Skoro wszyscy maja swoje zdanie to i ja :lol: , choc nie chodzi mi o konkretny przypadek lotharka.
Mysle ze trzeba rozroznic dwie sytuacje:
1) ktos sklada SIO2IDE dla siebie, uzywa/nie uzywa i z jakis powodow decyduje sie na sprzedaz na Allegro (ma lepszy drugi, nie bawi go to juz itp.)
2) ktos sklada SIO2IDE z mysla o handlu (zarobku).
Przypadek 1 jest ok. Zauwazcie, ze gdyby lotharek wystawil to za pol roku na aukcje to nikt by nawet okiem nie mrugnal. Jeszcze by mu wszyscy wspolczuli ze pozbywa sie swojego "dziecka" z braku kasy.
Przypadek 2 wydaje mi sie mocno naganny wobec niedochodowego podejscia autora interfejsu. I dokladnie jak ktos pisal: uwazam ze trzeba poprosic o "licencje" i przekazac czesc zyskow autorowi!
Traf chcial, ze akurat przygotowywalem list do MM z taka prosba. Poniewaz opanowalem jako tako wykonanie SIO2IDE, obserwuje od 2 lat spory popyt na ten interfejs, przy prawie zerowej podazy, chcialem zapytac autora czy moge zlozyc kilka interfejsow i wystawic na allegro bez ceny minimalnej zaczynajac od ceny elementow (na wlasne ryzyko znaczy). Znaczy chcialem rozsadnie i uczciwie zarobic na montazu, odpalajac dole od zysku autorowi projektu.
Wstrzymalem sie, aby zobaczyc czym skonczy sie ta dyskusja...
Nie chcialbym dostac po twarzy od Piguly (ktory rok temu bardzo mi pomogl w zlozeniu pierwszego interfejsu ;)