1

Temat: HiDos vc Sparta 512

Może ktoś mnie oświeci....   byle nie po oczach ;)

Czy drogi Casperku kodujesz ?

Drac, jak postępy ze Spartą..... kiedy poznamy szczegóły ?

Kto bedzie pierwszy. Ja stawiam na Spartę bo o HiDos jakoś cicho.....

Pozdrow for all
NaRa.

2

Odp: HiDos vc Sparta 512

tak - grzebie sobie przy Atarce i HiDOS'ie po cichu... Jak niemiałem Atarki, to dużo gadałem, mało robiłem... praktycznie nic teraz siedzę cicho i cuś tam piszę...

FAQ: Cegła waży kilogram i pół cegły. Ile ważą dwie cegły ? :D

JIL 4EVER!

3

tez jestem ciekaw - tylko dzial mi wydaje sie nie teges na ten topic...

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

4

Pajero skorzystaj ze statystyki, policz projekty Casperka ktore skonczyl i ujrzały światło dzienne, podziel przez liczbe lat, przez które pisał te projekty, pomnóż x 100 i otrzymasz procentowe szanse na skonczenie przez Caspra Hi-Dos'a (pewnie szanse nie są wieksza jak 10%).

Pozatym nawet gdy ten Hi-Dos zostanie skończony, nie jest powiedziane że Casper go udostępni, co najwyżej pokaże Ci że jest a potem schowa :D już tak z nim bywało.

Ostatnio edytowany przez tebe (2005-12-07 20:17:55)

*- TeBe/Madteam
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C

5

dział chyba prawidłowy - zeleży jak na to patrzeć - 65c816 jest 16 bitowy (choć nie do końca... bo szyna danych 8 bit

JIL 4EVER!

6

grubymi nicmi szyte ;)

ale ten dzial zdaje sie dla linii ST i w gore jest, a Sparta i HiDoS to raczej - na malucha?

7

nom :) To może nowy dział 8/16 bit ?

JIL 4EVER!

8

:D

dlugo Cie tu nie bylo i chyba zapomniales jak Dely reaguje na propozycje nowego dzialu ;)

ale jak pojawi sie F7, kto wie co sie wiecej wydazc moze...

9

Casper - a jaki sens jest pisać dwa dosy ?? - jeśli wsparcie dla Sparta dos X istnieje - choćby i w postaci co-produkcji DLT, trwają prace nad filesystemem 512 bajtów, Draco kończy kolejno każdy rozpoczęty projekt ... :) ... Sparta DOS X stanowi już jakiś standart - większość w pewnym sensie go zna, wiadomo jak pisać pod to soft, jest w pi*.* softu już napisanego. Nie wiem, ale może większy sens jest, byś napisał coś pod SDX. Pierwsze wzmianki na temat HiDOS'a z czego pamiętam mają już ze 6 lat. Nie to, żebym miał być złośliwy - ale realnie patrze na ten temat (być może) :)

Jellonek - to może z tym do działu konsole ?? ... albo lepiej - MIEJSCA w SIECI :):D

Kontakt: pin@usdk.pl

10

No, uwzględniając Murphy'ego (czas potrzebny na wykonanie każdego projektu wymaga pomnożenia czasu zakładanego na początku przez dwa i zmiany jednostki na bezpośrednio następną) mam optymistyczną nadzieję, że na Forevera już coś będzie nadającego się do pokazania. O ile mnie nagły szlag nie trafi albo nie oślepnę od ślęczenia przed monitorem.

KMK
? HEX$(6670358)

11

tebe napisał/a:

pewnie szanse nie są wieksza jak 10%

eee...  nie gdadaj całe 25%, chyba, że liczysz opublikowane produkcje...

jellonek  napisał/a:

dlugo Cie tu nie bylo

byłem, ale po Cichu.

Pin napisał/a:

jaki sens jest pisać dwa dosy ??

toć Panie władzo ja pracuje tylko nad jedynm DOS'em ;)

Pin napisał/a:

Draco kończy kolejno każdy rozpoczęty projekt ...

i szacunek dla niego za to! Mi to jakoś niewychodzi.

Pin napisał/a:

Sparta DOS X stanowi już jakiś standart - większość w pewnym sensie go zna, wiadomo jak pisać pod to soft

to fakt, standardem jest napewno, jednak ja nie należę chyba do większości, gdyż niepotrafię nawet napisać relokowalnego sterownika dla swojego zegarka RTC... Problemem jest tu format pliku Sparty ($FE $FE - czy jakoś tak) :(

Pin napisał/a:

może większy sens jest, byś napisał coś pod SDX

próbuję sklecić z posiadanego już kodu (zdaje się z 1996 roku) programik, do kopiowania/przenoszenia/usuwania  "całych drzew" podkatalogów - bo tego jeszcze nie ma na malucha, a inne wynalazki, jak np. soft do KMK nowy - Draco zrobił już update - poprostu chwilowo zeszły na dalszy plan. Mam nadzieje, że choć to mi się uda zrobić, zanim ktoś inny napisze coś takiego. pod MyDOS'em wychodzi to całkiem nieźle, ale pod Spartę muszę się dostosować do tego DOS'a, jego filesystemu i poprawić wszystkie "nielegalne" skoki i "używanie" systemu operacyjnego, aby niebyło konfliktów z OS'em Draco dla '816.

Pin napisał/a:

Pierwsze wzmianki na temat HiDOS'a z czego pamiętam mają już ze 6 lat

cztery - z przed padu kompa.

Ostatnio edytowany przez Casper (2005-12-08 21:37:48)

JIL 4EVER!

12

Casper napisał/a:

toć Panie władzo ja pracuje tylko nad jedynm DOS'em

a Draco pracuje nad modernizacją pralki ;)

...poza tym - władzo ?? - nazwał bym to jednak zdrowym rozsądkiem - w dalszym "ciągu" :)

napisanie nowego dosa z nowym filesystemem powoduje potencjalną potrzebe napisania wszelakich utilsów pod niego - dla użyszkodników tegoż. :), a dobrze jest, gdy użytki wyglądają i działają lepiej, niż te od MIRAGE pod MyDOS'a bodajże :D

13

Casper napisał/a:

próbuję sklecić z posiadanego już kodu (zdaje się z 1996 roku) programik, do kopiowania/przenoszenia/usuwania  "całych drzew" podkatalogów - bo tego jeszcze nie ma na malucha

Fakt, takiego kombajnu, który potrafiłby te trzy rzeczy sam robić, nie ma. Ale do usuwania jest KILLDIR.COM, niedawno poprawiałem w nim coś tam, pewnie będzie w karcie SDX 4.3 (jak trub się zgodzi). Widziałem też jakieś DELTREE napisane chyba jeszcze do SpartaDOS 3.2. Natomiast do kopiowania całych drzew podkatalogów jest CP - http://drac030.krap.pl/cp.arc.

Ostatnio edytowany przez drac030 (2005-12-09 01:21:21)

KMK
? HEX$(6670358)

14

masz Ci babo placek...

JIL 4EVER!

15

Masz Ci babo CP.ARC raczej :). Z tego wszystkiego jest jedna rzecz, która z pewnością w każdym przypadku bardzo by się przydała - a NIKT niczego sensownego w tej materii nie napisał. COMMANDER z prawdziwego zdarzenia - z prawdziwego, tudzież posiadającego przykładowo "funkcje":

* dwa panele oczywiście :)
* kopoiwanie
* przenoszenie (w tym drzewa) - czyli oczywiście obsługa podkat. SDX/MyDOS
* uruchamianie
* podglad pliku
* design wzorowany na Proffesional Copy Foxa :)

było kilka prób - mniej, lub bardziej udanych - ale żaden z programów nie jest nawet w 50% wystarczający. Najlepiej z tego wszystkiego odpowiada mi ACommander (TeBe/Lewis), lecz z racji na zamysł stworzenia małego programu - nie posiada on wielu potrzebnych /dla mnie/ rzeczy - w tym, co mi najbardziej przeszkadza - brak informacji na temat wolnego miejsca na dysku - chodzi o format Sparta DOS, oraz w przypadku uruchomienia tegoż pod Spartą w wersji 4.X

16

<hmmm>

JIL 4EVER!

17

... a najbardziej obiecująco zagrzmiał doc VIA_COPY :) - po prostu cuda na kiju - a w praktyce program nie nadaje sie do użytku. Dupiasty design (za przeproszeniem), zwiechy na non-stop'ie :) itd. Innymi słowy - stara zasada. Chcesz COMMANDERA - "napisz se" - i chyba SE tak w końcu zrobie :)

18

Pin, nie mogę się doczekać.... A Viacopy pisałem pod Blizzardem (na magnecie) testując soft u TeBe.... więc dałem sobie spoko. Teraz to inna sprawa.... może warto by wrócić do projektu ?
A jaki dezajn odpowiadałby szanownemu lajkonikowi ;) Pozdrow for Krakau.
NaRa