstotliwości.
* Dźwięk "znika" wyłącznie w przypadku YM - monitor nie wpływa na odtwarzane sample
Dla testu zrobiłem coś takiego, że odłączyłem w monitorze pin1 odpowiedzialny za audio, po odłączeniu profilaktycznie sprawdziłem, czy nie ma jakiegoś zwarcia pomiędzy pinem 1 a 13 (masa). No i nie ma ;)-
Co może być powodem takiego zachowania sprzętu?
EDIT:
na innym egz. STe problem jest taki sam - jak by coś.
EDIT:
Dziwne - po odłączeniu w monitorze pinu numer 1 (audio) - mam na wtyku monitorowym 75 omów pomiędzy audio (1) a monochrome output (11). Czy to jest normalne? Pin 11 dla monitora kolorowego raczej nie jest potrzebny? Można to odłączyć? :) -