Lizard: z ostatnim przykładem siem zgodze. Jest elegancki i w 100% kompatybilny praktycznie z każdym systemem. Ale z tym 1-szym jest tak samo jak z moim jsr $f302.
"Kliku" nie było w procce TeBe. Więc sorki Lizard - sam przecież o tym pisałeś. Ślepota nie boli.
Ze źródłami OS-ROM'u Atari niepowinno być problemu, gdyż gdzieś je mam - w postaci *.M65 (Mac65).
Dokładny i szczegółowy opis wszystkich procedur systemu operacyjnego - nie tylko wejścia wyjścia też posiadam - wygrzebywałem je tylko dla celów HiDOS'a, gdyż gdyby nie fakt że dobrze wiem, iż system operacyjny powinien kożystać tylko i wyłącznie z legalnych skoków z tablicy skoków, to bym sie w to w ogóle niebawił. Dla mnie wystarczy to co jest i robie tak jak robie. Natomiast dla systemu operacyjnego zamierzam robić w jak największym stopniu "legalnie". Jak już pisałem, jeśli bede miał jakiś dylemat, czy użyć coś w jakimś stopniu "nielegalne" wykożystywanie OS'a, to zapodam pytanie i opre siem na tym co ludzie mówią!!!
ps. niemówiłem o tabeli, tylko o tym:
getchar lda $E425
pha
lda $E424
pha
rts
odp. 1
a to jest nielegalne i NIE jest "1legalne" czy "udokumantowane"- tak jak moje jsr $c642 czy jsr $f302 czy jsr $f556 (...) - to co napisał, odczytując te wartości z bezpośrednio z tabeli HATABS, to jest legalne!!! Ja również mogę odczytać to z tabeli HATABS dodać jeden i zmodyfikować swój kod dynamicznie. Wyjdzie na to samo. Chyba że w jakimś "nowym" OS'ie zmieni się sposób komunikacji w tych procedurach.
odp. 2
używając adresów $c642, $f302, $f556, etc. zreguły piszę programy dla XL/XE z 64kB RAM'u - (z RAM'em pod OS-ROM). Chyba w większości przypadków jest że wiara ma rev. B OS-ROM'u.
odp. 3
chyba większość systemów jest w ten sposób pisana - że jest modyfikacją OS-ROM rev. B
odp. 4
no cóż.. Niewiem jak inni, ja postaram się już niekożystać z tych skoków.
Zęby to co napiszę działało ok.
odp 5
mogę sobie wyobrazić. Problem rozwiąże się jak Pasiu wprowadzi w życie ROM 512kB dla 65c816 - wtedy obszar $c000 - $ffff można "poświęcić" na wypełnienie NOP'ami i skokami JSR do "nowego" ROM'u.
A autor QMEGA - postarał sie o zgodność z 400/800, a zapomniał o ludziach XL/XE i zgubił "nowe urządzenia" - czyli nie w te stronę to w drugą. ale mniejsza z tym.
pakiet matematyczny - niestey fakt - porażka. ktoś, kto przerobił go kiedyś przyspieszając go znacznie - umieścił reszte kodu na miejscu zestawu znaków międzynarodowych. Draco może w nowym ROM'ie dla 65c816 zrobisz jakąś tablice skoków na przyszłość.
W związku powyższym mam kilka pytań:
czy warto przerobić AtariOS-ROM rev. B (800XE, 1985-03-01) wyżucając z niej obsługę C:, zestaw międzynarodowy i SelfTest'a, celem dodania obsługi obu tabeli partycji dla IDE KMK? Z posiadaczy IDE KMK i tak z innego OS-ROM nikt niekożysta - chyba, że jest to nowy DracOS dla 65c816.
czy odczyt klawiatury w podany PRZE ZEMNIE SPOSÓB jest wkońcu legalny, czy też mam go nieużywać - w RAM'ie pod OS-ROM inaczej sie nieda, chyba ze przeskoczymy do zwykłej pamięci włączymy OS-Rom "odwołamy" się do CIO i powrócimy do programu w pamięci pod ROM'em. (roche długie i dla mnie bezsensowne marnowanie pamięci, ale coż).
getchr equ *
lda $d20f
and #$0c
eor #$0c
bne *+4
clc
rts
ldy $d209
lda ($79),y
ldx #$50
stx $d40a
stx $d01f
dex
dex
bpl *-8
sec
rts
W Linii poleceń HiDOS'a chciałem zrobić obsługę np. historii poleceń, tylko że jeżeli użyję "E:", to bede ograniczony - nic niebede mógł robić jak OS'ROM czeka na naciśnięcie klawisza. Więc pytanie: Czy można zrobić w ten sposób, że kod klawisza odczytuję sobie po "swojemu" (tzn. jak wyżej), a wyświetlam poprzez E: lub bezpośrednio w pamięci ekranu - tylko że bezpośrednio w pamięci ekranu, to znowu nieda sie używać XEP80 - jeśłi ktoś tego używa. Więc pytam się za wczasu - może coś w rodzaju ładowalnego modułu - jeśli ktoś chce, to do wszystkiego używa zwykłego "E:" (lub własnego sterownika "E:" (np. QuickEdit) lub "mojego" z bezpośrednim dostępem do pamięci ekranu i klawiatury z rozszeżonymi funkacjami klawiatury - np. historia poleceń - pytam za wczasu. żeby potem niebyło.
O kurde - ktoś sobie zadał proste pytanie na forum (jak czytać klawisze w ASM), a tu niezła burza wyszła nt. (nie)legalnego używania procedur OS'u :lol:
FAQ: Cegła waży kilogram i pół cegły. Ile ważą dwie cegły ? :D
JIL 4EVER!