1

Temat: Kupiem HDD

Kupię dysk twardy dla atari ST, najlepiej któregoś z megafile, może być MFM,

2

Odp: Kupiem HDD

Kup na Allegro: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70247648 może jeszcze zdążysz.

STYMulator JIL ST YM2149 mjuz:k @ gnu/linux
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...

3

No nie wiem czy zdążę..
13 dni to trochę mało czasu ;-)

4

chyba ze ktos skozysta z ,,kup teraz'' bo cena jak na ten sprzet (very rare) jest nawet przystepna...

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

5

kabull napisał/a:

No nie wiem czy zdążę..
13 dni to trochę mało czasu ;-)

podaruj sobie texty w stylu "ileś tam dni do końca aukcji"  bo jest opcja "kup teraz" i ktos ci moze sprzatnac sprzet. W podobny sposob stracilem Amige 1200 (!) (BOX) ....  zastanawialem sie bo jeszcze "był czas", przynajmniej tak mi sie wydawało no i cena była niemała. za drugim razem nie dałem nikomu szans..... ale czekałem na okazję 2 lata :D

Ostatnio edytowany przez grzeniu (2005-10-31 15:25:27)

STYMulator JIL ST YM2149 mjuz:k @ gnu/linux
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...

6

jak dla mnie cena jest mocno przesadzona, a nie przystepna :), ja kupilem na allegro rok temu dysk vortex'a do st'ka za 70 zl i wymienilem naped  na 500 mb ( za 20 zl ), a tu jest 30 mb ( i praktycznie nie ma szansy go wymienic ) za 140 zl :), ale moze sie myle.

7

Mylisz sie, ale tylko jesli jestes kolekcjonerem. Taki Megafile ma wieksza wartosc dla kogos kto zbiera sprzet i chcialby kupic cos z logiem Atari na obudowie. Jesli chcesz miec HDD do uzywania to rzeczywiscie kontrolery typu Vortex czy Paskud beda lepsze dla Ciebie.

8

Jak dla mnie cena jest jeszcze do zniesienia ale ostatnio coś mam pecha do allegro więc wolę tylko obserwować aukcję. Rzeczywiście chodzi mi o coś z logiem Atari. Oglądałem sobie inne kontrolery- niby ładne i funkcjonalne ale jakeś takie puste i nie pasujące do reszty.   Jeśli chodzi o wymianę takiego dysku (jeśli jest to dysk MFM) to bez większego problemu powinno dać się go wymienić na dysk RLL (pojemność o ilę się nie mylę do 300MB, MFM-120MB maksymalnie), jedynym ubocznym skutkiem takiej zamiany będzie skrócenie żywotności dysku mniejwięcej o połowę.

9

Cos chyba pokreciles z tymi pojemnosciami mfm i rll, np wg strony:
http://www.ccsdrives.com/category/SEA
najwieksza pojemnosci seagete'ow rll to 128mb, a mfm jeszcze mniejsza. Ale mi nawet takiego sie nie udalo znalezc, max ktory upatrzylem z rll'i na allegro, to chyba 60mb.

Aha, piszesz ze ogladales inne kontrolery, ale jakies takie puste Ci sie wydaly :), czy mozesz podac namiar na te puste kontrolery, bo chetnie bym sobie jeszcze cos awaryjnie dokupil do mojego Vortex'a w razie jakby padl :)

Ostatnio edytowany przez jury (2005-10-31 20:50:38)

10

co prawda jakos inaczej to bylo powiedziane, ale ktos cos podobnego wspomnial:
  ,,120MB-MFM powinno starczyc kazdemu''

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

11

Nie pomieszałem nic. Największy dysk MFM to było o ile pamiętam 160MB - produkowała go bardzo mało znana firma ATASI jeśli mam już być dokładny to był to model 519M a wersja RLL (519R- mam go :D i =D ) ma pojemnośc 244MB. Jeśli codzi o pojemności to w naszym Pięknym kraju w czasach świetności standardu MFM (RLL było prawdziwą żadkością)  standardem były dyski 20 i 50 MB.

Oto lokalizacja:
http://www.ebay.pl/viItem?ItemId=8705815334

Ostatnio edytowany przez kabull (2005-10-31 21:17:03)