Temat: BEZ EMULATORA
Czy jest możliwość przekonwertowania plików np "atr" tak
aby działały bez emulatora pod windows ?
[/b]
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
Przezroczysta obudowa dla Atari 800XL Rusza przedsprzedaż wyjątkowej, przezroczystej obudowy do komputera Atari 800XL!
RECOIL 6.4.5 RECOIL to przeglądarka retro plików graficznych, obsługująca ponad 550 formatów, dostępna na różnych systemach operacyjnych, z regularnymi aktualizacjami.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[/b]
[/b]
jak dotąd nie ma. ja przynajmniej nie znam takiego sposobu :) tylko mi nie mówicie, że jakiś emulec robi to już od paru ładnych lat :lol:
Emulator niestety jest w tym wypadku nieodzowny. Mozna ewentualnie pomyslec nad wyborem emulatora, tak aby odpowiadal okreslonym preferencjom (np. z uwagi na wolniejszy procesor). Warto przeszukac tutejsza baze plikow (korzystajac z faktu zarejestrowania), jakas alternatywa na pewno sie znajdzie.
.. jest jeszcze inne wyjście - awaryjne. Może nie będzie to jeden plik; ale z *.bat można to uruchomić "automatycznie". Dosowy emul - i wywołanie pliku *.atr jako "parametr" dla np. czegoś - co jest emulatorem. Nie pamiętam, czy dało się to zrobić z a800-WIN -
atari.exe costam.atr - ..ale szkoda, że nie da się tego zrobić j.w.
A co stoi na przeszkodzie aby HANSA KLOSSA, ROBBO czy LASERMANIĘ zrobić w wersji na pc. Jak Miecze Valdgira 2 są na Amigę to i inne gry powinny być na inne komputery.
problem polega na tym, że trzeba by to napisać od "zera" :D - więc nie wiem, czy ma to sens. 100% lepszym rozwiązaniem jest zrobienie czegoś na kształt linkera do emulca - który umożliwiał by połaczenie emu (program, romy, ustawienia itp) z *.atr - i teoretycznie wyszło by na "to samo", a w ten sposób można by przerabiać praktycznie wszystko.
100% lepszym rozwiązaniem jest zrobienie czegoś na kształt linkera do emulca - który umożliwiał by połaczenie emu (program, romy, ustawienia itp) z *.atr
Jesli dobrze rozumiem sens powyzszej wypowiedzi, to wydaje mi sie, ze Atari800win posiada juz taka wlasciwosc. Wystarczy w ustawieniach emulatora wskazac typy plikow charakterystyczne dla emulatora (ATR, XEX, itd.), aby jedynie poprzez "dwutakt" na odpowiedniej ikonce uruchomic emul z wskazanym plikiem.
A co stoi na przeszkodzie aby HANSA KLOSSA, ROBBO czy LASERMANIĘ zrobić w wersji na pc. Jak Miecze Valdgira 2 są na Amigę to i inne gry powinny być na inne komputery.
Lasermania jest od paru lat dostepna na PC
Spróbuj emulatroa pod DOS-a. :D
Cyprian_Konador powiedział
Lasermania jest od paru lat dostepna na PC
Nie tylko lasermania z tego co pamiętam Robbo też było na PC. Byłem nawet licencjonowanym użytkownikiem 8O
Jesli dobrze rozumiem sens powyzszej wypowiedzi, to wydaje mi sie, ze Atari800win posiada juz taka wlasciwosc. Wystarczy w ustawieniach emulatora wskazac typy plikow charakterystyczne dla emulatora (ATR, XEX, itd.), aby jedynie poprzez "dwutakt" na odpowiedniej ikonce uruchomic emul z wskazanym plikiem.
z pewnoscia tak ma. umozliwia to mojej rodzicielce, zupelnie niewprawnej w uzywaniu komputera, pogrywanie sobie w gry z 'dawnych czasow'. :))
Oawiam, się, że tylko Pin zrozumiał intencje autora wątku, któremu chozi o przerobienie ATR-ów do postaci EXE dla grzyba. Czyli ten z MZ na początku pliku. :)
Mojemu bratu też teoretycznie umożliwia, ale ciągle coś mu się psuło i mnie wołał (a mieszka na sąsiednim osiedlu).
Na PC przeniesiono też wiernie Boulder Dasha, chyba widziałem WKC?
Szkoda myślałem ,że własne programy napisane w Basic'u będę mógł
odpalić bezpośrednio bez "emu" na PC
Mam na PC Liberty Basic ale nie mam konwertera
Czy ma ktoś jakiś konwerter Basic - PC (tak aby działał samodzielnie)
Obawiam sie, że konwersja nie będzie prosta. Przyczyn jest wiele. Wystarczy choćby odmienna obsługa grafiki i dźwięku. Do tego należy dodać wszystkie peeki i poki.
Basic jest jednym z trudniejszych języków do przenoszenia pomiędzy platformami.
Czemu upierasz się przy pracy bez emulatora? Wszystkie są dostępne, darmowe i dobrze spełniają swoje zadanie, zajmują niewiele pamięcy i miejsca na dysku.
Po prostu fajnie jest kliknąć dwa razy i program się otwiera na każdym
komputerze.
Zrób tak, jak radzą wyżej. Instalujesz Atari 800 Win, jest tam opcja kojarząca rozeszerenia z tym emulem. Potem wystarczy dwumlasnąć na ATR-a, XEX-a, CAS-a, CAR-a, itp. i odpala się gierka.
Po prostu fajnie jest kliknąć dwa razy i program się otwiera na każdym komputerze.
Obawiam się, że trochę przeceniasz Windows :lol:
Teoretycznie możliwe jest pewnie napisanie emulatora Basica? Ale sensowność tego rozwiązania jest co najmniej wątpliwa. Bo żeby obsługiwać wszystkie programu i tak musiałby być normalnym emulatorem atarki?
Spróbuj przekonać zespół tworzący Atari800WinPlus, żeby można było skojarzyć też pliki Basica i bezpośrednio je otwierać w emulu. Jak nie, to zostaje ci ręczna konwersja programów na np jakiś Visual Basic.
No nie, jeśli rozważamy teoretycznie, to nie stanowi większego problemu napisanie nie emulatora, tylko *interpretera* Atari BASIC na dowolny system. Jednak za funkcją USR musiałby w istocie stać emulator Atari, a mało który program w BASIC-u się bez niej obywa (Hammurabi się obywa, polecam).
No nie, jeśli rozważamy teoretycznie, to nie stanowi większego problemu napisanie nie emulatora, tylko *interpretera* Atari BASIC na dowolny system. Jednak za funkcją USR musiałby w istocie stać emulator Atari, a mało który program w BASIC-u się bez niej obywa (Hammurabi się obywa, polecam).
a gdzie znajdę ten programik "Hammurabi" ???
Hmm, no witamy nowo narodzonego użytkownika Atari :mrgreen:
Hammurabi to jest gra tak zwana strategiczno-handlowa, napisana w czystym BASIC-u, bez grafiki. Gdyby podliczyć czas, jaki zużyliśmy na nią z kumplami, to chyba wyszłoby ze sto lat w człowieko-roboczo-godzinach. Najlepiej gra się po pijaku, aczkolwiek pamiętam taki przypadek, że mieliśmy wyjątkowo niedobrą wódkę i wtedy graliśmy w River Raid: kto się rozbił, ten musiał wypić kielonka. Bardzo wielkie rekordy były, ale w końcu ta flaszka się zużyła.
Odpowiadam na pytanie pierwsze: nie wiem, gdzie się zdobywa Hammurabiego, ja mam jeden egzemplarz na twardzielu ale nie dam bo nie mam łączności pomiędzy Atari a netem.
kto się rozbił, ten musiał wypić kielonka. Bardzo wielkie rekordy były, ale w końcu ta flaszka się zużyła.
wielkie? ja bym sie co most rozbijal ;)
ps. mikey, niezdiagnozowany nieanonimowy alkoholik? :)
wlasnie sie zastanawialem czy nie mozna by dodac takiej funkcji do np. next wersji wspanialego plusa, ino jedyny problem to to ze cza by dodac do niego rom-y...
i na tym wszystko sie rozbija.
dalo by sie toto zkleic (wersja atari800winpl, czy tez czyste atari800) z preladowanymi zintegrowanymi romami + mozliwosc linkowania do exeka atr-a z np. blokowaniem okienek wymiany dyskietek i ogoolnie konfiguracji (po co to niby mialo by byc graczowi? kce wsio niech odpala pelnego emulca) co wiecej, dalo by sie to (zdaje mi sie) zrobic b. szybko i latwo (dla w miare zdolnego C codera) ino ten maly problem wspomniany na poczatku - legalnosc doklejonych do execa romow...
a juz sobie wyobrazilem taki ladny pakiecik do budowania takowego exec-a, zawierajacy konfiguracje na sztywno ustawionom z doklejonymi w internal resources .atr-em i romami...
Eh, Misja to była pierwsza gra na Atari, jaką widziałem, Hamurabi (i Hammurabi II) to była pierwsza gra w jaką grałem...
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.093 sekund, wykonano 15 zapytań ]