Lizard napisał/a:Tia. I bardzo uprościło Tobie i wielu innym wychodzenie z programu przez JMP $E474.
Hmmm... Niebyło gdzie zapamiętać stron 0 i 2. Chyba że kosztem zmniejszenia bufora na teks... Zamieżam to poprawić panowie. A skok "JMP $E474" bardzo ułatwił mi sprawe z kodem, gdyż OS-ROM załatwił za mnie wszystko :lol: - nawet zadurzo - "CD " :oops: - drobny efekt uboczny.
Lizard napisał/a:Rozumiem, że Twój post, to przyzanie się, że nie potrafisz korzystać z funkcji systemu operacyjnego? "
No nie no panowie... Nikt jeszcze niewymyślił sposobu na jednoczesne uruchamianie kodu z pamięci RAM pod ROM'em i jednoczesne odwoływanie się do tablicy skoków w OS-ROM. A system wydaje mi się, że znam dość dobrze, gdyż dla własnych potyrzeb używam dużą liczbę skoków "nieudokumentowanych" lub jak woli Lizard - "nielegalnych". Coż na AtariOS/TightOS/QMEG wsio chodzi więc czemu się pierdzielić z denerwującymi procedurami systemu operacyjnego - żeby odczytać kod klawisza muszę użyć podsystemu CIO i urządzenia "K:" - dopóki jakiś klawisz niezostanie naciśnięty, to sterownik "K:" stoi w miejscu i czeka (na zmiłowanie) aż jakiś klawisz zostanie naciśnięty, a ja w tym czasie mógłbym zrobić cośinnego. więc wolę kożystać z rejestrów pokey'a lub choćby ich cieni niż z "K:". Przy wyświetlaniu tekstu używam jednak "E:".
drac030 napisał/a:Yhh, to ja zaczynam czarno widzieć tego DOS-a...
niebędzie tak źle. System HiDOS w ogóle niebędzie kożystał z pamięci RAM pod ROM'em, więc postaram się używać wyłącznie tabeli skoków, a odczyt klawiatury poprzez rejestry POKEY'a. A jak przyjdzie mi do głowy użycie czegoś "nielegalnego", to zapytam się grzecznie na forum. Ok?
Lizard napisał/a:A Ty myślisz, żę poco Casper pisze własne sterowniki do Twojego HDD? To nie będzie Dos, a dOS.
A choćby dla tego, że IDE BIOS (v1.0 - v1.4) nie obsługuje partycji i dysków >8GB. Jeśli więc chcemy używać większych dysków i/lub dysku slave na BIOS'ie v1.2 lub starszym, to bez sterownikia siem nieobejdzie. Choćby takiego, który wczyta zrelokowanego BIOS'a v1.4. Przecież sam system ma znieźć ograniczenia <8GB :twisted:
nosty napisał/a:Tak a propos glownego watku to sprawdzilem propozycje TeBe i Lizarda i oba mi ladnie dzialaja (choc choroba nie mam clicka po nacisnieciu.... badam sprawe).
Dzieki!!!
proszę bardzo - wstaw sobie to do procki TeBe lub Lizarda - albo mojej :lol:
...
ldx #$50
stx $d40a
stx $d01f
dex
dex
bpl *-8
...
Ps.
Lizard napisał/a:Najprościej:
getchar lda $E425
pha
lda $E424
pha
rts
:idea: 8O I TO NAPISAŁA OSOBA, KTÓRA UŻYWA TYLKO LEGALNYCH I ELEGANCKICH SKOKÓW Z TABLICY SYSTEMU OPERACYJNEGO. :twisted: :rolleyes: ... no comments..... :rolleyes:
:idea: UPROSZCZE WAM KOD WE WSZYSTKICH PODANYCH TU PRZYKŁADACH - DZIAŁA NA WSZYSTKICH QMEGACH I KLONACH ATARI OS-ROM: :twisted: :twisted: :twisted:
JEST TO BEZPOŚREDNI SKOK DO PROCEDURY GETCHR Z SYSTEMU OPERACYJNEGO I ZAJMUJE TYLKO 3 BAJTY KODU !!!
PO POWROCIE MAMY W AKUMULATOPRZE KOD ATASCII NACIŚNIĘTEGO KLAWISZA. KLIK JEST, CHYBA ZE ZOSTANIE WYŁĄCZONY PRZEZ ODPOWIEDNIĄ WARTOŚĆ NA STRONIE 2 !!! :P :P :P 8O 8O :lol: :lol:
FAQ: Cegła waży kilogram i pół cegły. Ile ważą dwie cegły ? :D
JIL 4EVER!