Chris ciśnie na recapping, bo ma z tego biznes, sprzedając zestawy kondensatorów. Ja trafiłem "pod obserwację" (przez pewien czas każdy mój post musiał być zatwierdzany przez moderatora) po krytycznych wypowiedziach na temat zasadności recappingu "na wszelki wypadek". Kondensatory stosowane w Atari ST (Wang's Caps) nie są wybitnie dobrej jakości, ale nie spotkałem się, żeby wylały, jak w Amigach 600/1200 (tam były SMD).
Mogę się zgodzić z sensownością profilaktycznej wymiany kondensatorów w zasilaczu, ale te na płycie nie narobią żadnych szkód, jak wyschną. Komputer może działać niestabilnie, ale nic się od tego nie zepsuje. Także, jak wszystko działa dobrze, to bym ich nie ruszał, zwłaszcza że laminat nie jest najwyższej jakości i niewprawny "lutowniczy" może narobić więcej szkód niż pożytku.
Moja kolekcja: Atari 1040STe (4MB), Atari 1040STfm (4MB, BLiTTER, AT-ONCE+), Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Atari 600XL (64kB), Sinclair ZX SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB), Commodore A600 (2MB+4MB, HDD CF 4GB), Commodore C64C.