Kopier z kartridża obsługuje Turbo KSO "D: *" (odczyt) / "D: NAZWA10ZN" (odczyt/zapis) i Normal "C:".
Przy czym określenie Normal oznacza zapis na magnetofonie, tylko, że w standardowy - powolny sposób.
Tobie chodzi o zapis na wirtualną dyskietkę ATR przez SIO2PC, które emuluje stacje dyskietek.
Dostęp do dyskietki ATR-a przez D: jest możliwy z poziomu DOS-a.
Kopier i inne programy do KSO używają D: jako handlera Turbo KSO, co pozwala używać Turbo KSO prawie jak stacji dyskietek.
Przy czym przełączenie urządzenia nie zmienia działania danego handlera, więc po podłączeniu np. SIO2PC D: dalej odwołuje się do Turbo KSO, a nie stacji, więc nie ma możliwości zapisu na dyskietkę (ATR).
Modyfikacja programów - zmiana D: na np. T: zmienia tylko literę, niestety DOS jest "wyłączany", więc wolna litera D: nie będzie działała.
Program Kopiarka jest jedynym, który działa z poziomu DOS i pozostawia handler D: z DOSa, a turbo KSO jest widoczne w nim jako T:.
Jednak podobnie jak inne programy do Turbo KSO wymaga podłączenia jednocześnie stacji (np. SIO2PC) i magnetofonu z Turbo KSO (w ten sposób umożliwia kopiowanie bardzo dużych plików, przy użyciu bufora o wielkości 1 bloku).
Do kompletu brakuje jednak osobnego handlera, który umożliwiałby pracę jednocześnie z Turbo KSO i stacją dyskietek (np. SIO2PC) z poziomu DOS-a, Basic-a i innych programów.
Bez odrębnego handlera, a z kartridżem Turbo KSO z Basic-a odczyt i zapis jest możliwy w Turbo KSO / Normalu (magnetofon). Z DOS-em na dyskietkę (SIO2PC) / Normal (magnetofon).
Więc jak pisałem można wczytany plik w Turbo KSO D: *, zapisać w Normalu C: na taśmie, a potem z poziomu DOSa skopiować zapisany plik z Normalu C: na dyskietkę D: (tym razem będzie to odnośnik do Stacji dyskietek, czyli np. SIO2PC i pliku ATR).
Jest to jednak sposób dość pracochłonny i praktycznie jeżeli nie musimy zapisywać z poziomu jakiegoś programu,
a chcemy skopiować coś wcześniej zapisanego, to można to zrobić przy pomocy programu Kopiarka i rozgałązki SIO.
Wyjątkiem są pliki zabezpieczone do których przerobiłem oryginalny kopier (odczytany plik możemy zapisać w Turbo KSO lub Normalu do dalszego skopiowania na dyskietkę)
Tu m.in. instrukcja:
https://atarionline.pl/forum/comments.p … e=1#Item_0
Jest też paczka od Sebana, jest tam jakiś handler, który trzeba by było sprawdzić pod DOS-em.
Edit: Sprawdziłem po MyDOSem i niestety się zawiesza, może pod innym zadziała?
Jeżeli masz sprawny magnetofon możesz też spróbować zgrać kasetę do wave-a i spróbować odczytać na PC przy użyciu Narzędzia Turbo Decoder od Baktry.
Ja dla wygody czasami używałem, jednak ponieważ jest to automat, to niektóre pliki mogą zostać pominięte.
Tu rozgałązka SIO:
http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=16154