Odp: Koniec świata.....
ależ wodzu, co wódz...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
Przezroczysta obudowa dla Atari 800XL Rusza przedsprzedaż wyjątkowej, przezroczystej obudowy do komputera Atari 800XL!
RECOIL 6.4.5 RECOIL to przeglądarka retro plików graficznych, obsługująca ponad 550 formatów, dostępna na różnych systemach operacyjnych, z regularnymi aktualizacjami.
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
ależ wodzu, co wódz...
nooo - watek ma juz 3 strony :D
I po cholerę kopię kruszyć - to jest temat rzeka, a każdy jest uparty przy swojej opcji, nie szkoda zawalać AA takimi wątkami zamiast czymś bardziej produktywnym ? Szkoda miejsca na krapowych dyskach :lol:
a najlepiej jak każdy stąd napisze po demie, o! :D
jellonek napisał/a:...brak zabezpieczen - niemal wszystko tam dziala z uprawnieniami administratora...
Owszem, bo userzy nie dzialaja na kontach z ograniczeniami. Ktory z kolegow *nixowcow pracuje na codzien na koncie roota bez hasla? A kto nalezy do 2% "kowalskich", ktorzy maja chociazby haslo na swoim koncie admina w Windows XP?
Hasło nie ma najmniejszego znaczenia - tzn. być powinno :), ale nie o to chodzi.
Jak ktoś w ogóle pod linuxem/unixem na co dzień pracuje na koncie root jezeli nie musi
(a z reguły nie musi) to znaczy ze jest chory :P. Natomiast co do ograniczeń w Windows
to chyba nie jest tak do konca różowo jak by wynikało z tego co pisałeś chociaż na XP
nie robię więc jak slusznie kiedyś stwierdziles się nie znam. Ale spróbuj sobie na przykład
na dobrze skonfigurowanym linuxie/unixie wykonać shutdown/reboot z poziomu usera
i nie mówie tu tylko o porównaniu "Uruchom ponownie" z "shutdown -r", bo jak ktos
ma dostep do komputera to moze i z klawisza uspic/zamknac, ale programowo juz nie.
Niby się na XP nie znam, ale przekonany jestem, że jakbym wywołał w programie funkcję
zamknięcia systemu to by zadziałało bez mydła niezależnie od tego na jakim koncie.
Jak coś to sprawdź i mi powiedz jeżeli się mylę. Ogólnie podejrzewam, że sporo funkcji
systemu, które powinny być odcięte dla użytkowników - nie jest. Śmieszy mnie też
podejście "zrób sobie dodatkowe konto do IE" - jakbym pod *nixem musiał kazdemu
userowi dodawać specjalne drugie konto do przeglądania internetu to bym się chyba
pochlastał :P (zwłaszcza w duzym systemie z np. setką userów). Kłopot by to nie był
bo zakładanie kont i tak przeważnie jest zautomatyzowane, ale i tak wyglądało by to
co najmniej śmiesznie (2 konta zamiast 1). Ja w każdym razie poczekam :), może
za kilka wersji XP będzie całkiem dobrze działało (pewnie jakieś XP2010 :P).
Ale spróbuj sobie na przykład
na dobrze skonfigurowanym linuxie/unixie wykonać shutdown/reboot z poziomu usera
i nie mówie tu tylko o porównaniu "Uruchom ponownie" z "shutdown -r", bo jak ktos
ma dostep do komputera to moze i z klawisza uspic/zamknac, ale programowo juz nie.
Nie widzę problemu - skoro użytkownik jest zalogowany lokalnie (siedzi przed tym komputerem, na który jest zalogowany), to i powinien mieć możność zrobienia "shutdown -p now" (czy też -r, wszystko jedno), bo jak to zechce zrobić, to i tak zrobi (guzikiem), więc odcinanie go od komendy shutdown nie ma sensu. W tym chyba celu wprowadza się rózróżnienia na użytkowników lokalnych i "remotnych".
Draco, czytaj dokladnie :) potem pisz - ja mowilem programowym wykonaniu downa.
Z programu w modzie usera niewaznie czy lokalnie czy zdalnie odpalonego nie ma
wlasnie prawa uznac takiego wywolania. W tym momencie dziurawy program jezeli
jest odpalony lokalnie, a uzywa netu i go ktos zdalnie wywroci (zexploici) to zalatwia
caly system na cacy.
Oooo, to na XP jest shutdown, tak prosto z shella :P?
Tego nie wiedziałem :).
Nie bede mowil, ze ma takze potoki, bo padniesz jeszcze na zawal... Dowiedz sie wiecej o Windzie, aby miec podstawy do krytyki. Kazdy umie krytykowac. Dla mnie EOT.
Potoki to akurat mial i DOS 6.22 :P panie specu - marne bo marne, ale mial.
A ten protekcjonalny ton to wiesz gdzie sobie mozesz wsadzić. Jak sam mówisz
krytykować może każdy. Samego systemu nie znam moze wlasnie dlatego,
że widzialem wystarczająco wiele jego "akcji" u innych, a w zasadzie same skutki,
żeby go sobie obrzydzić i nie używać :P. A jak już się czegoś nie używa to cięzko
poznawać :P nieprawdaż ?
wygralem zaklad. zamykamy ;)
Otwieramy :)
ponoc w calkiem niedlugim czasie ma sie pojawic wersja windy ktora bedzie sie dalo odpalic na serwerze nie obslugujacym grafiki. juz w tej chwili winda ma mase polecen przeniesionych z systemow serwerowych (+ wygodne narzedzie w postaci polecenia "net").
zobaczycie - niedlugo system oparty na jaju z rodziny win32 bedzie nadawal sie nawet na blejdy, bo w koncu jajo to tylko jajo - wazne co robi soft towarzyszacy...
Otwieramy :)
Wieeeedziaaaaałeeeem....
ponoc w calkiem niedlugim czasie ma sie pojawic wersja windy ktora bedzie sie dalo odpalic na serwerze nie obslugujacym grafiki.
Któraś wersja serwerowa Visty ma być pozbawiona interfejsu graficznego. Sęk tylko w tym, że na Vistę jeszcze trzeba będzie poczekać, bo data premiery jest ciągle przekładana. :P
juz w tej chwili winda ma mase polecen przeniesionych z systemow serwerowych (+ wygodne narzedzie w postaci polecenia "net").
"net" był już w NT. Na temat wygody jego używania bez stosowanania niecenzuralnych słów mogę powiedzieć tylko tyle: "". :P
zobaczycie - niedlugo system oparty na jaju z rodziny win32 bedzie nadawal sie nawet na blejdy, bo w koncu jajo to tylko jajo - wazne co robi soft towarzyszacy...
Zaprawdę, powiadam wam... :D
U mnie dopiero 4 strony.
X: u mnie jeszcze 3 :P
ale to kwestia czasu :D
L(/Ł)izard: strzezcie sie przepowiedni :]
Pff, to u mnie już siódma sie kończy. :]
To żeby dobić do okrągłych 8 stron ja napiszę, że Apple stuknęła 30-ka. Bo temat zdaje się o macach?
Fakt, stuknęła. Ale to sobie wybrali Prima Aprilis. Pewnie dlatego Maci są takie zkręcone. ;)
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.100 sekund, wykonano 11 zapytań ]