Temat: Alternatywne uruchomienie gry z magnetofonu

Hejka

Jestem ciekaw, czy istnieje może jakiś inny sposób na wczytania i uruchomienie gry z magnetofonu, niż trzymanie klawiszy START i OPTION podczas startu?
Może jakiś loader, który można uruchomić z UnoCart ?
Mam takie jedno XE, na którym pojedynczo START i OPTION działają, ale w razem już nie.

Pozdr.
Javalonde

Ostatnio edytowany przez Javalonde (2023-03-04 23:16:58)

2

Odp: Alternatywne uruchomienie gry z magnetofonu

Zamiast się zastanawiać, trzeba naprawić klawiaturę (albo płytę).

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

3

To też racja ;)

4

Na 99% jest to wina folii klawiatury.
Z czasem ścieżki na tej folii się utleniają i rośnie im rezystancja. Objaw pierwszy jest taki, że nie działają klawisze funkcyjne Start, Select i Option wciskane w kombinacjach po dwa lub trzy. Dalszy ciąg będzie taki, że te trzy klawisze przestaną całkowicie działać.
Możliwości naprawy są trzy:
- najlepsza: wymiana folii na nową (Simius kiedyś miał, może jeszcze ma)
- krótkoterminowa: podmalowanie ścieżek przewodzącym lakierem, lub podobnym specyfikiem
- patenciarska: modyfikacja układu elektronicznego na płycie Atari

Winny temu utlenianiu ścieżki masy akurat do tych klawiszy jest fakt, że ta sama ścieżka doprowadza masę do diody LED w klawiaturze, więc ciągle płynie tam prąd, przyspieszając proces utleniania tej konkretnie jednej ścieżki. Problem można powstrzymać poprzez odłączenie diody LED od folii klawiatury. Diodę tą zamiast tego można podłączyć kabelkami bezpośrednio - to też oczywiście patent, ale chodzi mi o ideę. Folie, które sprzedawał Simius, mają poprawiony projekt tych ścieżek tak, że do diody LED idą odrębne ścieżki, więc opisywany problem w tych nowych foliach nigdy nie wystąpi.

Ostatnio edytowany przez Mq (2023-03-05 20:13:14)