Temat: [K] SRAM 16K 15ns DIP20
Witam forumowiczów
Powoli przywracam do życia komputer Optimus-a 486, który fabrycznie był z płytą Intela (PCI Expandable Desktop aka Ninja). Chciałbym płytę uzupełnić o pamięć CACHE drugiego poziomu. Do kompletu brakuje mi już tylko "kości" dirty bit, czyli SRAM 16K x 1 w obudowie DIP20 o czasie dostępu 15ns.
Z pliku dokumentacji tej płyty wynika, że zalecane takowe układy produkował:
#1. Cypress Semiconductor (CY7C167A-15);
#2. Integrated Device Technology (IDT, IDT6167SA-15).
Znalazłem jeszcze przynajmniej dwóch innych producentów takich układów o czasie dostępu 15ns:
#1. Integrated Silicon Solution Inc. (ISSI, IS61C67-15);
#2. MICRON (MT5C1601-15).
W pierwszej kolejności takowych układów (15ns) poszukiwałem w kraju (odrzucając Ali), a w szczególności oczywiście na Allegro, lecz bezskutecznie. Później po porostu w polskich internetach i znalazłem (https://www.meditronik.com.pl/el/b4160.htm), ale MOQ wynosi 18 przy cenie niespełna 18PLN za sztukę i robi się ponad 300 złociszy za komplecik, a ja potrzebuję jednej sztuki.
Znalazłem również w polskich internetach układ pasujący, ale z czasem dostępu 20ns (MK41H67P-20). Niestety to nie do końca jest to czego poszukuję, ze względu na większy czas dostępu.
I tutaj moje pytanie. Czy ktoś z forumowiczów jest w posiadaniu takowego układu pamięci z czasem dostępu 15ns i byłby w stanie mi odsprzedać sztukę lub dwie (najlepiej sprawdzone używki z demontażu, a nie "Nju Old Stoki")? Ewentualnie mógłby się na coś wymienić, bo mam trochę rozmaitych układów pamięci (SRAM, DRAM, EPROM UV, EEPROM, FLASH) oraz PLD (GAL/PALCE)?
Pozdr. gkd_82
Ostatnio edytowany przez gkd_82 (2024-06-27 08:36:31)