Hej!
Pytanie podchwytliwe dla assemblerowcow - jak zrobic by program kasetowy BOOT zaladowal sie i uruchomil bez ladowania bloku konczacego transmisje magnetofonowa?
Tak się składa iż to jeszcze to pamiętam... wpisywałeś ilość bloków do załadowania pomniejszoną o 1 blok niż chcesz wczytać, potem ostatni rekord znajdował się w buforze magnetofonu ($400-$47f)... i trzeba było go przenieść w docelowe miejsce, pamiętam bo tak robiłem w jakimś swoim 2 rekordowym loaderze dla normala :)
ldx #$7f
loop
lda $400,x ; copy last record data from cas buffer to...
sta $780,x ; proper location
dex
bpl loop
Pierwszy art jest z Komputera, drugi z Bajtka. Jak ktoś chce, mogę zeskanować w lepszej jakości.
Jak znajdziesz chwilę zeskanuj proszę :) Wrzuci się do Atariki :)
UPDATE: tak patrzę na ten schemat AST ze skanu przesłanego przez LT_Bri, i widzę coś takiego:
chodzi o połączenie bramek NAND 7403 wyprowadzenia 12 i 5 (połączone wejście bramki z drugim wejściem), wygląda to na błąd, ciekawe czy celowy? Zresztą jest kilka innych fragmentów co do których mam wątpliwości :) Nic to... poczekam na inne wersje schematu tudzież oryginalny sprzęt :)
Mam gdzies plytke z AST turbo, ale wyjeta z magnetu bo turbo przestalo dzialac hmm Magnet mial dodatkowy kabel do wtyczki.
A możesz fotkę tej płytki strzelić... od góry i od dołu jeżeli można poprosić?
pozdrawiam
Seban