Temat: Kolekcjonerzy laczcie sie!
Pisze jako "podstarzaly zbieracz kartridzy" :) Tak sobie ogladam forum, a wlasciwie jego dzialy oraz podzial wiki i nie widze miejsca dla kolekcjonerow wlasnie! Wiem, ze jest w Polsce coraz wiecej ludzi, ktorych wciaga zbieranie softu i sprzetu, ale nie ma serwisow, forow, webringu itp. poswieconych temu zagadnieniu. Tzn sa strony poszczegolnych kolekcjonerow, na ktorych chwala sie oni swoimi zbiorami. Pieknie, tylko po co mi po raz setny czytac parametry techniczne tego czy innego komputera?
Po prostu nie ma w naszym kraju "srodowiska kolekcjonerskiego". Ludzie dzialaja osobno albo laczy ich tylko przelotna znajomosc wyniesiona z jednego czy drugiego party albo czesciej z Allegro. Nie znaja swoich zbiorow, nie wymieniaja informacji...
Bez tego wielu (a i pewnie ja) jestesmy bardziej zbieraczami niz kolekcjonerami, jesli czujecie te subtelna roznice.
Ktos moze powiedziec, ze kolekcjonerzy to raczej zwierzeta samotnicze niz stadne - jeden dla drugiego jest konkurencja. Czesciowo tak, ale nie do konca. Oczywiscie nikt nie bedzie zdradzal swoich tajemnic: zrodel, kontatow, sztuczek itp. ale sa wiadomosci, ktore moga przydac sie wszystkim - wszyscy zyskaja, nikt nie straci.
Jako kolekcjoner softu XL/XE i sprzetu spod znaku Atari, chcialbym sie na razie skupic w moich propozycjach na tym sprzecie, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby rozszerzyc to na inne platformy.
Nie mam na razie koncepcji czy lepszy bylby serwis (moze hostowany w *.atari.pl? :), forum, czy dzial wiki, ale wiem wstepnie co bym w takim miejscu widzial (i chetnie wspoltworzyl):
1. "Rarity guide"
Czyli spis wydanego softwaru Atari 400/800/XL/XE (/ST) i "ranking wyjatkowosci" (?) , na ksztalt tego z atariage.com dotyczacego A2600. Widzialem kilka zagranicznych rarity guide dotyczacych cartow (i tylko cartow!) xl/xe ale wszystkie byly nieaktualne (np z 1999r.) albo malo spojne. Moze zaczelibysmy tworzyc swoj wlasny?
2. Kataklog softu/sprzetu. Ale nie taki jak na stronach zbieraczy: dwa zdjecia i przepisane z innych serwisow dane techniczne. Chcialbym miec dokladne zdjecia wysokiej rozdzielczosci, a przede wszystkim opis co znajdowalo sie w komplecie danej gry albo sprzetu, kiedy dokladnie byl wydany dany tytul i w jakiej ilosci egzemparzy (to ostatnie dotyczy tez sprzetu z podzialem na kontynenty/wersje). Czy ktos z Was wie np w jakich wersjach byl sprzedawany Atari 400? Ja znam 4: Programmer, Educator, Communicator, Entertimer (mam tylko jedna i to nie do konca kompletna). Ale podobno chyba tez piata wersja. Ktos ma zdjecia pudelek tych zestawow? Wie co dokladnie zawieraly w komplecie (jaki sprzet, soft, wydawnictwa itp?). A kto wie ile bylo sprzedanych egzemplarzy M.U.L.E. (ja wiem :)? I na ile mozna szacowac ich liczbe egzemplarzy dzisiaj?
Znow odwolam sie do atariage.com z ich katalogiem softu a2600/7800. Maja tam skany pudelek, cartow, instrukcje, screeny i romy. To juz cos.
3. Wymiana.
Ja tego właściwie nie używam, ale wiem, że jest wiele sajtów poświeconych emulacji albo konsolom z działem "bazar" albo "wymiana". Może byliby chętni w ten sposób wymieniać się lub sprzedawać nadwyżki swoich zbiorow. Ja niedawno probowalem zalozyc cos w rodzaju "antykwariatu starych programow". Pomyslalem ze Allegro ciut zdziera, a przede wszystkim nasz rynek jest tak niestabilny ze nigdy nie wiem czy sprzedam cos za 10zl czy za 50, nieraz trzeba cos wystawiac pare razy bo jest to rynek dosc specyficzny. Zrobilem wiec strone, wystawilem swoje nadwyzki softu Atar/2600/C64. I bylem potem baaaardzo zdziwiona kaczka :) Otoz wchodzilo tam sporo ludzi ale zainteresowanie bylo nikle. Ale nie to mnie zdziwilo - to normalne. Zdziwilo mnie to ze na stronie oferowalem carty czy kasety powiedzmy po 10zl i nie bylo chetnych. A potem wystawialem je na allegro i szly np za 15zl 8-O. Takze projekt zawiesilem i teraz wystawiam najczesciej na Allegro.
4. Statystyka cen eBay i Allegro.
Kiedys dalo mi sie trafic na strone, gdzie ktos probowal na podstawie aukcji eBay wyliczac statystycznie srednie ceny softu. Mysle ze to fajny pomysl ale dosc trudny w realizacji: poszczegolne tytuly/egzemplarze pojawiaja sie najczesciej w zestawach, sa w roznym stanie itd. Ale mozna by stworzyc archiwum aukcji i dodac wyszukiwanie ich wg slow kluczowych. Sa programy ktgore sluza do takich celow (dla eBay) i pewnie wielu z nas ich uzywa. Tyle ze na eBayu jest srednio 5000 aukcj ze slowem Atari w temacie na raz. Chyba nikt nie ma zapuszczonego softu przez caly czas. A taki inteligentny archiwizator online bardzo by sie przydal. Inna opcja to dodawanie reczne przez uzytkownikow szczegolnie ciekawych aukcji (i cen) do archiwum + dobra wyszukiwarka tychże. Byłbym za tą druga opcją na początek
5. Co kto ma.
To tez sliski temat - nie kazdy chce sie chwalic swoimi zbiorami. Ale niektorzy pewnie zechca, a taka wiedza moze byc cenna. Ot chocby mozna kogos poprosic zeby podal wage danej rzeczy albo zrobil skan instrukcji... (np. czy ktos wie ile waza te nieszczesne Atari810 i Atari815??? Bo nie wiem do jakiej sumy licytowac na eBayu - czy sprowadzenie sie oplaci...).
To tyle z moich pomyslow.
Ciekawy jestem czy wogole sa tu inni zbieracze i ilu nas jest?
KOLEKCJONERZY WSZYSTKICH SYSTEMOW (a szczegolnie Atari) - LACZCIE SIE! :)