dobryser, różnica w przypadku c64 i atari xl/xe leży nie tylko po stronie technicznej i sprzętowej, ale też w mentalności użytkowników do wykorzystywania owych możliwości.
SID oferuje takie a nie inne dobrodziejstwa, co Wasi muzycy skwapliwe wykorzystują. Idąc/płynąc na fali obecnie trendów dźwiękowych, jest muzyka z SID'a bliższa temu co się obecnemu pokoleniu podoba.
POKEY w standardowym wykorzystaniu, nie podskoczy wiele wyżej poza generowany kwadrat. Mentalność użytkowników tego chip'a oscyluje w okolicach opytmalnego wykorzystania tych możliwości, a nie udawania na siłę sinusów, trójkątów, itp.
I tu tkwi problem, że nie odnajdujesz się w muzycznych formatach POKEYA, tak samo jak niektórzy z nas po przesłuchaniu kilkunastu SID'ów mają dość efektów generowanych przez ten układ. Kwestia wrażliwości i przyzwyczajenia.
Większość muzyczek POKEY'a będzie dla ciebie brzmiało tak samo, a my dostrzeżemy niuanse ( niektóre kanały przełączone na inny zegar, inne kanały połączone w jeden 16bitowy itp itd ).
Większość muzyczek SID'a dla nas będzie brzmiało tak samo, a Ty będziesz mógł wytknąć niuanse słyszalne dla wprawionego ucha użykownika SID'a.
Dlatego, muzyczki które my prezentujemy jako dobre lub bardzo dobre w naszym mniemaniu, mogą cię nie zaskoczyć. Raz, nie twój styl muzyczny, dwa brak wglądu w całokształ twórczości i rozwoju stylu tworzenia muzyki na POKEY'u.
A do braci podsycającej ten flame - wszelkie możliwości teoretyczne POKEY'a winny być przełożone na konkretne rozwiązanie i osiągnięcia.
Jak do tej pory najlepszym przykładem tego, że POKEY może grać inaczej niż przyjęło się na naszej scenie, są muzyczki ... Hard'ów. Przerobione SID'y, ale wykorzystujące POKEY'a w specyficzny, nowatorski ( ? ) sposób. Pokażcie mi trackera, który umożliwia takie granie w jednej ramce ( standard ), a będę szczęśliwym człowiekiem. Wiem co mówię, bo próbowałem osiągnąć podobne efekty z zegarkiem 15Khz w TMC ( bas i ogół muzyki ) i jest ciężko pogodzić przyjęte przez nas za standard tabele częstotliwości dla nut ( bo tabele przyjęliśmy dla standardowego zegara na jakim 99% naszych muzyczek gra ).
dobryser, więc widzisz - to nie ma sensu. Albo się lubi chiptune'y, albo nie. Albo się lubi muzyczki z AY'greka, SID i POKEY'a, albo się ukierunkowuje pod wybrany chip. Kwestia gustu. Chip'y w dużej mierze też determinują styl tworzonych muzyczek.
--
Dhor/M.E.C.