Temat: Karta pamięci do Atari Portfolio bez podtrzymania
Kiedyś na portalu aukcyjnym zakupiłem Atari Portfolio, bez żadnego osprzętu. Wiadomo, soft trzeba na czymś przechowywać - karty pamięci podtrzymywane bateryjnie są ok, no ale ta bateryjka... Chciałem spróbować innego rozwiązania - zbudować kartę w oparciu o kości eeprom/flash.
Przyszły zamówione płytki więc przystąpiłem do testów. Konstrukcja karty jest bardzo prosta, podstawka plcc32 i dwusekcyjny przełącznik do sterowania najstarszymi liniami adresowymi. Po włożeniu max. 4 Mb kości pamięci mamy dostępne 4 "banki" po 128 KB, wybierane przełacznikiem. Testy wypadły pomyślnie - stworzyłem 4 różne wsady po 128 KB (gry, demka) - wszystko się uruchamiało bezpośrednio z karty, bez wcześniejszego kopiowania na dysk C. Jedynie przy gierce Folidash nastąpiła na koniec zawieszka bo gra chciała coś zapisać na karcie. Dla testu użyłem dwóch kości: AM29F040 i 39SF010, obie z powodzeniem.
Co do przygotowania wsadu do kości pamięci - używam softu znalezionego w necie, stworzonego przez naszych zachodnich sąsiadów - archiwum w załaczniku. Oprogramowanie jest w wersji dla PC (dos) lub pod Atari ST. Ja korzystam z wersji pod ST - bez problemu działa pod emulatorem. Ogólnie soft działa w ten sposób, że przerzuca zawartość obrazu dyskietki do kości eeprom/flash. Pierwszym krokiem zatem jest przygotowanie pustego obrazu dyskietki (najlepiej format PC, najlepiej 1 sektor na klaster) do którego kopiujemy pliki dla AP - nie może być ich więcej niż 128kB. Jeśli podczas konwersji będzie za dużo program poinformuje o tym. Można tworzyć również katalogi. Po odpaleniu programu podajemy kolejno; skąd ma kopiować (naciskamy A), nazwę wynikowego pliku, wybieramy docelową pojemność kości pamięci - 128 KB (dostępne są także inne ale w tym przypadku bezużteczne). Program tworzy wsad, który zwykłym programatorem wgraywamy do kości pamięci. Do stworzenia wsadu można pewnie wykorzystać też ccmimage - może kiedyś spróbuję.
Ostatnio na ebayu widziałem jakieś nowożytne karty pamięci z obsługą usb, trochę kosztują. AM29F040 jest w miarę tani i dostępny i pomieści 0,5MB softu - jest to jakaś alternatywa.
Mam parę złożonych kart na zbyciu (powiedzmy 40zł/szt+jakaś wysyłka), jak ktoś zainteresowany to proszę o info, ale zaznaczam że sprzęt jest dalej w fazie testów i nie biorę odpowiedzialności za ewentualne szkody ;)
W sumie to karty prototypowe - posiadają standardowa grubość laminatu tj. 1,6 - dla wygody trzeba czymś podkleić od przeciwnej strony styków. Styki tylko cynowane ale fazowane.
Dodam tylko że kart na zbyciu mam tylko 7 szt. Kość pamięci trzeba sobie zorganizować i zaprogramować we własnym zakresie. Kości pamięci można wymieniać a do programowania wystarczy zwykły programator eeprom/flash (z adapterem plcc32). Wsad przygotowujemy softem z załącznika (pod Atari ST, niestety gdzieś mi się zapodziała wersja pod pc). Widzę, że tworzy się lista -ok. Proszę osoby z listy (które tego jeszcze nie zrobiły) o podanie w prywatnej wiadomości adresu do wysyłki. Koszt karty to 40zł, wysyłka - jeśli paczkomat to gabaryt A - 16,99zł, jest jeszcze Orlen 10,8zł, jeśli ktoś ma jakieś szczególne preferencje to proszę o info. Wyjeżdżam na weekend i część kart wyślę na pewno w okolicy wtorku.
Ostatnio edytowany przez mobby777mj (2024-06-27 14:43:43)