imo: jakos dzwieku slyszalnego zalezy od przetwornika C/A i glosnikow a nie od formatu samego w sobie, rowniez mam dobry sluch i sprzet i mam taka sama tez i doswadczenie - nie uslyszysz roznicy przy wzietym WAVie i potem dorbze skodowanym do 320kbits odpowiedniku. A to ze ktos zgra to nedznie / uzyje jakiegos slabego sprzetu analogowego - to juz jego zmartwienie.
Co do LCD - obecnie monitory sa dobrej jakosci, takze odswiezanie. Jako, ze obok kodowania, jestem tez "playere";) cos o tym wiem - gry jak starcraft (przy np. 200 kliknieciach na minute tempo) czy gunzonline wymagaja superszybkiej reakcji ekranu i nie mam z tym najmniejszego problemu, czy aby zasadzac head za headem w CSS z duzej odleglosci uzywajac M4A1. A OCZYWISTE jest dlaczego nie ma w studiach graficznych LCD - LOL z prostej przyczyny -> LCD ma wyciete pasmo kolorow, grafik musi miec 100% realne kolory jak projektuje folder czy tekstury. LCD do pracu biurowej, programistow czy nawet graczy i kazdej innej dziedziny - sa stosowane i wymieniane! Nikt nie lubi siedziec przed duza tuba z mega promieniowaniem. LCD ma tez lepszy kontrast i nie ma problemow z odsiwezaniem [nie drazni tak wzroku]. Jak zmienialem dawno z mojego dobrej jakosci hyindaia Q790 na LCD to wrecz nie moglem sie przyzwyczaic do takiego kontrastu (ani do nieznacznej roznicy w kolorach;). Obecnie w zyciu nie pomyslalbym nawet o zadnym CRT.
Co do myszek - jest roznie. Wazny jest: sensor, podkladka (tania z poliflexu swietna lbu ew. jak ktos nie lubi na takiej - dobra sliska), KSZTALT (on uwarunkowuje wygode grania i ew. mozliwosc szybkiego reagowania). DPI wbrew pozorom tez cos daje - w domu mam mx310, 800 DPI i szybkosc myszki w windowsie na maksa. I jest to "na styk", przy 400DPi kursor by sie na rozdzialce 1650x1050 tak slimaczyl, ze musialbym miec chyba metrowa podkladke, aby wykonywac ruchy jakie chce;).
Ogolnie co do sprzetu - to konserwatysci powinni szybko weryfikowac swoje teorie, bo to co 5 lata temu bylo profesjonalnym sprzetem do odtwarzania (np. jakas karta muzyczna) dzis moze byc seryjnie montowana wp lytach glownych za 150zl - bo TAK WLASNIE rozwija sie szybko technologia. Dotyczy to kazdej kategorii (odtwarzacze, karty, monitory itd). Rok temu projektor HDTV 720p kosztowal 6000zl netto, dzis kupujesz za 2500zl. itd.
Co do kabli - nie widze ideii drogich kabli _cyfrowych_ - tutaj zaklocenia analogowe "moga possac", HDMI moze byc najgroszej jakosci, jezeli tylko nadazy w ramce czasu z transmisja strumienia (zakladajac jakies bledy w transmisji). Przy analogowych warto miec dobry kabel, ale do przesady;). Taki nie najtanszy noname, ale za 15-30zl obecnie kupuje sie rozne kable analogowe (video/audio) z pozlacanymi wtyczkami i filtrami przy koncowkach. W koncu dolar tani ;).
Co do tej plyty audio nagyrwanej x4 i x8 - dane sa na plycie te same, jednakze laser odczytujacy z wiezy (ktore sa czesto niskiej jakosci niz nawet w dvd-rw na kompach; mowie o klasycznym sprzecie) zapewne ma wieksze problemy i czasami aby zahcowac plynnosc odtwarzania audio cos robi - czy to interpoluje sobie dane (pomijajac bledne) czy cos [kwestia projektantow] - w najgorszym wypadku bedzie "przeskosk". Tak zakladam, nie sprawdzalem jak jest w rzeczywistosci oczywiscie. Mialem kiedys stara wieze i tak bylo - musialem nagrywac x4 max, bo powyzej tej predkosci poprostu zacinala sie co chwile plyta, laser nie mogl sobie poradzic.
Ostatnio edytowany przez solo/ng (2007-11-21 17:16:03)