1

Temat: SID vs POKEY

Polecam wszystkim zajrzenie na forum emu64.pl (pozdrowienia dla bzyka i paydy/procreation :) ) gdzie nasz Pecuś toczy wojny na argumenty na temat wyższości SID`a na POKEY`em (i vice versa). Moze i wy cos napiszecie ;)

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

2

Odp: SID vs POKEY

SID jest gorszy - to widac na pierwszy rzut oka, ma mniej liter w nazwie niz POKEY. Nieprawdaz ?

*- TeBe/Madteam
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C

3

Moze i wy cos napiszecie ;)

Szkoda czasu. Wciaz sa komodorowcy, ktorzy maja kompleksy na punkcie swojego sprzetu ("no mamy mniej MHz, KB i kolorow, niz Atari, ale i tak nasz komputer jest technicznie lepszy!"). Z pozostalymi moge sie napic, nie musze dyskutowac o scalakach. :D

https://www.youtube.com/watch?v=jofNR_WkoCE

4

Taaa, dzieci podrosły na tyle, że nie wypada już rzucać do siebie błotem i sypać sobie piasek w oczy, (wiek 7 lat już do czegoś zobowiązuje) to kłócą się co jest lepsze - SID czy POKEY.  Też kiedyś taki byłem. Ale na starość człowiek podobno nabiera mądrości. A jeśli nawet nie nabiera, to conajmniej zmienia się na tyle, żeby zaprzestać tego typu dyskusji, tymbardziej, że włączając telewizor widzi analogiczną sytuację - kłótnie w wykonaniu innych oszołomów - tylko, że tam zamiast "sztandarów" atari, commodore, pokey, sid, widnieją: SLD, PIS, Samoobrona, PSL, LPR, PO.
Chociaż, kłotnie SID-POKEY mają tę dobrą stronę, że wszelkie konsekwencje z ich tytułu ponoszą tylko uczestnicy, a nie wszyscy, szarzy podatnicy.
pozdrawiam.

5

ych macgyver znowu nie w humorze?

Prawdopodobienstwo, ze dotre na jakis zlot jest odwrotnie proporcjonalne do czestotliwosci marudzenia przelozonego i wprost proporcjonalne do czestotliwosci marudzenia brata.

6

sporo się dowiedziałem w tej kwestii z baji pt POKEY-MONY, a tak poważniej, to jeśli ktoś w XXI wieku bawi się nadal 8 bitowcem, to trudno go do czegoś przekonać(czegoś negatywnego) o jego ukochanej zabawce. bo racjonalne argumenty będą za słabe wobec mocnych emocji. Zajkowe i unikatowe brzmienie SIDa czy POKa, na którym się wychował :)))) jest często najsilniejszym argumentem,
zresztą nie widzę w tym nic złego.

pozdrawiam!!

Onizuka róla ! :)

7

faktycznie,az mi sie lezka w oku zakrecila jak sobie przypomnialem klotnie na Quascie 95 miedzy grupa userow F030 a ludzikami z Freezers w temacie Falcon 030 vs Amiga 1200...zlote czasy.... :rolleyes:
tam tez klocilem sie z jednym komodziarzem ktory wpadl zobaczyc co sie w MDK-u dzieje pod szyldem ze znienawidzonym dla niego znaczkiem z gora Fuji...
a i przypomnialem sobie jeszcze jedna sytuacje z przed paru latek jak to Darth z Draconem stukneli sie kielonami i z wielka radoscia w oczach wypili toast przy okazji upadku pisma Commodore & Amiga...wesole to wszystko bylo...(chyba chcieli mi dogryzc bo mialem wtedy amisie)...fajnie tak czasami sie poprzekomarzac w kwestii sprzetu...
np mozna powiedziec: hej Makgajwer a ja mam szybszego g-force'a i moj monitor 21 cali jest bardziej plaski i ma lepsza plamke.. :D

gep/lamers^dial